Ce categorii de pensionari vor primi pensii mai mari sau le vor fi indexate parțial

De la 1 aprilie 2025, pensia minimă pentru cei cu vechime în muncă și cu stagiu complet de 34 de ani de cotizare va crește de la 2.778 de lei la 2.947 de lei, în urma indexării cu 6,1%, conform legislației. Pensionarii cu vechime de peste 40 de ani vor beneficia de o pensie minimă de 3.300 de lei. Totodată, în cazul pensiilor care depășesc salariul mediu prognozat pentru anul viitor, de 16.100 de lei, indexarea se va face din valoarea salariului mediu, nu din pensia propriu-zisă, scrie moldova1.md.

Aceasta este o derogare de la cadrul legal existent, aplicată în ultimii ani pentru a direcționa resursele financiare către cei cu pensii mai mici, explică vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc. Deși măsura are drept scop un sprijin social, aceasta ridică semne de întrebare privind echitatea, susține Sainciuc.

„Deci, în principiu, parcă ar fi corect, dar din alt punct de vedere, nu este corect, fiindcă pensiile au fost calculate din contribuția salariatului. Cu cât mai mult salariatul a muncit, am avut un salariu mai mare, așa mai mare a fost și contribuția. Și, evident că are o pensie mai mare și doar își indexează partea aceasta constantă de până la 16.100 de lei,” a declarat vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc pentru „Teleradio-Moldova”.

Confederația Națională a Sindicatelor a mai explicat că indexarea respectă legislația în vigoare, bazându-se pe rata inflației. Totuși, în anii precedenți, au existat situații în care rata inflației a fost mai mare decât indexarea, ceea ce a generat nemulțumiri.

„Indexarea cu 6,1% este așa cum e prevăzut de legislație. Coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent. Adică s-a estimat că în decembrie curent, față de decembrie 2023, rata inflației va constitui 6,1%. Asta este și rata de indexare. Deci, aici nu poți să faci nimic. Altceva, că în anii precedenți, într-un an a fost mai mică această rată a inflației și a fost o majorare cu 15%, în altă an a fost rada inflației 30%, dar a fost indexarea tot cu 15%”, a adăugat Sainciuc.

Precizăm că, la începutul anului 2024, peste 520.000 de persoane din R. Moldova primeau pensie pentru limita de vârstă. Aproximativ 70% din pensionari sunt femei, iar pensia medie a fost în anul precedent de 3.683 de lei.

Emilian Crețu și Gabriel Nebunu s-au ales cu distincții din partea Maiei Sandu

Veste uimitoare pentru actorul Emilian Crețu și interpretul de muzică populară Gabriel Nebunu. Aceștia au fost anunțați chiar de către fani că au primit distincții din partea președintelui Maiei Sandu, informează unica.md.

Actorul Emilian Crețu și artistul Gabriel Nebunu au primit mesaje de la fani care îi anunțau și-i felicitau pentru distincții primite de la președintele Maia Sandu. Ambii au anunțat despre asta pe story.

Ambele decrete privind conferirea medaliei ”Meritul Civic” au fost semnate de Maia Sandu pe data de 16 ianuarie.

În decret se specifică că medaliile sunt oferite ”pentru contribuția adusă la desfășurarea exercițiului democrației în țara noastră, promovarea valorilor naționale și europene prin artă și cultură, precum și pentru implicare civică activă.”

Îi felicităm pe ambii pentru aceste distincții și le urăm mult succes!

Cum vor avea loc deconectările de curent electric

De la 1 ianuarie 2025, sunt posibile deconectări de energie electrică, însă acest lucru ar putea avea loc doar izolat și pentru perioade limitate. Premierul Dorin Recean spune că, dacă nu vom avea energie electrică de la MGRES, o vom procura de pe piața, iar tarifele pot fi influențate. Dacă acestea vor crește, autoritățile vor oferi compensații, transmite IPN.

„În ceea ce privește energia electrică, avem capacitatea de a o importa din România și din alte țări europene prin rețeaua ENTSO-E. S-ar putea să avem anumite întreruperi, însă doar izolat și pe o perioadă limitată, atunci când infrastructura energetică din Ucraina va fi distrusă”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„În cazul în care segmentul liniei de tensiune care trece prin Ucraina Isaccea-Vulcănești ar fi distrusă, ar trebui să ne reconectăm pe alte linii care furnizează energie electrică din România și în aceste intervale s-ar putea să avem întreruperi”, a precizat premierul.

Guvernul va oferi măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile, încercând să atenueze efectele economice asupra populației.„Deja am locat 2 miliarde de lei pentru compensațiile oferite în acest sezon și, în caz de necesitate, vom majora acest buget”, a explicit prim-ministrul.

Potrivit Ministerului Energiei, concernul rus Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru luna ianuarie 2025. Acest lucru ar putea duce la sistarea livrărilor de gaze naturale pentru regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2025. În prezent, Gazprom oferă zilnic regiunii transnistrene un volum de 5,7 milioane metri cubi de gaz.

Din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6,1 la sută

Pensiile și alte prestații sociale se prognozează a fi indexate de la 1 aprilie 2025 cu 6,1 %. Totodată, începând cu 1 mai 2025, va fi majorată pensia minimă pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Pentru persoanele cu dizabilități pensia minimă se va majora până la 2258 de lei. Aceste prevederi se conțin în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, aprobată de Parlament, scrie radiomoldova1.md.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, se va majora cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice. Și alocația lunară pentru veteranii de război va crește până la 1 610 lei. O altă prevedere vizează includerea perioadei concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului în vechimea în muncă specială pentru militarii prin contract, precum și acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară în baza unui nou mecanism de acordare a compensațiilor.

Bugetul asigurărilor sociale de stat prevede majorări și la prestațiile sociale pentru familiile cu copii. Indemnizația unică la nașterea copilului va crește până la 21 350 de lei. Peste 72 000 de copii sub 2 ani vor beneficia de indemnizația lunară de 1 000 de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. De asemenea, părinții care sunt persoane asigurate beneficiază și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la 3 ani, suma fiind stabilită în funcție de salariul părintelui cu venituri mai mari.

Conform documentului, sunt prevăzute venituri totale în sumă de 46,51 miliarde de lei, cu о creștere de 8,7 % în raport cu veniturile aprobate pe anul 2024. Aceeași sumă de 46,51 miliarde de lei este prevăzută și la capitolul cheltuieli.

Potrivit documentului, cheltuielile BASS sunt repartizate pe 10 subprograme, administrate de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Ponderea cea mai mare a cheltuielilor din BASS revine asigurării dreptului la pensie pentru limită de vârstă, constituind suma de 30,7 miliarde de lei, cu 6,7 % mai mult față de anul trecut.

500 de pachete cu narcotice, ridicate în cadrul unor percheziții la Anenii Noi
Articolul anterior
Veste bună pentru moldovenii din SUA: Un Consulat al Republicii Moldova va fi deschis la Chicago
Articolul următor