De la 1 aprilie 2025, pensia minimă pentru cei cu vechime în muncă și cu stagiu complet de 34 de ani de cotizare va crește de la 2.778 de lei la 2.947 de lei, în urma indexării cu 6,1%, conform legislației. Pensionarii cu vechime de peste 40 de ani vor beneficia de o pensie minimă de 3.300 de lei. Totodată, în cazul pensiilor care depășesc salariul mediu prognozat pentru anul viitor, de 16.100 de lei, indexarea se va face din valoarea salariului mediu, nu din pensia propriu-zisă, scrie moldova1.md.
Aceasta este o derogare de la cadrul legal existent, aplicată în ultimii ani pentru a direcționa resursele financiare către cei cu pensii mai mici, explică vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc. Deși măsura are drept scop un sprijin social, aceasta ridică semne de întrebare privind echitatea, susține Sainciuc.
„Deci, în principiu, parcă ar fi corect, dar din alt punct de vedere, nu este corect, fiindcă pensiile au fost calculate din contribuția salariatului. Cu cât mai mult salariatul a muncit, am avut un salariu mai mare, așa mai mare a fost și contribuția. Și, evident că are o pensie mai mare și doar își indexează partea aceasta constantă de până la 16.100 de lei,” a declarat vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc pentru „Teleradio-Moldova”.
Confederația Națională a Sindicatelor a mai explicat că indexarea respectă legislația în vigoare, bazându-se pe rata inflației. Totuși, în anii precedenți, au existat situații în care rata inflației a fost mai mare decât indexarea, ceea ce a generat nemulțumiri.
„Indexarea cu 6,1% este așa cum e prevăzut de legislație. Coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent. Adică s-a estimat că în decembrie curent, față de decembrie 2023, rata inflației va constitui 6,1%. Asta este și rata de indexare. Deci, aici nu poți să faci nimic. Altceva, că în anii precedenți, într-un an a fost mai mică această rată a inflației și a fost o majorare cu 15%, în altă an a fost rada inflației 30%, dar a fost indexarea tot cu 15%”, a adăugat Sainciuc.
Precizăm că, la începutul anului 2024, peste 520.000 de persoane din R. Moldova primeau pensie pentru limita de vârstă. Aproximativ 70% din pensionari sunt femei, iar pensia medie a fost în anul precedent de 3.683 de lei.