Ce companii low-cost ar putea să vină pe Aeroportul din Chișinău

Low-cost-ul Wizz Air și-ar putea relua zborurile de pe Aeroportul din Chișinău, conform unui anunț făcut  de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni „360 de grade” de la Radio Moldova. Acesta a dezvăluit că autoritățile din Moldova sunt în discuții active cu reprezentanții Wizz Air cu privire la această posibilitate, scrie bani.md.

Ministrul Spînu a subliniat importanța relansării serviciilor aeriene pentru conectivitatea internațională și accesibilitatea Moldovei pentru cetățenii săi și pentru diaspora. Cu Wizz Air și alte companii aeriene la masa negocierilor, obiectivul este de a oferi opțiuni de zbor cât mai variate și la prețuri competitive pentru călătorii.

„În continuare ducem discuții și cu alte companii ca să ne asigurăm că cetățenii din țara noastră, dar și cei din diaspora pot zbura direct la Chișinău, la un preț cât mai avantajos și cât mai comod, adică să avem cât mai multe rute. Discutăm cu EasyJet din Marea Britanie, cu Ryanair se discută de mai mult timp”, a adăugat ministrul Spinu.

În prezent, Moldova se confruntă cu o criză a curselor aeriene, care a izbucnit în martie 2023 pe fundalul riscurilor de securitate, când compania Low cost Wizz Air a decis să se retragă din Republica Moldova.

Ulterior, din cauza problemelor financiare fosta companie de stat Air Moldova, care în prezent este controlată de fugarul Ilan Șor a anulat cursele aeriene pe bandă rulantă. Or, pentru a face față situației dificile a înaintat în judecată procedura de restructurare.

Autoritățile au declarat că sunt în discuții cu mai multe companii aeriene, doar că nici un operator deocamdată nu și-a manifestat dorința de a veni în Republica Moldova.

În data de 9 august, Aeroportul Chișinău anunța că trei companii aeriene noi vor zbura de la Chișinău. Este vorba de o cursă charter spre Antalya  până la 1 noiembrie și spre Tel Aviv și Baku. Ulterior s-a anunțata că o companine din Grrecia, Aegian va opera curse Chișinău – Atena, iar din mai anul viitor pe piața aeriană din Republica Moldova revine Air Baltic cu cursa Riga – Chișinău.

Republica Moldova va avea un Registru al drumurilor publice

Infrastructura drumurilor din țara noastră va fi monitorizată mai eficient, datorită unui sistem informațional de profil. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre pentru crearea Registrului drumurilor publice.

Evidența informațională a drumurilor publice va permite o monitorizare mai precisă a stării fiecărui traseu și identificarea nevoilor specifice de întreținere. 

Astfel, prin cunoașterea în timp real a stării drumurilor și a necesităților de investiții, va fi posibilă o utilizare mai eficientă și mai transparentă a finanțelor publice pentru infrastructură, în conformitate cu prioritățile stabilite. În particular, vor fi evitate costurile mari asociate reparațiilor urgente, datorită intervențiilor de întreținere regulate.

În context, premierul Dorin Recean a subliniat că, în ultimii doi ani, peste 700 de kilometri de drumuri au fost fie reabilitate, fie construite. „Guvernul construiește drumuri europene și acest efort va continua și de acum încolo. Rog ca, odată cu implementarea acestui registru, să avem și o comunicare în ceea ce privește planificarea pentru următorii trei ani a drumurilor ce urmează să fie reparate. Astfel ca administrația publică locală să știe la ce să se aștepte, iar mediul de afaceri să-și planifice corespunzător investițiile”, a spus prim-ministrul.

Datele din Registru vor putea fi folosite și de alte sisteme și resurse informaționale de stat, inclusiv pentru determinarea traseelor optime în eliberarea autorizațiilor speciale de transport. Registrul va fi integrat cu alte sisteme relevante, cum ar fi cele de transport public, cel geografic național și sistemele de urgență.

Mijloacele necesare pentru dezvoltarea sistemului informațional sunt estimate la 6 milioane de lei.

Gestionarea deșeurilor solide în nordul țării va fi îmbunătățită

Infrastructura în domeniul managementului deșeurilor solide în Republica Moldova va fi dezvoltată cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea unui Acord de grant, în valoare de 5,4 milioane de euro.

Din contul grantului, vor fi finanțate proiecte în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Acestea țin de construcția depozitului de deșeuri, a stației de sortare și a stației de compostare în Dondușeni, precum și a stațiilor de transfer în Edineț și Briceni. De asemenea, vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transportare, sortare, reciclare și compostare: vehicule, tomberoane și containere. 

În acest mod, vor fi reduse cantitățile de deșeuri depozitate și va crește gradul de acoperire teritorială a serviciilor de management al deșeurilor solide. 

Grantul va susține realizarea Proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, semnat la 22 februarie 2024. Acesta urmărește dezvoltarea infrastructurii de profil în cele trei regiuni de management a deșeurilor, conform prevederilor Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova și ale Programului Național de gestionare a deșeurilor pentru anii 2022-2027.

Toate conversațiile telefonice sunt ascultate în permanență. Cum poți dezactiva microfonul

Google te ascultă în permanență: cum să dezactivezi microfonul telefonului în câțiva pași simpli. Sistemul gigantului tehnologic colectează date și ascultă conversațiile ocazionale ale utilizatorilor. Ce trebuie să faceți pentru a evita acest lucru.

Nu mai este niciun secret: Google poate asculta utilizatorii de Android prin intermediul microfonului telefonului mobil. Întâmplarea face ca aceste înregistrări să fie apoi folosite adesea pentru a direcționa reclamele.

În trecut, utilizatorii au fost surprinși de coincidențele ciudate dintre conversațiile lor ocazionale și reclamele pe care le vedeau pe site-uri web sau chiar e-mailurile promoționale pe care le primeau.

Acum este clar că Google își ascultă utilizatorii aproape permanent pentru a obține informații și a le utiliza în scopuri comerciale. Prin urmare, este recomandabil să se ia anumite măsuri pentru a preveni încălcarea confidențialității conversațiilor zilnice.

Google te ascultă: cum să îi blochezi microfonul

Ascultările Google se bazează pe anumite permisiuni care sunt activate în mod implicit pe marea majoritate a telefoanelor cu sistem de operare Android. Cu toate acestea, este posibil să le dezactivați.

În plus, trebuie avut grijă să se permită oricărei aplicații posibilitatea de a accesa microfonul. Mai ales atunci când acest lucru nu are nimic de-a face cu funcționalitatea de bază a aplicației.

Cum să dezactivezi microfonul telefonului în câțiva pași simpli

În afară de cele de mai sus, procedura de bază pentru a împiedica Google să vă asculte conversațiile este următoarea:

  • Deschideți aplicația Google.
  • Atingeți partea de profil din dreapta sus.
  • Apăsați pe opțiunea pe care scrie „Cont Google”.
  • Căutați opțiunea numită „Date și confidențialitate”.
  • Acolo, căutați secțiunea „Web and application activity” (Activitate web și aplicații).
  • Acolo puteți dezactiva opțiunea „Includeți activitatea vocală și audio”.
  • Faceți clic pe „Stop saving” (Opriți salvarea).
  • Pentru a confirma modificarea, faceți clic pe „Înțeles”.

sursa

Rapoarte de evaluare psihologică interpretate greșit. Urmărirea penală în cazul copiilor batjocoriți de angajatele unei grădinițe din Bălți ar putea fi reluată
Articolul anterior
Psihologul Maxim Orîndaș: „Stabilirea limitelor în viața copilului este o formă de iubire.”
Articolul următor