Ce este lichidul alb care se scurge în râul Nistru, în apropiere de Cetatea Sorocii

Un lichid de culoare albă se scurge în râul Nistru în apropiere de cetatea Sorocii. Imaginile video au fost surprinse de către un internaut. Se pare că lichidul se scurge în Nistru din afluentul lui, Racovăț.

separator
În urmă cu câteva zile, Observatorul.md a scris că prin acest afluent se scurg în Nistru ape menajere uzate și excremente.

Unii au scris pe o rețea de socializare că ar fi vorba de detergent. După ce imaginele cu lichidul de culoare albă care se scurge în Nistru au ajuns în presă, reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei şi a Inspectoratul ecologic au prelevat probe la faţa locului. Ei presupun că lichidul provine de la fabrica de brânzeturi din Soroca, scrie publika.md.

Reprezentanţii companiei Apă Canal din oraş spun că nu este prima data când în Nistru sunt deversate ape reziduale de la fabrica de brânzeturi. „Din câte cunoaştem noi asta se întâmplă în urma revărsării nu atât de deşeuri cât a apei care merge în urma procesului tehnologic la staţia de lactate, care o avem în oraş.”

Situaţia din Soroca e oricum foarte gravă, iar specialiştii cunosc situaţia de acolo. „Staţia de epurare din Soroca nu activează din anul 2000 şi toate apele reziduale neepurate sunt revărsate în fluviul Nistru. De către inspecţia pentru protecţia mediului întrebarea aceasta a fost monitorizată.”

Localnicii spun că problema îi afectează direct. „Avem nevoie chiar de staţia aceasta de epurare, dar până ce o fi nimic, toţi strâng din umeri, toţi merg mai departe. Chiar şi turiştii şi noi, locuitorii acestui oraş, noi suferim cu mirosul acesta.”

Este de menționat că râul Nistru aprovizionează cu apă locuitorii municipiului Chișinău.

Rețea de traficanți de droguri, destructurată de polițiștii din Strășeni și Chișinău

Ofițerii Direcției Antidrog a INI și cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Strășeni, sub conducerea Procuraturii Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației Telegram, pe teritoriul mun. Chișinău și în raioanele Strășeni și Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de o lună, polițiștii au documentat activitatea infracțională  a doi tineri de 22 și 23 de ani din Chișinău, care activau  în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu droguri din afara țării, cu ulterioara distribuire a acestora prin intermediul aplicației Telegram.

Urmare a investigațiilor, oamenii legii i-au reținut în flagrant pe suspecți în Chișinău, în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri.

În cadrul documentării, polițiștii au stabilit că tinerii, la începutul lunii septembrie, având  experiență în procurarea și distribuirea drogurilor, au pus la cale propria filieră de introducere prin contrabandă și distribuire a acestora pe teritoriul țării.

Astfel au creat pe Telegram un grup pentru realizarea drogurilor de tip hașiș și marijuana, apoi,  prin intermediul unui bărbat de 23 de ani, la moment aflat peste hotare, organizau transportarea drogurilor spre Republica Moldova prin intermediul autobuzelor de rută, camuflând substanțele narcotice în colete neînsoțite.

În urma perchezițiilor desfășurate,  la domiciliile suspecților au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, inclusiv și telefonul mobil pe care a fost creat grupul de realizare a drogurilor pe aplicația Telegram, pachețele zip-lok pentru ambalarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, cântare electronice la scara mică, precum și droguri de tip marijuana , amfetamină și hașiș.     

Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 zile.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune  riscă  închisoare de la 7 la 15 ani.

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Trupa Sunstroke Project a lansat o piesă nouă!
Articolul anterior
Un moldovean, tată a doi copii, a sfârșit tragic în Italia
Articolul următor