Ce faci atunci când totul s-a oprit? Pregătiri pentru o pană de curent catastrofală

Aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și – nu în ultimul rând – siguranța publică vor fi amenințate. Viena atrage atenția asupra unui risc, neglijat la București și-și informează populația.

Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria„ luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat“. Forțele armate austriece desfășoară de săptămâni o masivă campanie de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale. Nu se pune problema dacă va fi ci doar când se va întâmpla, scrie b1tv.ro.

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală ca urmare a unei întreruperi în rețeaua electrică românească, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană. Austria pare a deveni vestitorul blackout-ului. Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“! 

Potrivit recomandărilor experților militari austrieci este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleași surse probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%. Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.

Câte zile libere vor avea moldovenii în anul 2025. Lista sărbătorilor în Moldova

Anul 2025 nu este an bisect, așa că va avea 365 de zile. Dintre acestea, 252 vor fi zile lucrătoare, iar altele 113 – zile de odihnă în weekend și de sărbători, scrie diez.md.

Conform legislației, în Moldova sunt 13 sărbători oficiale pentru care bugetarii primesc zile libere. În 2025, nouă dintre acestea vor fi în timpul săptămânii de lucru. Deci, pe lângă toate zilele de sâmbătă și duminică din an, bugetarii vor avea nouă zile suplimentare de odihnă.

Lista sărbătorilor și a zilelor libere în anul 2025:
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);
7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi (marți);
8 ianuarie – a doua zi de Crăciun pe stil vechi (miercuri);
8 martie – Ziua Internațională a Femeii (sâmbătă);
20 aprilie – prima zi de Paște (duminică);
21 aprilie – a doua zi de Paște (luni);
28 aprilie – Paștele Blajinilor (luni);
1 mai – Ziua Muncii (joi);
9 mai – Ziua Europei și Ziua Comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial (vineri);
1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
27 august – Ziua Independenței (miercuri);
31 august – Ziua Națională „Limba Noastră” (duminică);
25 decembrie – Crăciunul pe stil nou (joi).

Reamintim că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul și la un concediu anual de 28 de zile.

Un singur copil s-a născut în noaptea dintre ani la Institutul Mamei și Copilului

În noaptea de 1 ianuarie 2025, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), s-a născut un singur copil. Asta în timp ce în ultimii doi ani câte șase nașteri au fost înregistrate de revelion la IMC, scrie IPN.

Astă-noapte s-a născut la IMC o fetiță. Micuța, de 3 kg 570 g, a venit pe lume la ora 04:54. Fetița și mama bebelușului, locuitoare în Chișinău, se simt bine,  a precizat pentru IPN purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.

În anii 2023 și 2024, în noaptea de revelion, au fost înregistrate câte șase nașteri la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

62% din necesarul energiei electrice pentru Moldova va fi importat din România

Moldova va importa din România 62% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Cea mai mare parte a achiziției se va face pe bursa română OPCOM. Compania Energocom precizează că, pentru luna ianuarie, va suplini necesarul de consum cu producție locală și cu importuri din România, transmite IPN.

Se preconizează ca centralele termice de la Chișinău și Bălți să genereze peste 127 de mii MWh, ceea ce constituie aproape 28% din consumul de energie electrică. 46 de mii MWh va constitui energia regenerabilă, atât de la instalațiile care au tarif fix, stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, cât și cele de pe piața liberă. Însumat e vorba de circa 10% din consum.De pe bursa română OPCOM se vor cumpăra peste 178 mii de MWh, echivalentul a 39% din necesar, iar pe bază de contracte bilaterale – încă 105 mii MWh (23%).Autoritățile reiterează îndemnul către cetățeni să se asigure din timp cu surse de iluminat de rezervă, – lanterne funcționale, baterii suplimentare sau lămpi care funcționează cu baterii reîncărcabile, în contextul riscurilor de deconectări. Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, Ministerul Afacerilor Interne sugerează, de asemenea, utilizarea lămpilor LED portabile ori solare, și avertizează asupra necesității supravegherii focului deschis și a lumânărilor, pentru a preveni incendiile.Pentru acest sezon rece, Guvernul a aprobat un plan de măsuri, cu scenarii de furnizare a gazelor și energiei electrice, precum și cu soluții alternative de alimentare a instituțiilor și populației în caz de deconectări.

Spitalele din Bulgaria sunt în prag de colaps. Medicii nu mai fac faţă situaţiei
Articolul anterior
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară la TV: Blanket a vorbit despre tatăl său și despre protejarea mediului
Articolul următor