Ce minciuni a spus președintele Vladimir Putin în interviul cu jurnalistul Tucker Carlson

Interviul luat de jurnalistul american Tucker Carlson lui Vladimir Putin a făcut deja înconjurul lumii și sunt, probabil, mulți oameni care se întreabă cum de președintele rus nu își mai amintește când a avut ultima convorbire cu Joe Biden, dar citează cu precizie date din istoria Rusiei.

Ce minciuni a spus Vladimir Putin în interviul cu Tucker Carlson

Jurnaliștii de la Politico au căutat printre răspunsurile liderului de la Kremlin și au găsit mai multe contradicții și inexactități, transmite adevarul.ro.

Justificarea pentru invazie

Ce a spus Putin: „Nu este adevărat că am spus că America urma să lanseze un atac surpriză împotriva Rusiei. Nu am spus asta.”

De ce este greșit: Putin a justificat invazia Ucrainei spunând că există o amenințare din partea SUA. El a afirmat cu doar trei zile înainte de începerea războiului: „Știm și cine este principalul adversar al SUA și al NATO – este Rusia. În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial și direct principala amenințare la securitatea euro-atlantică. Și Ucraina va servi drept baza de lansare pentru un astfel de atac.”

Cine a interzis negocierile de pace

Ce a spus Putin: „Președintele Ucrainei a legiferat o interdicție privind negocierile cu Rusia.”

De ce este greșit: Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret care interzice negocierile în mod specific cu Putin, nu cu Rusia ca țară.

„Cu acest președinte rus, este imposibil. El nu știe ce înseamnă demnitate și onestitate. Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un președinte diferit,” a spus Zelenski.

Putin, totuși, se percepe pe sine ca fiind singurul reprezentant legitim al Rusiei. Oficialii săi cheie împărtășesc aceeași impresie: „Nu există Rusia astăzi dacă nu există Putin,” a spus Viacheslav Volodin, șeful Camerei inferioare a parlamentului rus.

De ce a căzut Uniunea Sovietică

Ce a spus Putin: „Rusia chiar a fost de acord voluntar și proactiv cu căderea Uniunii Sovietice. … Până la urmă, căderea Uniunii Sovietice a fost efectiv inițiată de conducerea rusă.”

De ce este greșit: Fostul președinte rus Boris Elțîn a fost unul dintre cei trei semnatari ai Acordurilor Belaveja din decembrie 1991, care s-a declarat dizolvarea URSS. Dar prăbușirea URSS a fost în primul rând rezultatul luptelor politice și economice interne, cu mai multe republici sovietice declarându-și independența împotriva dorințelor Moscovei.

Cine are cea mai puternică propagandă

Ce a spus Putin: „În războiul propagandei, este foarte dificil să învingi Statele Unite pentru că Statele Unite controlează toate media lumii și multe media europene. Beneficiarii finali ai celor mai mari media europene sunt instituțiile financiare americane.”

De ce este greșit: Cele mai mari companii de știri sunt deținute privat și funcționează fără control guvernamental direct, în contrast cu peisajul media controlat de stat din Rusia.

Televiziunea de stat rusă și agențiile principale de știri sunt proprietatea guvernului, iar Kremlinul controlează alte mijloace media sau le distruge pe cele care nu sunt dispuse să colaboreze. În 2023, autoritățile ruse au aruncat în spatele gratiilor 28 de reporteri, potrivit Reporteri Fără Frontiere.

Printre ei s-au aflat doi cetățeni americani: corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, acuzat de spionaj și jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, care lucra pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, acuzată de că ar fi „agent străin.”

Deținerea jurnalistului Evan Gershkovich

Ce a spus Putin: „Dacă o persoană obține informații secrete și o face în mod conspirativ, atunci acest lucru este calificat ca spionaj. Și asta este exact ceea ce făcea. El primea informații clasificate, confidențiale, și o făcea în mod clandestin.”

De ce este greșit: WSJ a negat vehement arestarea lui Gershkovich în Ekaterinburg și acuzațiile împotriva lui. Putin l-a acuzat pe Gershkovich de spionaj fără a furniza dovezi pentru afirmațiile sale că FSB l-a prins pe reporter „în flagrant delict.”

Adevărul despre puterea reală a Rusiei

Ce a spus Putin: „Occidentul se teme mai mult de o Chină puternică decât de o Rusie puternică, pentru că Rusia are 150 de milioane de oameni, iar China are o populație de 1,5 miliarde. Așa cum spunea Bismarck, potențialele sunt cele mai importante.”

De ce are dreptate (aproape): Declarația lui Putin că Occidentul se teme mai mult de o Chină puternică decât de o Rusie puternică reflectă o evaluare realistă a dinamicii puterii geopolitice. Cu toate acestea, citarea lui Otto von Bismarck pentru a-și susține argumentul este discutabilă, pentru că nu se știe dacă omul de stat german a făcut declarația folosită de Putin.

Putin, totuși, adoră să folosească citate false. În decembrie 2023, el l-a citat tot pe Bismarck spunând că „războaiele nu sunt câștigate de generali, ci de învățători și preoți,” deși fostul lider al Germaniei nu a spus niciodată asta.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

A murit cunoscutul om de afaceri Silviu Prigoană. Acesta s-a înecat cu mâncare într-un restaurant

Omul de afaceri și fondatorul postului TV Realitatea Plus, Silviu Prigoană, a murit, marți, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant. 50 de minute l-au resuscitat salvatorii de la ISU. Degeaba însă, scrie adevărul.ro.

Silviu Prigoană a murit după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la masă cu alte trei persoane la un restaurant din Brașov. La ora 14,13 a fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul. Inițial s-a spus că acesta s-ar fi înecat cu mâncare, însă ulterior s-a spus că acesta a murit în urma unui infarct, dat fiind că avea stenturi la inimă și în fiecare an se ducea la cardiologie în Germania pentru control.

„Vă pot spune că am fost anunțați să intervenim în localitatea Șimon, la o persoană care se afla în stop cardio-respirator, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani și că echipajul SMURD a ajuns acolo, a aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 50 de minute, după care a fost predat echipajului SAJ cu medic, venit la fața locului, iar ulterior a fost declarat decesul bărbatului. Din păcate acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

– La ce oră a venit apelul?

Apelul a fost recepționat la ora 14,13.

– Suspiciunea era că s-ar fi înecat cu mâncare?

Nu avem această suspiciune. Colegii l-au găsit în stop cardio-respirator. Se vor face analize, anchete, și probabil se va stabili ulterior”, a declarat pentru Adevarul maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

IPJ Brașov: A fost resuscitat, dar nu s-a putut face nimic

Inspectoratul de Poliție din Brașov a anunțat că, în această dupa-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesiszati cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului.

Adrian Bahmuțeanu: Sunt foarte afectată

Fosta lui soție, Adriana Bahmuțeanu, și-a exprimat regretul într-o declarație pentru România TV: „Sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred! Mi s-a confirmat ce s-a întâmplat în Brașov, într-un restaurantt, dar nu știu nimic altceva. Îmi pare extrem de rău! Este tatăl copiilor mei! Sunt foarte afectată!”

În decembrie ar fi împlinit 61 de ani

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj. Acesta a fost acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune. Dar ambițiile sale au fost mult mai mari de atât, ajungând să se implice și îm politică. Omul de afaceri a fost deputat de București, din partea PDL, în legislatura 2008-2012.

Silviu Prigoană a fost fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV.

Afaceristul a început să investească masiv în mass-media în 2001, an în care a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. A deținut și 10% din acțiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea și licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV. Omul de afaceri mai deținea, Sigma TV, acțiuni la Teleshop 24, fiind coproprietar și la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deținea și revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic și RTL (Romanian Television of America), precum și postul de radio Etno FM. Până în 2006, Silviu Prigoană a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă lansată de ruși, găsită la Coșernița: Este a treia în ultimele zile

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

”La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii.”, anunță Poliția.

Un tânăr din stânga Nistrului dezvăluie cum funcționează propaganda rusă în stânga Nistrului
Articolul anterior
Un bărbat din Italia s-a prefăcut orb timp de 34 de ani ca să primească pensie de handicap
Articolul următor