Beneficiarii de compensații la facturi pentru perioada rece a anului vor fi verificați, cu ajutorul sistemelor informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, dar și accesând datele Cadastru. Totodată, Inspecția socială va putea face controale punctuale, pentru a identifica persoane care beneficiază pe nedrept de ajutorul oferit de stat sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.
Astfel, abuzurile semnalate vor fi cercetate, iar oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați. Declarațiile au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul evenimentului de lansare a platformei online compensații.gov.md, care a avut loc astăzi.
„Cum va fi verificată veridicitatea datelor introduse în sistem și cum vor fi identificate persoanele care nu neapărat au nevoie de aceste compensații, dar vor vea să profite și nu se vor înregistra, pentru că vor ști că vor fi automat incluse în categoria de vulnerabilitate medie?”, a fost întrebat ,inistrul Muncii și Protecției Sociale.
„Sistemul are un mecanism de verificare cu datele pe care le cunoaște deja statul. Statul nu cunoaște totul, este o realitate și nu avem cum să o schimbăm de la o zi la alta. De exemplu, statul nu știe veniturile deținătorilor de patente, pentru că ele nu se declară în alte sisteme informaționale, dar acest sistem informațional comunică cu sistemele informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale și va face verificările necesare, pentru a vedea dacă venitul declarat este mai mic decât cel cunoscut de stat. Este primul pas. Al doilea pas – sistemul informațional va verifica și datele din Cadastru, pentru a verifica averile. În cazul în care gospodăria are mai mult de 4 bunuri imobile de tip locuință sau în valoare mai mare de 4 milioane de lei, această gospodărie este atribuită automat categoriei de nonvulnerabilitate, pe baza averii, adică este o gospodărie suficient de bogată ca să-și poată acoperi aceste cheltuieli.
Mai avem o instituție, care se numește Inspecția socială, reformată și consolidată. Există proceduri, ca la orice inspecție, aceasta are anumite criterii de risc și va putea face controale punctuale per beneficiarii care conform acestor criterii de risc, beneficiază pe nedrept sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.
Există anumite limite în sistem, cât poate verifica Inspecția socială, cât poate verifica statul, dar aceste limite nu trebuie să ne blocheze, pentru a face un mecanism care este mai echitabil.
Este imposibil să urmărim fiecare cetățean în parte, nu acesta este scopul nostru, iar abuzurile care vor fi semnalate prin criteriile de risc care există în sistem vor fi cercetate și oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați, vor restitui sumele pe care le-au primit necuvenit și deja toate celelalte proceduri administrative, prevăzute de Codul administrativ etc. Dacă omul comite un abuz vădit, se aplică legea”, a punctat Marcel Spatari.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat lansarea platformei online compensații.gov.md, începând de astăzi. Potrivit oficialului, pentru perioada rece a anului, Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte.
Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare – de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari.
Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completați vedeți AICI.
În context, ministrul Muncii spune că locuiește cu părinții săi, iar la iarnă va face la fel, pentru a economisi gazul: „Eu am două apartamente, unul în care stau singur și altul în care stau cu părinții. La iarnă, ca să economisim, cred că o să stau cu părinții. Celălalt apartament am să-l închid”, a declarat Marcel Spatari.
sursa: www.unimedia.info