Ce riscă moldovenii care vor introduce date false despre venituri în cererea pentru compensația la facturi

Beneficiarii de compensații la facturi pentru perioada rece a anului vor fi verificați, cu ajutorul sistemelor informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, dar și accesând datele Cadastru. Totodată, Inspecția socială va putea face controale punctuale, pentru a identifica persoane care beneficiază pe nedrept de ajutorul oferit de stat sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.

Astfel, abuzurile semnalate vor fi cercetate, iar oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați. Declarațiile au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul evenimentului de lansare a platformei online compensații.gov.md, care a avut loc astăzi.

„Cum va fi verificată veridicitatea datelor introduse în sistem și cum vor fi identificate persoanele care nu neapărat au nevoie de aceste compensații, dar vor vea să profite și nu se vor înregistra, pentru că vor ști că vor fi automat incluse în categoria de vulnerabilitate medie?”, a fost întrebat ,inistrul Muncii și Protecției Sociale.

„Sistemul are un mecanism de verificare cu datele pe care le cunoaște deja statul. Statul nu cunoaște totul, este o realitate și nu avem cum să o schimbăm de la o zi la alta. De exemplu, statul nu știe veniturile deținătorilor de patente, pentru că ele nu se declară în alte sisteme informaționale, dar acest sistem informațional comunică cu sistemele informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale și va face verificările necesare, pentru a vedea dacă venitul declarat este mai mic decât cel cunoscut de stat. Este primul pas. Al doilea pas – sistemul informațional va verifica și datele din Cadastru, pentru a verifica averile. În cazul în care gospodăria are mai mult de 4 bunuri imobile de tip locuință sau în valoare mai mare de 4 milioane de lei, această gospodărie este atribuită automat categoriei de nonvulnerabilitate, pe baza averii, adică este o gospodărie suficient de bogată ca să-și poată acoperi aceste cheltuieli.

Mai avem o instituție, care se numește Inspecția socială, reformată și consolidată. Există proceduri, ca la orice inspecție, aceasta are anumite criterii de risc și va putea face controale punctuale per beneficiarii care conform acestor criterii de risc, beneficiază pe nedrept sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.

Există anumite limite în sistem, cât poate verifica Inspecția socială, cât poate verifica statul, dar aceste limite nu trebuie să ne blocheze, pentru a face un mecanism care este mai echitabil.

Este imposibil să urmărim fiecare cetățean în parte, nu acesta este scopul nostru, iar abuzurile care vor fi semnalate prin criteriile de risc care există în sistem vor fi cercetate și oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați, vor restitui sumele pe care le-au primit necuvenit și deja toate celelalte proceduri administrative, prevăzute de Codul administrativ etc. Dacă omul comite un abuz vădit, se aplică legea”, a punctat Marcel Spatari.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat lansarea platformei online compensații.gov.md, începând de astăzi. Potrivit oficialului, pentru perioada rece a anului, Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte.

Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare – de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari.
Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completați vedeți AICI.

În context, ministrul Muncii spune că locuiește cu părinții săi, iar la iarnă va face la fel, pentru a economisi gazul: „Eu am două apartamente, unul în care stau singur și altul în care stau cu părinții. La iarnă, ca să economisim, cred că o să stau cu părinții. Celălalt apartament am să-l închid”, a declarat Marcel Spatari.

sursa: www.unimedia.info

Doi tineri din Capitală, unul minor, reținuți pentru escrocherie, sub pretextul investițiilor pe piața financiară pe o platformă online

Ofițerii Direcției de Poliție a mun. Chișinău în comun cu colegii Inspectoratului de poliție Centru au documentat, pe parcursul a două luni, acțiunile ilegale a doi indivizi din mun. Chișinău, suspectați de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, un tânăr de 22 de ani împreună cu un adolescent de 17 ani, având ca scop dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul investițiilor pe piața financiară pe o platformă online au obținut de la un bărbat de 40 de ani din capitală bani în sumă de 2 660 000 de lei.

Victima le-a transmis bănuiților banii în mai multe tranșe.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală întreprinse cei doi suspecți au fost reținuți în momentul primirii banilor.

Unul dintre bănuiți a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Astăzi este Ziua Universală a Iei

Anual, la data de 24 iunie, începând din anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. La Chișinău sărbătoarea este marcată prin mai multe acțiuni, dar și o expoziție cu cămăși tradiționale la Universitatea Tehnică din Moldova, informează unica.md.

”Cămașa cu altiță este un simbol al identității noastre culturale. Când o purtăm, ne aducem aminte de strămoșii noștri și de valorile pe care le-au transmis. Este o modalitate prin care onorăm trecutul și ne arătăm mândria pentru cultura și obiceiurile noastre.

Angajații MAE poartă cu mândrie și bucurie cămașa cu altiță, fie că sunt Acasă sau în misiunea diplomatică, fie că o aleg într-un eveniment special sau într-o zi obișnuită, aducem un omagiu meșterilor populari, astfel contribuim la păstrarea și promovarea tradițiilor naționale.

Decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a fost adoptată pe 1 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.”, scrie Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Restricții de circulație în Capitală, în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli

În atenția conducătorilor auto și a pietonilor. Primăria Municipiului Chișinău informează că, astăzi, în legătură cu desfășurarea programului de funeralii al scriitorului Spiridon Vangheli, pe unele străzi din Capitală vor fi restricții de circulație.

În momentul deplasării cortegiului funerar, transportul rutier va fi temporar sistat pe următoarele străzi:

  • strada Alexandr Pușkin, în perimetrul strada București – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt;
  • bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin – Vasile Alecsandri;
  • strada Vasile Alecsandri, în perimetrul bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – strada Alexei Mateevici;
  • strada Alexei Mateevici, în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri – Armenească.

Agenții de patrulare se vor afla în intersecții pentru a asigura eficient ordinea și securitatea circulației rutiere.

În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă atât pietonii, cât și conducătorii auto să se conformeze indicațiilor polițiștilor, să dea dovadă de înțelegere și respect reciproc în raport cu ceilalți participanți la trafic.

Cea mai sexy hackeriță româncă a pus pe jar FBI, iar acum își povestește isprăvile
Articolul anterior
Ce să mănânci înainte de sex pentru o partidă de neuitat
Articolul următor