Ce riscă moldovenii care vor introduce date false despre venituri în cererea pentru compensația la facturi

Beneficiarii de compensații la facturi pentru perioada rece a anului vor fi verificați, cu ajutorul sistemelor informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, dar și accesând datele Cadastru. Totodată, Inspecția socială va putea face controale punctuale, pentru a identifica persoane care beneficiază pe nedrept de ajutorul oferit de stat sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.

Astfel, abuzurile semnalate vor fi cercetate, iar oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați. Declarațiile au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul evenimentului de lansare a platformei online compensații.gov.md, care a avut loc astăzi.

„Cum va fi verificată veridicitatea datelor introduse în sistem și cum vor fi identificate persoanele care nu neapărat au nevoie de aceste compensații, dar vor vea să profite și nu se vor înregistra, pentru că vor ști că vor fi automat incluse în categoria de vulnerabilitate medie?”, a fost întrebat ,inistrul Muncii și Protecției Sociale.

„Sistemul are un mecanism de verificare cu datele pe care le cunoaște deja statul. Statul nu cunoaște totul, este o realitate și nu avem cum să o schimbăm de la o zi la alta. De exemplu, statul nu știe veniturile deținătorilor de patente, pentru că ele nu se declară în alte sisteme informaționale, dar acest sistem informațional comunică cu sistemele informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale și va face verificările necesare, pentru a vedea dacă venitul declarat este mai mic decât cel cunoscut de stat. Este primul pas. Al doilea pas – sistemul informațional va verifica și datele din Cadastru, pentru a verifica averile. În cazul în care gospodăria are mai mult de 4 bunuri imobile de tip locuință sau în valoare mai mare de 4 milioane de lei, această gospodărie este atribuită automat categoriei de nonvulnerabilitate, pe baza averii, adică este o gospodărie suficient de bogată ca să-și poată acoperi aceste cheltuieli.

Mai avem o instituție, care se numește Inspecția socială, reformată și consolidată. Există proceduri, ca la orice inspecție, aceasta are anumite criterii de risc și va putea face controale punctuale per beneficiarii care conform acestor criterii de risc, beneficiază pe nedrept sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații.

Există anumite limite în sistem, cât poate verifica Inspecția socială, cât poate verifica statul, dar aceste limite nu trebuie să ne blocheze, pentru a face un mecanism care este mai echitabil.

Este imposibil să urmărim fiecare cetățean în parte, nu acesta este scopul nostru, iar abuzurile care vor fi semnalate prin criteriile de risc care există în sistem vor fi cercetate și oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați, vor restitui sumele pe care le-au primit necuvenit și deja toate celelalte proceduri administrative, prevăzute de Codul administrativ etc. Dacă omul comite un abuz vădit, se aplică legea”, a punctat Marcel Spatari.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat lansarea platformei online compensații.gov.md, începând de astăzi. Potrivit oficialului, pentru perioada rece a anului, Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte.

Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare – de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari.
Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completați vedeți AICI.

În context, ministrul Muncii spune că locuiește cu părinții săi, iar la iarnă va face la fel, pentru a economisi gazul: „Eu am două apartamente, unul în care stau singur și altul în care stau cu părinții. La iarnă, ca să economisim, cred că o să stau cu părinții. Celălalt apartament am să-l închid”, a declarat Marcel Spatari.

sursa: www.unimedia.info

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului medical și a farmacistului

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii, în mai multe centre raionale, dar și în capitală au fost organizate diverse evenimente pentru a celebra munca și devotamentul celor care își dedică viața sănătății publice.

Au fost oferite diplome și premii de recunoștință lucrătorilor medicali pentru contribuția lor deosebită la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și pentru profesionalismul de care dau dovadă zi de zi, transmite radiomoldova.md.

Cu un mesaj de felicitare pentru lucrătorii din sistemul medical a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu. Speakerul și-a exprimat gratitudinea pentru devotamentul și dedicația în munca care o exercită zi de zi medicii și farmaciștii.

„Vă doresc sănătate și putere de a vă face cu demnitate munca. Aveți o profesie nobilă și responsabilă de care depinde viața omului și sănătatea întregii societăți. Știu că avem multe de făcut pentru a moderniza sistemul nostru de sănătate, oferindu-vă condiții mai bune de activitate și condiții mai bune bune de tratament pentru cetățeni. Lucrurile au început să se miște, doar în ultimii trei ani Guvernul a investit 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”, a spus șeful Legislativului.

Igor Grosu a mai menționat că în ultima perioadă, 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, au fost procurate și repartizate în raioane peste 100 de ambulanțe noi și au fost majorate în medie cu 15 la sută salariile angajaților din sistemul medical.

Șeful Legislativului a mai declarat că sunt pași mici, dar treptat în localități sunt aduse servicii medicale mai bune și mai aproape de oameni.

Halterofila Gabriela Danilov a devenit campioană europeană, la categoria sub vârsta de 15 ani

Halterofila Gabriela Danilov a devenit campioană europeană, la categoria sub vârsta de 15 ani.

În concursul probei de smuls, a categoriei de greutate de până la 45 kg, discipola Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv, a înregistrat rezultatul de 60 kg, iar la proba aruncat 71 kg, rezultate ce i-a permis să cucerească medalia de argint la ambele probe.

Cu rezultatul de 131 kg la total, Gabriela Danilov a încheiat clasamentul general pe primul loc, și a intrat în posesia medaliei de aur, devansând-o la mică distanță pe reprezentanta Turciei, care a terminat competiția cu rezultatul de 130 kg.

Republica Moldova este reprezentată la Campionatele Europene de haltere U-15 de la Thessaloniki, Grecia de 12 sportivi, 8 băieți și 4 fete.

Deplasarea lotului național de haltere la competiția europeană a fost posibilă cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor.

Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe sprint individual pe distanța de 500 metri, la competiția continentală care se desfășoară la Szeged, Ungaria, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Sportivul de la Centrul de Pregătire a Loturilor Naționale Serghei Tarnovschi a oprit cronometru cu rezultatul de 1:50.432, devansându-i pe rusul Zakhar Petrov (1:51.248), care a evoluat sub drapel neutru, și cehul Martin Fuksa (1:51.248).

Aceasta este deja a doua medalie cucerită de elevul lui Nicolae Juravschi la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Szeged, Ungaria. Sportivul a intrat în posesia medaliei de bronz în proba de canoe individual pe distanța de 1000 metri. El a înregistrat rezultatul 4:05.744 pe distanța 1000 metri, fiind întrecut de românul Cătălin Chirilă (4:03.010) și cehul Martin Fuksa (4:03.254).

Serghei Tarnovschi avea deja asigurată calificarea la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris înaintea Campionatului European din Ungaria.

Cea mai sexy hackeriță româncă a pus pe jar FBI, iar acum își povestește isprăvile
Articolul anterior
Ce să mănânci înainte de sex pentru o partidă de neuitat
Articolul următor