„Fata afgană” cu ochi verzi, care a ajuns celebră în toată lumea după ce a apărut pe coperta revistei National Geographic a ajuns în Italia.
Ea a fost inclusă în programul de evacuare a cetățenilor afgani după preluarea puterii de către talibani.
Sharbat Gula, care acum are 49 de ani, a cerut ajutor pentru a putea pleca din Afganistan, iar guvernul italian s-a ocupat de toate procedurile pentru evacuarea ei, a anunțat biroul de presă al premierului Mario Draghi.
Potrivit oficialilor din Italia, cauza femeii a fost susținută de numeroase organizații internaționale care după evenimentele din august, primiseră cereri din partea ei să poată pleca. Recunoscută ca fiind un simbol al vicisitudinilor și al conflictelor istorice prin care treceau afganii, evacuarea Sharbat Gula a fost percepută ca un gest firesc, scrie CNN. Sharbat Gula, în prezent. foto: Profimedia Images
Ea a ajuns deja la Roma și a primit statut de refugiat.
Sharbat Gula a ajuns cunoscută în întreaga lume în urma fotografiei de impact realizate în 1984 de către Steve McCurry într-o tabără de refugiați de la granița dintre Afganistan și Pakistan. Fotografia a fost publicată peste un an.
Ochii ei uluitor de verzi, care privesc cu durere din spatele unei eşarfe roşii, au făcut-o cunoscută în lumea întreagă, dar identitatea ei a fost dezvăluită abia în 2002, când Steve McCurry a revenit în acea regiune pentru a o găsi pe tânăra pe care o fotografiase în 1984.
Un analist de la FBI, un expert criminalist şi inventatorul tehnologiei de recunoaştere pe baza irisului uman i-au verificat identitatea, anunţase National Geographic la acea vreme.
În 2016, Steve McCurry a relatat povestea din spatele fotografiei.
„Avea o privire incredibilă, o privire pătrunzătoare”, a spus el. Steve McCurry a relatat că atunci când a făcut surprins fetița de 12 ani, în jur erau foarte mulți oameni și foarte mult praf și nu știa dacă imaginea va fi clară.
„Când i-am arătat fotografia editorului de la National Geographic, el a sărit în picioare și a strigat: aceasta este următoarea noastră coperta”, își amintește fotograful.
Mamă a patru copii, Sharbat Gula spune că a sosit în Pakistan după ce rămăsese orfană, la patru sau cinci ani după invazia sovietică din 1979, la fel ca milioane de afgani care au fugit din calea războiului şi au trecut frontiera în ţara vecină.
În 2016, autorităţile din Pakistan au arestat-o pentru falsificarea unei cărţi de identitate, un act disperat la care celebra „Afghan Girl” a recurs pentru a putea să trăiască în această ţară.
Apoi, preşedintele afgan din acea vreme, Ashraf Ghani, a întâmpinat-o la revenirea ei în Afganistan şi i-a promis că îi va oferi un apartament pentru a se asigura că Sharbat Gula „va trăi cu demnitate şi în siguranţă în ţara ei natală”.
După ce au cucerit puterea în august 2021, liderii talibanilor au spus că vor respecta drepturile femeilor în concordanţă cu Şaria, legea islamică. Însă în timpul regimului taliban din 1996-2001, femeile nu au avut voie să lucreze, iar accesul fetelor în şcoli a fost interzis. Femeile trebuiau să-şi acopere permanent chipurile şi să fie însoţite de o rudă de sex masculin atunci când ieşeau din casele lor.
Italia a fost, alături de Statele Unite, Turcia, Marea Britanie şi Germania, una dintre cele cinci ţări angajate în misiunea „Resolute Support” organizată de NATO în Afganistan pentru a evacua câteva mii de cetăţeni afgani din ţara lor natală după retragerea militarilor americani în luna august.