Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) și-a desemnat învingătorii

Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc ieri seara în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, și-a desemnat învingătorii, informează Moldpres. La manifestare au participat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, alte persoane oficiale.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menționat că Gala Premiilor UNITEM este cea mai importantă manifestare teatrală de nivel național, având ca obiectiv principal promovarea și stimularea creativității colectivelor teatrale.

„Acest eveniment cultural vine să încununeze o activitate în care investim, an de an, talentul și sufletul, reușind să realizăm pe scenă lucrări artistice memorabile, să bucurăm publicul cu reprezentații de bună calitate, cu noi spectacole consistente și originale”, a subliniat Alexandru Grecu.

Astfel, membrii juriului final, în frunte cu actrița și regizoarea Svetlana Radu, au desemnat laureații Galei Premiilor UNITEM. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Frunze de dor” de Ion Druță, regie Alexandru Cozub, montat de Teatrul Național „M. Eminescu” și spectacolul „Страна слепых” de Nicolai Coleada, regie Denis Baburin, Teatrul Naţional Găgăuz „D. Tanasoglu”, Ceadîr-Lunga.

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost luat de către Slava Sambriș, pentru spectacolul „12 oameni furioși”, adaptare după Reginald Rose de Liliana Popușoi, Teatrul Republican „Luceafărul”. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de către Alexandrina Grecu, pentru rolul Babette, spectacolul „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert, regie Sandu Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” și de către Olga Sofricova, pentru rolul Gittel, spectacolul „ Двое на качелях” de William Gibson, regie Evgheni Bognibov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin – de către Constantin Stavrat, pentru rolul Bătrânul, spectacolul „Avalanșa” de Tuncer Cucenoglu, regie Linas Marijus Zaikauskas, Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți. Premiul special al juriului a fost luat de către Teatrul Liber TOTEM, pentru stil inovativ și performance, pentru spectacolul „Дом Бернарды Альбы” de Federico García Lorca, regie şi coregrafie Eugeniu Burlac, iar premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii a revenit piesii „Гадкий утёнок” de Hans Christian Andersen, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane

În posesia premiului pentru cel mai bun spectacol de forme mici a intrat Teatrul Dramatic pentru Tineret ”S Uțițî Roz Iurie Harmelin” pentru spectacolul „Двое на качелях”, iar cu premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși a fost distins spectacolul „Se caută un prieten” de Ion Diviza, regie Vasile Clichici, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și spectacolul „Parte dreaptă” de Nicolae Rusu, regie Gabriela Lungu, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost obținut către Natalia Ivanciuc, pentru rolul Medina, spectacolul „Страна слепых”, Teatrul Naţional Găgăuz din Ceadâr-Lunga, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin – de către Gheorghe Gușan, pentru rolul Leonard, spectacolul „Fără pijamale”, și premiul pentru cea mai bună scenografie – de către Iurie Harmelin, post mortem, pentru ideea scenografiei la spectacolul „Мастер и Маргарита” de M. Bulgakov, regie Serghei Puhleakov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”.

Premiul pentru cel mai valoros debut i-a revenit Corinei Rotaru, pentru rolul Domnica, spectacolul „Frunze de dor”, Teatrul Național „M. Eminescu”. În cadrul Galei Premiilor UNITEM-2022 au fost acordate Premiile Senatului UNITEM, Premiile președintelui UNITEM și Premiul Concursului de Dramaturgie 2022. Astfel, cu premiul pentru întreaga activitate a fost distinsă Maria Madan, actriţă la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz Iurie Harmelim”. Cu premiul de excelență au fost distinși Constantin Stavrat, actor, Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălți, Artist al Poporului, Nelly Cozaru, actriță, regizor, conferențiar universitar, AMTAP și Constantin Cotimanis, regizor, actor de teatru și film, București, România și premiul concursului pentru dramaturgie 2022 – Irina Anca Forgo, pentru piesa „Aplicația”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, trandafir şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi barbă
Ar putea fi un cadru apropiat cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi text care spune „GALA PREMIILOR UNITEM”

Peste 500 mii cereri pentru compensație la energie depuse în sistem

Până în prezent, au fost depuse 506.621 de cereri pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025, dintre care 255.967 au fost completate cu ajutorul registratorilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, prin intermediul Liniei verzi a programului, a fost oferită asistență la 33.660 persoane. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000 (luni-vineri între 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00).

Pentru a beneficia de compensațiile pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.

Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

CARBON a făcut istorie! Cea mai mare premieră online a unui film moldovenesc a fost vizionată de aproximativ 100 de mii de oameni din peste 82 de țări ale lumii 

Peste 30000 de persoane din 82 de țări ale lumii au cumpărat bilete și au vizionat concomitent filmul CARBON, alături de familii și prieteni, în cadrul unei premiere online fără precedent în industria cinematografică din Moldova. Filmul, care a cucerit publicul cu povestea sa autentică și plină de umor, a fost difuzat online pe 16 noiembrie și a stabilit 2 recorduri mondiale dintre cele 3 propuse.

În urma vânzării biletelor pentru premiera online, numele spectatorilor care au procurat bilet până la data de 12 noiembrie au fost incluse în titlurile de final, ajungând la o cifră impresionantă – 21559. Datorită acestui număr, genericul de final al filmului are o durată de 1.5 ore. Astfel, au fost doborâte recordurile mondiale pentru „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”. 

Cei care nu au reușit să-și vadă numele în titlurile filmului, vor putea urmări genericul de final în secvențele plasate pe paginile de socializare ale proiectului.

„Nu ne-am imaginat vreodată că un film poate readuce acel spirit de comunitate, dar spectatorii noștri ne-au surprins încă o dată. Văzând cum oamenii se adună pentru a împărtăși această experiență, ne-am dat seama că a fost creat un moment cu adevărat special. Fiecare bilet cumpărat a fost un mic pas către un mare viitor pentru cinematografia moldovenească”, a menționat Ion Borș, regizorul filmului CARBON. 

Suntem extrem de recunoscători tuturor celor care au cumpărat bilete și au participat la stabilirea recordurilor. Deși am bătut doar 2 dintre cele 3 recorduri propuse, ne bucurăm că am reușit să mobilizăm atât de mulți oameni din țară și din diasporă. Luând în considerare totuși că majoritatea persoanelor înregistrate au privit filmul alături de familie și prieteni, putem cu siguranță spune că premiera online a adunat minim 100 de mii de spectatori.

De altfel, vrem să mulțumim partenerilor media, creatorilor de conținut și tuturor celor care au contribuit la promovarea acestei producții”, a declarat Sergiu Cumatrenco, producătorul filmului CARBON. 

CARBON a fost motivul pentru care familiile, prietenii și vecinii s-au reunit ca altădată și au transformat o seară obișnuită într-o experiență memorabilă. Paginile de socializare ale filmului au fost împânzite de comentariile spectatorilor, care s-au arătat încântați de ce au văzut pe micile ecrane, iar bucuria a fost cu atât mai mare când și-au văzut numele în titlurile de final ale filmului. 

Mi-a plăcut foarte mult, bravo! Am râs mult, iar la un moment dat, parcă m-am reîntors în acei ani. Nu știu când au trecut… Mai așteptăm așa istorii interesante”, a spus Lidia Caliga.

„Am privit filmul și numele mi l-am găsit în titlurile de final. Atât pe al meu, cât și pe cel al fiului meu. Bravo!”, a scris Angela Balan. 

Ce întoarcere în trecut. Mulțumim pentru această capodoperă. Un film bun, cu simțul umorului și actori de nota 10”, a declarat Elena Pavalachi Prisnei. 

Am privit filmul împreună cu părinții. În unele momente ne-am teleportat în 1992, în unele am râs cu poftă. Sunteți minunați, echipa CARBON”, a menționat  Ecaterina Vieru.

CARBON a fost lansat pe 4 octombrie 2022, iar de atunci, filmul a avut cele mai multe proiecții în cinematografele din țară – peste 1500, cel mai mare număr de spectatori de la independență încoace – peste 150 de mii și cea mai lungă perioadă de proiecție în cinematografe – 24 de luni. De asemenea, producția cinematografică a fost proiectată în cele mai multe orașe din Republica Moldova, 50 la număr.  CARBON este o coproducție la care au lucrat profesioniști din Republica Moldova, România și Spania.

Producția cinematografică, în regia lui Ion Borș, relatează povestea unui tânăr tractorist pe nume Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile. Acțiunea are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele fierbinți ale conflictului de pe Nistru, unde tânărul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să-i schimbe viața.

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Ultim omagiu pentru Andreea Cuciuc. Biserica și curtea cimitirului, de neîncăput: Sute de oameni își iau rămas bun de la tânără

Lacrimi și durere fără margini! Familia, apropiați, prietenii și sute de oameni își iau rămas bun, în aceste clipe de la Andreea Cuciuc. Ceremonia funerară are loc chiar în aceste momente, informează unica.md.

Tânăra va înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău. Sute de oameni s-au adunat afară pentru ai aduce un ultim omagiu Andreei Cuciuc.

sursa: captură de ecran TezaurMedia

În următorii patru ani, USAID va oferi o asistenţă suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a consolida şi diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova
Articolul anterior
Ninsori și polei în Europa. Mii de estonieni stau pe întuneric după furtunile de omăt
Articolul următor