Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc ieri seara în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, și-a desemnat învingătorii, informează Moldpres. La manifestare au participat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, alte persoane oficiale.
În debutul manifestării, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menționat că Gala Premiilor UNITEM este cea mai importantă manifestare teatrală de nivel național, având ca obiectiv principal promovarea și stimularea creativității colectivelor teatrale.
„Acest eveniment cultural vine să încununeze o activitate în care investim, an de an, talentul și sufletul, reușind să realizăm pe scenă lucrări artistice memorabile, să bucurăm publicul cu reprezentații de bună calitate, cu noi spectacole consistente și originale”, a subliniat Alexandru Grecu.
Astfel, membrii juriului final, în frunte cu actrița și regizoarea Svetlana Radu, au desemnat laureații Galei Premiilor UNITEM. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Frunze de dor” de Ion Druță, regie Alexandru Cozub, montat de Teatrul Național „M. Eminescu” și spectacolul „Страна слепых” de Nicolai Coleada, regie Denis Baburin, Teatrul Naţional Găgăuz „D. Tanasoglu”, Ceadîr-Lunga.
Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost luat de către Slava Sambriș, pentru spectacolul „12 oameni furioși”, adaptare după Reginald Rose de Liliana Popușoi, Teatrul Republican „Luceafărul”. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de către Alexandrina Grecu, pentru rolul Babette, spectacolul „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert, regie Sandu Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” și de către Olga Sofricova, pentru rolul Gittel, spectacolul „ Двое на качелях” de William Gibson, regie Evgheni Bognibov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin – de către Constantin Stavrat, pentru rolul Bătrânul, spectacolul „Avalanșa” de Tuncer Cucenoglu, regie Linas Marijus Zaikauskas, Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți. Premiul special al juriului a fost luat de către Teatrul Liber TOTEM, pentru stil inovativ și performance, pentru spectacolul „Дом Бернарды Альбы” de Federico García Lorca, regie şi coregrafie Eugeniu Burlac, iar premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii a revenit piesii „Гадкий утёнок” de Hans Christian Andersen, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.
În posesia premiului pentru cel mai bun spectacol de forme mici a intrat Teatrul Dramatic pentru Tineret ”S Uțițî Roz Iurie Harmelin” pentru spectacolul „Двое на качелях”, iar cu premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși a fost distins spectacolul „Se caută un prieten” de Ion Diviza, regie Vasile Clichici, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și spectacolul „Parte dreaptă” de Nicolae Rusu, regie Gabriela Lungu, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”.
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost obținut către Natalia Ivanciuc, pentru rolul Medina, spectacolul „Страна слепых”, Teatrul Naţional Găgăuz din Ceadâr-Lunga, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin – de către Gheorghe Gușan, pentru rolul Leonard, spectacolul „Fără pijamale”, și premiul pentru cea mai bună scenografie – de către Iurie Harmelin, post mortem, pentru ideea scenografiei la spectacolul „Мастер и Маргарита” de M. Bulgakov, regie Serghei Puhleakov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”.
Premiul pentru cel mai valoros debut i-a revenit Corinei Rotaru, pentru rolul Domnica, spectacolul „Frunze de dor”, Teatrul Național „M. Eminescu”. În cadrul Galei Premiilor UNITEM-2022 au fost acordate Premiile Senatului UNITEM, Premiile președintelui UNITEM și Premiul Concursului de Dramaturgie 2022. Astfel, cu premiul pentru întreaga activitate a fost distinsă Maria Madan, actriţă la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz Iurie Harmelim”. Cu premiul de excelență au fost distinși Constantin Stavrat, actor, Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălți, Artist al Poporului, Nelly Cozaru, actriță, regizor, conferențiar universitar, AMTAP și Constantin Cotimanis, regizor, actor de teatru și film, București, România și premiul concursului pentru dramaturgie 2022 – Irina Anca Forgo, pentru piesa „Aplicația”.