Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) și-a desemnat învingătorii

Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc ieri seara în incinta Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, și-a desemnat învingătorii, informează Moldpres. La manifestare au participat președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, alte persoane oficiale.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menționat că Gala Premiilor UNITEM este cea mai importantă manifestare teatrală de nivel național, având ca obiectiv principal promovarea și stimularea creativității colectivelor teatrale.

„Acest eveniment cultural vine să încununeze o activitate în care investim, an de an, talentul și sufletul, reușind să realizăm pe scenă lucrări artistice memorabile, să bucurăm publicul cu reprezentații de bună calitate, cu noi spectacole consistente și originale”, a subliniat Alexandru Grecu.

Astfel, membrii juriului final, în frunte cu actrița și regizoarea Svetlana Radu, au desemnat laureații Galei Premiilor UNITEM. Cu premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Frunze de dor” de Ion Druță, regie Alexandru Cozub, montat de Teatrul Național „M. Eminescu” și spectacolul „Страна слепых” de Nicolai Coleada, regie Denis Baburin, Teatrul Naţional Găgăuz „D. Tanasoglu”, Ceadîr-Lunga.

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost luat de către Slava Sambriș, pentru spectacolul „12 oameni furioși”, adaptare după Reginald Rose de Liliana Popușoi, Teatrul Republican „Luceafărul”. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de către Alexandrina Grecu, pentru rolul Babette, spectacolul „Fără pijamale” după Mawby Green și Ed Feilbert, regie Sandu Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” și de către Olga Sofricova, pentru rolul Gittel, spectacolul „ Двое на качелях” de William Gibson, regie Evgheni Bognibov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin – de către Constantin Stavrat, pentru rolul Bătrânul, spectacolul „Avalanșa” de Tuncer Cucenoglu, regie Linas Marijus Zaikauskas, Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți. Premiul special al juriului a fost luat de către Teatrul Liber TOTEM, pentru stil inovativ și performance, pentru spectacolul „Дом Бернарды Альбы” de Federico García Lorca, regie şi coregrafie Eugeniu Burlac, iar premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii a revenit piesii „Гадкий утёнок” de Hans Christian Andersen, regie Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane

În posesia premiului pentru cel mai bun spectacol de forme mici a intrat Teatrul Dramatic pentru Tineret ”S Uțițî Roz Iurie Harmelin” pentru spectacolul „Двое на качелях”, iar cu premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși a fost distins spectacolul „Se caută un prieten” de Ion Diviza, regie Vasile Clichici, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și spectacolul „Parte dreaptă” de Nicolae Rusu, regie Gabriela Lungu, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a fost obținut către Natalia Ivanciuc, pentru rolul Medina, spectacolul „Страна слепых”, Teatrul Naţional Găgăuz din Ceadâr-Lunga, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin – de către Gheorghe Gușan, pentru rolul Leonard, spectacolul „Fără pijamale”, și premiul pentru cea mai bună scenografie – de către Iurie Harmelin, post mortem, pentru ideea scenografiei la spectacolul „Мастер и Маргарита” de M. Bulgakov, regie Serghei Puhleakov, Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz Iurie Harmelin”.

Premiul pentru cel mai valoros debut i-a revenit Corinei Rotaru, pentru rolul Domnica, spectacolul „Frunze de dor”, Teatrul Național „M. Eminescu”. În cadrul Galei Premiilor UNITEM-2022 au fost acordate Premiile Senatului UNITEM, Premiile președintelui UNITEM și Premiul Concursului de Dramaturgie 2022. Astfel, cu premiul pentru întreaga activitate a fost distinsă Maria Madan, actriţă la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz Iurie Harmelim”. Cu premiul de excelență au fost distinși Constantin Stavrat, actor, Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălți, Artist al Poporului, Nelly Cozaru, actriță, regizor, conferențiar universitar, AMTAP și Constantin Cotimanis, regizor, actor de teatru și film, București, România și premiul concursului pentru dramaturgie 2022 – Irina Anca Forgo, pentru piesa „Aplicația”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, trandafir şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi barbă
Ar putea fi un cadru apropiat cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi text care spune „GALA PREMIILOR UNITEM”

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Explozie într-un apartament din Chișinău

O deflagrație s-a produs, în seara zilei de 25 decembrie, într-un apartament din Chișinău, de pe strada Nicolae Zelinski nr. 3. Un bărbat de 34 de ani, proprietarul locuinței, a suferit arsuri, transmite IPN.

Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență precizează că explozia s-a produs într-o locuință de la etajul trei al unui bloc locativ cu patru niveluri. Trei geamuri au fost sparte în urma deflagrației, dar incendiu nu s-a produs.

Ajunși la fața locului, pompierii au efectuat lucrări de demontare a construcției afectate. Preliminar s-a stabilit că în apartament se făcea reparație, iar pentru vopsirea pereților se utilizau substanțe ușor inflamabile, care, cel mai probabil, au dus la acumulare de gaze și explozie.

Bărbatului rănit i-au fost acordate îngrijiri medicale, fără să fie necesară spitalizarea acestuia.

În următorii patru ani, USAID va oferi o asistenţă suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a consolida şi diversifica sectorul energetic al Republicii Moldova
Articolul anterior
Ninsori și polei în Europa. Mii de estonieni stau pe întuneric după furtunile de omăt
Articolul următor