Cea mai coruptă țară din UE

Potrivit unui raport al Transparency International, corupția în Europa de Vest și în UE este în creștere, afectând statul de drept și transparența. Danemarca, Finlanda și Norvegia sunt țările cu cea mai funcțională justiție din spațiul european, în timp ce Ungaria e cea mai coruptă. Raportul recomandă mai multe reforme pentru a combate corupția și a proteja justiția de politizare, scrie evz.ro.

Corupția este în creștere în spațiul european. Potrivit unui raport al Transparency International și Indicelor de percepție a corupției, situația din Uniunea Europeană se înrăutățește pe măsură ce războiul din Ucraina și inflația se prelungesc.

Transparency International, organizația nonguvernamentală, a analizat 180 de țări după nivelul perceput al corupției din sectorul public, pe o scară de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat).  Danemarca condusă de premierul Mette Frederiksen (social-democrat) are scorul de 90 puncte, fiind considerată țară model în combaterea coruției, cetățenii nu trebuie să recurgă la șpăgi pentru a avea acces la beneficii și servicii publice.  Nivelul de integritate la politicieni și funcționarii publici este mai ridicat și sistemul judiciar care nu face diferența între bogați și săraci, fiind cel mai transparent din lume.

La polul opus, Federația Rusă este cea mai coruptă țară europeană, având scorul de 26 puncte. Transparency International a catalogat corupția din Rusia ca fiind „endemică”. Sub regimul autocrat al lui Vladimir Putin, considerat „dictator pe viață” și acuzat pentru genocidul din Ucraina, Rusia este caracterizată drept o cleptocrație, o oligarhie sau o plutocrație. 

Corupția ia avânt în Europa de Vest

 Danemarca (cu scorul de 90) este considerată cea mai „curată” țară din Europa, fiind urmată îndeaproape de Finlanda (87),  Norvegia (84) și Suedia (82).  Statele scandinave sunt și printre cele mai democratice din lume, având nivel crescut de libertăți civile, participarea cetățenilor la viața politică, cultură politică și pluralism. Acestea au cele mai eficiente mecanisme de combatere a corupției, delapidării, mitei și abuzului în serviciu.  Elveția are scorul de 82, iar  Luxemburg 78.  Raportul evidențiază un caz din Tările de Jos (79), unde autoritățile au fost criticate pentru că au ales să nu urmărească penal compania Shell pentru mită, mai ales în lumina achitărilor șocante din Italia, în același caz.

Țările de Jos și Germania (79), Belgia (83), Islanda (72),  Marea Britanie, Austria, Franța  (71), Portugalia (61), Spania (60) și Italia (56) au înregistrat declin sau stagnare în anul anterior, având cele mai scăzute scoruri din istoria Indicelor de percepție a corupției, pentru prima dată din 2012. Flora Cressell, coordonatorul regional al Transparency International pentru Europa de Vest, a declarat:

„Scăderea scorului regional al IPC în Europa de Vest și în UE demonstrează că guvernele europene trebuie să ia mai în serios lupta împotriva corupției și respectarea statului de drept. Țările trebuie să-și ridice standardele și să-și aplice mai bine propriile reguli pentru a intensifica eforturile împotriva corupției, protejând sistemul de justiție de intervențiile ilegale și punând un obstacol grupurilor de interese puternice din politică”.

Eforturile de combatere a corupției au stagnat sau au scăzut în peste trei sferturi din țările din regiunea vest-europeană.

Europa de Est face mici progrese în combaterea corupției. Pe ce loc se situează România?

Dintre țările est-europene, doar șase țări și-au îmbunătățit semnificativ scorul din 2012: Republica Cehă (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60). Polonia (54) a înregistrat, de asemenea, o scădere de șapte puncte în ultimul deceniu, din cauza „eforturilor fostului partid aflat la putere, Lege și Ordine (PiS), de a monopoliza puterea în detrimentul interesului public”.

Acesta a subliniat, de asemenea, că Grecia (49) a obținut un scor foarte scăzut pe lista din 2023, din cauza independenței slabe a justiției. Lituania (61) a stagnat, Letonia (60) a crescut, iar Estonia (76) este considerată cea mai „curată” țară est-europeană.

România se situează pe locul 63, având scorul de 46, urmată de Bulgaria (45).  Republica Moldova și-a crescut scorul cu trei puncte, ajungând la 42, grație realizărilor guvernului pro-european și eforturilor președintelui Maia Sandu.

Care sunt cele mai corupte țări europene?

Ungaria, cu un scor de 42 puncte, este catalogată ca cea mai coruptă țară membră a  Uniunii Europene din 2022, neavând însă scorul modificat. Țara condusă de guvernul premierului Viktor Orban a fost implicată în mai multe dispute cu Bruxelles-ul pe tema corupției și a problemelor privind statul de drept, care au dus la înghețarea a miliarde de euro, potrivit Euronews. În încercarea de a debloca fondurile, Budapesta s-a angajat la o serie de reforme legale și anticorupție, inclusiv înființarea unui organ de supraveghere care include un membru al personalului Transparency International. Anterior, poziția sa era ocupată de Bulgaria.  Raportul  a remarcat „o deteriorare sistemică a statului de drept din partea partidului de guvernământ după un deceniu de progres democratic”.

Serbia (36), o țară afectată de proteste cauzate de fraudarea alegerilor locale, este la egalitate cu Ucraina care a înregistrat performanțe în combaterea corupției, mai ales în lumina scandalului de fraudă masivă în timpul achiziţionării de arme occidentale.  Belarus, o dictatură aliată cu Federația Rusă,  este la un punct distanță, cu un scor de 37 puncte. Turcia, stat membru NATO cu scorul de 36,  a decăzut în clasament din cauza regimului tot mai autoritar condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan, reales anul trecut.

Muntenegru (46), Bosnia și Herțegovina (35), Macedonia de Nord (42) și Albania (37) sunt printre țările balcanice care au făcut pași importanți în reforme democratice și combaterea justiției. Kosovo (41), Croația (50) și Slovenia (56) au stagnat.

Program național: 20 de milioane de lei pentru renovarea bisericilor

20 milioane de lei sunt alocați în acest an din bugetul de stat pentru realizarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte, transmite IPN.

Bisericile situate pe traseele turistice naționale vor fi primele care vor beneficia de investiții, cu scopul promovării și valorificării lor.

Lansarea programului a fost anunțată într-un spot video de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„În ultimii ani, am făcut investiții importante la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, un loc emblematic pentru Moldova, am redeschis ușile bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, iar Uniunea Europeană ne-a ajutat să restaurăm mănăstirea rupestră de la Țîpova, Cavoul familiilor Macri-Donici de la Dubăsarii-Vechi sau turnul Clopotniței din Vadul-Rașcov”, a menționat șeful Legislativului.

Toate acestea sunt obiective turistice unice. În același timp, sunt exemple concrete prin care se încearcă valorificarea patrimoniul cultural al Republicii Moldova, a conchis președintele Parlamentului.

Cei care dau în chirie un imobil trebuie să înregistreze contractul la Fisc în 7 zile

Persoanele fizice care dau în chirie apartamente sau alte bunuri imobile trebuie să înregistreze contractele de locațiune la Serviciul Fiscal de Stat în termen de șapte zile de la semnare. În caz contrar, riscă sancțiuni și estimarea veniturilor de către Fisc prin metode indirecte, transmite IPN.

Conform prevederilor legale, toate persoanele care obțin venituri din chirii și nu desfășoară activitate de întreprinzător sunt obligate să declare contractele de transmitere în posesie sau folosință a bunurilor imobile. Înregistrarea poate fi realizată la oricare dintre subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat, fie online, prin intermediul serviciului „e-Cerere”, dacă persoana dispune de semnătură digitală.Impozitul pe venit încasat este de 7% din valoarea contractului, în cazul persoanelor fizice rezidente, și 12% pentru nerezidenți.

Achitarea acestuia trebuie făcută lunar, până la data de 25 a lunii respective.

Dacă imobilul a fost transmis în folosință după data de 25, impozitul se achită până la 25 a lunii următoare.

În cazul în care contractul este reziliat înainte de termen, locatorul trebuie să informeze Fiscul în termen de 3 zile, printr-o declarație specială.

Dacă actele depuse sunt incomplete sau reprezentantul legal nu prezintă procura necesară, funcționarii pot refuza înregistrarea contractului.

Totodată, în lipsa declarării și achitării impozitului, Serviciul Fiscal poate estima venitul obținut din chirie și aplica măsurile legale prevăzute.

Plata impozitului se poate face și online, prin intermediul serviciului guvernamental Mpay, selectând opțiunea „Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului”.

Specialiștii din domeniul imobiliar atestă că, în condițiile actuale de piață, tot mai mulți proprietari și chiriași optează pentru contracte de închiriere pe termen lung, acestea oferind stabilitate ambelor părți. Durata optimă a unui astfel de contract este, de regulă, de un an.

Textul integral al planului de pace prezentat de delegația SUA la Paris, dezvăluit de Reuters

Reuters a intrat în posesia textului complet al propunerii formulate de Statele Unite pentru încheierea războiului din Ucraina. Documentul a fost prezentat oficialilor europeni la Paris, pe 17 aprilie, de către emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, și constituie, potrivit surselor americane, „oferta finală” a Washingtonului către părțile implicate.

Potrivit documentului, planul de pace propus de SUA prevede următoarele elemente cheie:

Armistițiu

Încetare permanentă a focului între Ucraina și Rusia;

Începerea imediată a negocierilor tehnice pentru implementarea armistițiului.

Garanții de securitate pentru Ucraina

Ucraina va beneficia de garanții de securitate solide oferite de un grup ad-hoc de state europene și alți parteneri internaționali dispuși să participe;

Ucraina se angajează să nu solicite aderarea la NATO;

Ucraina are libertatea de a urmări aderarea la Uniunea Europeană.

Teritorii

SUA vor recunoaște de jure anexarea Crimeei de către Rusia;

SUA vor recunoaște de facto controlul rus asupra unor părți din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporijjea și Herson;

Ucraina își va recăpăta controlul asupra regiunii Harkiv;

Centrala nucleară de la Zaporijjea și barajul de la Kahovka vor reveni sub control ucrainean, însă vor fi administrate temporar sub supraveghere americană, iar energia electrică va fi distribuită ambelor părți;

Ucraina va avea acces neîngrădit pe fluviul Nipru și va controla limba Kinburn.

Economie și sancțiuni

SUA și Ucraina vor încheia un acord de cooperare economică și în domeniul mineralelor strategice;

Ucraina va fi reconstruită complet și va primi compensații financiare;

Toate sancțiunile impuse Rusiei începând din 2014 vor fi ridicate;

Va fi reluată cooperarea economică dintre SUA și Rusia în domeniul energiei și al altor industrii.

Această propunere marchează cea mai ambițioasă încercare de până acum a administrației Trump de a opri conflictul început de Rusia în februarie 2022.

Documentul a fost deja transmis ucrainenilor prin intermediul partenerilor europeni, iar Kievul și Bruxelles-ul au formulat contrapropuneri care urmează să fie discutate în continuare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că o versiune actualizată a documentului se află deja „pe biroul lui Donald Trump”.

Rusia este dispusă să ajungă la o înțelegere cu Statele Unite privind războiul din Ucraina, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru CBS News. Potrivit acestuia, Moscova lucrează la „ajustarea” anumitor detalii ale unui posibil acord, în urma cererii președintelui american Donald Trump de a opri escaladarea.

Negocierile dintre Rusia și Statele Unite privind o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina trebuie să rămână confidențiale pentru a-și păstra eficiența, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declarațiile vin în contextul eșuării unei întâlniri diplomatice la Londra, programată pentru 23 aprilie, care trebuia să reunească miniștrii de externe ai SUA, Ucrainei, Marii Britanii, Franței și Germaniei.

Șofer de TIR moldovean cu pașaport românesc, arestat și lăsat fără camion, în Franța: „Cazul va rămâne în istorie”
Articolul anterior
Riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete. Avertizarea medicului: „Poate costa viața!”
Articolul următor
Close menu