Cea mai coruptă țară din UE

Potrivit unui raport al Transparency International, corupția în Europa de Vest și în UE este în creștere, afectând statul de drept și transparența. Danemarca, Finlanda și Norvegia sunt țările cu cea mai funcțională justiție din spațiul european, în timp ce Ungaria e cea mai coruptă. Raportul recomandă mai multe reforme pentru a combate corupția și a proteja justiția de politizare, scrie evz.ro.

Corupția este în creștere în spațiul european. Potrivit unui raport al Transparency International și Indicelor de percepție a corupției, situația din Uniunea Europeană se înrăutățește pe măsură ce războiul din Ucraina și inflația se prelungesc.

Transparency International, organizația nonguvernamentală, a analizat 180 de țări după nivelul perceput al corupției din sectorul public, pe o scară de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat).  Danemarca condusă de premierul Mette Frederiksen (social-democrat) are scorul de 90 puncte, fiind considerată țară model în combaterea coruției, cetățenii nu trebuie să recurgă la șpăgi pentru a avea acces la beneficii și servicii publice.  Nivelul de integritate la politicieni și funcționarii publici este mai ridicat și sistemul judiciar care nu face diferența între bogați și săraci, fiind cel mai transparent din lume.

La polul opus, Federația Rusă este cea mai coruptă țară europeană, având scorul de 26 puncte. Transparency International a catalogat corupția din Rusia ca fiind „endemică”. Sub regimul autocrat al lui Vladimir Putin, considerat „dictator pe viață” și acuzat pentru genocidul din Ucraina, Rusia este caracterizată drept o cleptocrație, o oligarhie sau o plutocrație. 

Corupția ia avânt în Europa de Vest

 Danemarca (cu scorul de 90) este considerată cea mai „curată” țară din Europa, fiind urmată îndeaproape de Finlanda (87),  Norvegia (84) și Suedia (82).  Statele scandinave sunt și printre cele mai democratice din lume, având nivel crescut de libertăți civile, participarea cetățenilor la viața politică, cultură politică și pluralism. Acestea au cele mai eficiente mecanisme de combatere a corupției, delapidării, mitei și abuzului în serviciu.  Elveția are scorul de 82, iar  Luxemburg 78.  Raportul evidențiază un caz din Tările de Jos (79), unde autoritățile au fost criticate pentru că au ales să nu urmărească penal compania Shell pentru mită, mai ales în lumina achitărilor șocante din Italia, în același caz.

Țările de Jos și Germania (79), Belgia (83), Islanda (72),  Marea Britanie, Austria, Franța  (71), Portugalia (61), Spania (60) și Italia (56) au înregistrat declin sau stagnare în anul anterior, având cele mai scăzute scoruri din istoria Indicelor de percepție a corupției, pentru prima dată din 2012. Flora Cressell, coordonatorul regional al Transparency International pentru Europa de Vest, a declarat:

„Scăderea scorului regional al IPC în Europa de Vest și în UE demonstrează că guvernele europene trebuie să ia mai în serios lupta împotriva corupției și respectarea statului de drept. Țările trebuie să-și ridice standardele și să-și aplice mai bine propriile reguli pentru a intensifica eforturile împotriva corupției, protejând sistemul de justiție de intervențiile ilegale și punând un obstacol grupurilor de interese puternice din politică”.

Eforturile de combatere a corupției au stagnat sau au scăzut în peste trei sferturi din țările din regiunea vest-europeană.

Europa de Est face mici progrese în combaterea corupției. Pe ce loc se situează România?

Dintre țările est-europene, doar șase țări și-au îmbunătățit semnificativ scorul din 2012: Republica Cehă (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60). Polonia (54) a înregistrat, de asemenea, o scădere de șapte puncte în ultimul deceniu, din cauza „eforturilor fostului partid aflat la putere, Lege și Ordine (PiS), de a monopoliza puterea în detrimentul interesului public”.

Acesta a subliniat, de asemenea, că Grecia (49) a obținut un scor foarte scăzut pe lista din 2023, din cauza independenței slabe a justiției. Lituania (61) a stagnat, Letonia (60) a crescut, iar Estonia (76) este considerată cea mai „curată” țară est-europeană.

România se situează pe locul 63, având scorul de 46, urmată de Bulgaria (45).  Republica Moldova și-a crescut scorul cu trei puncte, ajungând la 42, grație realizărilor guvernului pro-european și eforturilor președintelui Maia Sandu.

Care sunt cele mai corupte țări europene?

Ungaria, cu un scor de 42 puncte, este catalogată ca cea mai coruptă țară membră a  Uniunii Europene din 2022, neavând însă scorul modificat. Țara condusă de guvernul premierului Viktor Orban a fost implicată în mai multe dispute cu Bruxelles-ul pe tema corupției și a problemelor privind statul de drept, care au dus la înghețarea a miliarde de euro, potrivit Euronews. În încercarea de a debloca fondurile, Budapesta s-a angajat la o serie de reforme legale și anticorupție, inclusiv înființarea unui organ de supraveghere care include un membru al personalului Transparency International. Anterior, poziția sa era ocupată de Bulgaria.  Raportul  a remarcat „o deteriorare sistemică a statului de drept din partea partidului de guvernământ după un deceniu de progres democratic”.

Serbia (36), o țară afectată de proteste cauzate de fraudarea alegerilor locale, este la egalitate cu Ucraina care a înregistrat performanțe în combaterea corupției, mai ales în lumina scandalului de fraudă masivă în timpul achiziţionării de arme occidentale.  Belarus, o dictatură aliată cu Federația Rusă,  este la un punct distanță, cu un scor de 37 puncte. Turcia, stat membru NATO cu scorul de 36,  a decăzut în clasament din cauza regimului tot mai autoritar condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan, reales anul trecut.

Muntenegru (46), Bosnia și Herțegovina (35), Macedonia de Nord (42) și Albania (37) sunt printre țările balcanice care au făcut pași importanți în reforme democratice și combaterea justiției. Kosovo (41), Croația (50) și Slovenia (56) au stagnat.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Șofer de TIR moldovean cu pașaport românesc, arestat și lăsat fără camion, în Franța: „Cazul va rămâne în istorie”
Articolul anterior
Riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete. Avertizarea medicului: „Poate costa viața!”
Articolul următor