Cea mai frumoasă poezie de Adrian Păunescu: ”Durerea femeiască”

”Durerea femeiască” este o poezie genială, versurile căreia îți dau lacrimi și sentimente unice! Merită recitită de zeci de ori și cu siguranță multe femei se vor regăsi printre versuri.

separator

V-am tot iertat, v-am tot acoperit,
Şi, să mai amânăm, nu-i înţelept,
Ar fi, să recunoaştem, în sfârşit,
Femeia, n-are, totuşi, nici un drept.

Muncim, ca nişte sclave, zi de zi,
Frumoase-am fost, pe cel dintâi traseu,
Şi condamnarea de-a ne urâţi,
Chiar voi, ce ne iubiţi, ne-o daţi, mereu.

Stăm în picioare, încă de cu zori,
Şi vă miraţi că nu mai sunt subţiri,
Dar voi, care vă credeţi tot feciori,
De ce nu arătaţi ca nişte miri?

Pe unde ne daţi dreptul de-a munci,
Lucrăm istovitor, cu voi în rând,
Din când în când, în burţi ne daţi copii,
Iar voi plecaţi la altele, râzând,

Când suferiţi, ne cereţi lângă voi,
Ori vă-mbătaţi, ori aţi trudit prea mult,
Vă plângem, când vă duceţi la război,
Sau când vă speriaţi, la vreun consult.

Eroic v-am iubit nelegitim,
Şi legitim, eroic v-am iubit,
Ne bateţi, ne-nşelaţi şi noi o ştim,
Ba, alteori, intrăm în circuit.

Iar cele care, azi, pe termen scurt,
Vă fură amintirile de ieri,
Îşi vor plăti plăcerea unui furt,
Fatal, cu furtu-aceleiaşi plăceri.

Şi, uneori, păcătuim curat,
Crezând, prin lacrimi mari, de ochi atei,
Că însuşi Dumnezeu este bărbat
Şi nu le înţelege pe femei.

Dar, vai, a fost odată prea frumos,
Ca-n filmele de dragoste a fost,
Şi-acum, ne omorâm sârguincios
Şi zilnic ne distrugem fără rost.

Ne-nvinge viaţa fără orizont
Şi voi ne-nvingeţi, într-un mod câinesc,
Trăim ca nişte văduve de front
Şi mâinile mereu ni se aspresc.

Acum, când auziţi acest reproş,
Priviţi, fără privire, înapoi,
Încuvinţaţi din cap, mărinimoşi,
Şi credeţi că nu-i vorba despre voi.

Şi, totuşi, e vorba despre toţi
Sunteţi la fel de răi şi de flămânzi,
Durerea femeiască pentru soţi,
E-un credit fără giruri şi dobânzi.

Vă e urât cu noi, vă e urât,
Şi ne-aţi ucide, dragilor bărbaţi,
Aşa că vă rugăm numai atât:
Puteţi să ne jigniţi, să ne-njuraţi,
Dar faceţi-o cu tonul coborât
Şi pân-adorm copiii, aşteptaţi.

Adrian Păunescu – publicist, textier și om politic român, devine cunoscut mai ales ca poet – debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – și ca organizator al Cenaclului Flacăra. În cadrul cacestuia, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicului tânăr, în ciuda numeroaselor sancționări aduse acesteia de către puterea comunistă; el a inventat sintagmele „generația în blugi” și „muzică tânără” pentru a-și desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonoritățile iubite de aceștia, ale genurilor folk și rock. Păunescu și-a început activitatea publicistică în 1973, an când intră la conducerea revistei Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista „Totuși iubirea”. În calitate de publicist a mai condus pentru o scurtă perioadă, în 1999, ziarul Sportul românesc, și a realizat emisiuni de fotbal la postul de televiziune Antena 1. Deși născut în Basarabia (Republica Moldova de astăzi), Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova și, în 1960, Școala Centrală (la data aceea Zoia Kosmodemianskaia), fiind coleg, printre alții, cu actrița Silvia Năstase. Tatăl lui Păunescu, membru al Partidului Național Liberal, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru „activități anti-comuniste” de regimul stalinist de după 1945 și din această cauză Păunescu a trebuit să aștepte trei ani înainte de a se putea înscrie la facultate. Păunescu a studiat filologia la Universitatea din București.

Distincții și omagii: În iulie 2003, Adrian Păunescu a fost decorat de președintele Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul național Steaua României, în grad de Cavaler. La împlinirea vârstei de 67 de ani i s-a acordat „Meritul academic” pentru creația literară și pentru susținerea proiectelor Academiei Române.

Sunt cunoscute două statui (busturi) ale poetului:

• 1986 – bust al poetului executat de sculptorul Deac (păstrat cu discreție în casa poetului).

• 1999 – bustul poetului, executat de artistul Rodion Gheorghiță și asezat în centrul localitatii Slătioara (Vâlcea), în același complex statuar cu Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu și prozatorul Dinu Săraru.

Miting uriaș la Istanbul: Sute de mii de oameni au protestat contra arestării lui Imamoglu

Câteva sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Istanbul, la apelul Partidului Republican al Poporului, împotriva arestării primarului Ekrem Imamoglu, relatează AFP.

Mulțimea s-a adunat sâmbătă la prânz pe malul asiatic al metropolei, „pentru a continua marșul către putere”, potrivit apelului liderului CHP Özgür Özel, care a estimat la 2,2 milioane numărul manifestanților, transmite stirileprotv.ro.

Manifestanții, înarmați cu steagul turc și portrete ale lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele națiunii.

Între ei s-au aflat soția, mama și cei doi fii ai lui Ekrem Imamoglu.

„Suntem aici pentru patria noastră. Noi, poporul, ne vom alege guvernanții”, declară Melis Basak Ergun, în vârstă de 17 ani, care dă asigurări că manifestanții nu se vor lăsa niciodată intimidați de „violență sau gaze lacrimogene”.

Arestarea lui Imamoglu la 19 martie a declanșat un val de proteste fără precedent în ultimii zece ani în Turcia, mobilizând zeci de mii de manifestanți în fiecare seară în stradă, până luni seara.

De luni seara, CHP a încetat să cheme mulțimea la primărie.

Însă, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, sâmbătă, Özgür Özel, care a devenit purtătorul de cuvânt al opoziției, anunță manifestații regulate în viitor.

El amintește că manifestațiile au fost interzise de către autorități de la arestarea primarului și se declară pregătit să-și asume riscul de a petrece opt, zece ani în închisoare dacă trebuie.

CHP se pregătea să-l învestească pe Imamoglu drept candidat în viitoarele alegeri prezidențiale, prevăzute în 2028, atunci când a fost arestat la 19 martie și trimis la închisoare, cinci zile mai târziu.

În acest început de weekend lung de Eid al-Firt, care marchează duminică sfârșitul Ramadanului, adunarea de sâmbătă are valoare de test pentru opoziție, în contextul în care multi locuitori ai Istanbulului au plecat din oraș la familii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna aceasta acordarea a nouă zile de concediu funcționarilor și instituțiilor publice.

Tinerii și studenții au încercat să continue mobilizarea, însă represiunea continuă prin arestări acasă, în zori, la manifestanți, jurnaliști și avocați, care-i pot descuraja și pe cei mai hotărâți.

Numai la Istanbul, 51 studenți au fost arestați vineri, iar 275 au fost încarcerați, potrivit avocatului Ferhat Güzel, care consideră că ”acest număr este probabil mult mai mare”.

Potrivit ultimilor date oficiale, peste 2.000 de persoane au fost arestate, dintre care 260 au fost încarcerate.

Atac cu drone Shahed asupra Harkovului: 2 morți și 25 de răniți, printre care 5 copii

Două persoane au murit, iar 25 au fost rănite, printre care cinci copii, în urma unui atac cu drone rusești de tip Shahed în orașul Harkov, Ucraina, scrie moldova1.md

Informația a fost transmisă de șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, și de primarul orașului, Igor Terehov, pe canalele lor de Telegram.

Potrivit autorităților locale, atacul a vizat cartierul Shevchenkivskyi, unde dronele kamikaze au provocat mai multe explozii.

„O explozie în centrul Harkovului. O lovitură cu drone Shahed”, a transmis primarul Terehov pe Telegram.

La scurt timp, el a raportat alte două explozii în oraș.

Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate. Într-un mesaj ulterior, Syniehubov a anunțat că o dronă a lovit o casă privată în districtul Shevchenkivskyi, provocând moartea unei persoane și rănirea alteia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că un spital militar a fost de asemenea lovit, potrivit Ukrinform.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să zădărnicească eforturile internaționale de a pune capăt războiului.

Într-un mesaj transmis sâmbătă, 29 martie, el a relatat că, în noaptea precedentă, forțele armate ruse au lansat asupra teritoriului ucrainean 172 de drone de atac, precum și rachete.

„Partenerii trebuie să înțeleagă că aceste lovituri rusești nu sunt doar împotriva poporului nostru, ci și împotriva tuturor eforturilor internaționale – împotriva diplomației prin care încercăm să încheiem acest război. Rusia lovește pozițiile tuturor celor care vor pacea”, a explicat el.Zelenski a mai spus că se așteaptă la o „reacție serioasă” în fața acțiunilor armatei ruse, „în primul rând” din partea Americii, Europei și „a tuturor celor din lume care au mizat pe diplomație”.

„Rusia trebuie forțată la pace. Doar forțarea va funcționa”, a adăugat președintele.

În același discurs, Zelenski a menționat că Rusia „deja de prea mult timp” nu răspunde ofertei SUA privind o încetare necondiționată a focului. „Asta spune multe. Deja ar fi putut fi o încetare a focului, dacă s-ar fi făcut presiuni reale asupra Rusiei”, a mai adăugat el.

Proteste în fața showroom-urilor Tesla din Europa, SUA și Australia. Manifestanții i-au îndemnat pe oameni să-și vândă mașinile și acțiunile Tesla 

Mii de oameni din întreaga lume au protestat sâmbătă, 29 martie, împotriva lui Elon Musk, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

John Lamparski/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Manifestațiile au avut loc în fața showroom-urilor Tesla din Statele Unite și în multe alte locații din lume, fiind o acțiune coordonată care vizează direct averea miliardarului, în calitate de CEO al producătorului de vehicule electrice.

Organizatorii protestului le-au cerut oamenilor să facă trei lucruri: să nu cumpere mașini Tesla, să vândă acțiunile companiei și să se alăture mișcării „Tesla Takedown”. „Lovind Tesla, îl oprești pe Musk”, este unul dintre mesajele grupului. „Oprirea lui Musk va ajuta la salvarea de vieți și a democrației noastre.”

Musk, cel mai bogat om din lume, conduce așa-numitul „Departament pentru Eficiența Guvernamentală” (Doge), fiind responsabil de reducerea bugetelor federale din SUA, inclusiv de concedierea a mii de angajați. Totuși, într-un interviu de joi, el a declarat: „Aproape nimeni nu a fost concediat.”

Printre instituțiile vizate de măsurile sale se numără Administrația pentru Securitate Socială, Departamentul Educației, Serviciul Național al Parcurilor și alte agenții guvernamentale, ceea ce a stârnit un val de critici și reacții negative. Musk și Administrația Tesla nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea The Guardian.

Sâmbătă, peste 200 de proteste au fost organizate la nivel global, începând în fața showroom-urilor Tesla din Australia și Noua Zeelandă, apoi extinzându-se în Europa, în țări precum Finlanda, Norvegia, Danemarca, Germania, Franța, Țările de Jos și Marea Britanie. Fiecare manifestație a fost organizată local, având teme proprii. În Irlanda, protestul s-a desfășurat sub sloganul „Smash the Fash”, iar în Elveția, sub denumirea „Down with Doge”.

/ Shutterstock Editorial / Profimedia

În Berkeley, California, showroom-ul Tesla a fost închis în fiecare sâmbătă timp de o lună, din cauza protestelor săptămânale, potrivit vânzătorilor de la magazinele din apropiere. Doar agenții de securitate au rămas pentru a păzi clădirea. Aici au avut loc demonstrații care au inclus o trupă mariachi și un Cybertruck din carton de 3 metri, pe care participanții puteau să-l dea cu vopsea. La începutul acestei luni, ușa de la intrarea showroom-ului a fost stropită cu vopsea roșie.

March 29, 2025, London, United Kingdom: Zuma Press / Profimedia

În SUA, protestele au avut loc în aproape fiecare stat, de la nord-est, sud și Midwest până pe coasta de vest. Printre statele cu cele mai multe manifestații planificate s-au numărat Massachusetts, New York, Florida, Texas, Washington și California, însumând peste 100 de proteste. Mai multe demonstrații au avut loc și în Canada.

La Londra, zeci de manifestanți s-au adunat în fața unui showroom Tesla de pe A40, una dintre principalele artere din vestul orașului.

Organizatorii au fost, de asemenea, atenți să se delimiteze de actele de vandalism violent împotriva showroom-urilor Tesla. Zeci de facilități Tesla au fost atacate în timpul nopții cu cocktailuri Molotov, focuri de armă sau graffiti cu mesaje precum „Fuck Elon” și „Tesla este fascistă”.

Trump a promis că va desemna orice act de violență împotriva showroo

Un membru al trupei SunStroke Project va deveni din nou tată!
Articolul anterior
Ludmila Bălan s-a pozat în costum de baie, în vacanță
Articolul următor
Close menu