Cea mai misterioasă deturnare aviatică din istorie. Piratul aerului a rămas neidentificat, după jumătate de secol

Una dintre cele mai misterioase deturnări de avion din istoria omenirii a avut loc acum jumătate de secol, în Statele Unite. Un personaj rămas şi astăzi necunoscut a reuşit să răpească un echipaj, să obţină o sumă uriaşă de la autorităţi şi să dispară pentru totdeauna, scrie adevarul.ro.

La începutul anilor ’70, deturnarea avionelor devenise aproape o modă, mai ales în Statele Unite, pe fondul tensiunilor sociale, cauzate şi de Războiul din Vietnam. Indivizi care nu mai aveau nimic de pierdut, inadaptaţi sau disperaţi să obţină sume mari de bani, fie luau ostatici, fie ameninţau că vor arunca avioanele în aer, în timpul zborului. 

Majoritatea cereau, în schimbul eliberării ostaticilor, o rută sigură către Cuba, acolo unde scăpau de sub jurisdicţia americană, dar şi o sumă consistentă de bani.  În acest context, se va naşte şi legenda lui „D.B Cooper“, singurul american care a reuşit să deturneze un avion pe teritoriul Statelor Unite, să scape cu banii şi pe deasupra identitatea să-i rămână necunoscută.  

Un zbor aparent obişnuit, în Ajun de Ziua Recunoştinţei Incidentul a avut loc la 24 noiembrie 1971, pe Aeroportul Internaţional din Portland, statul Oregon, Statele Unite.   

Incidentul a avut loc la 24 noiembrie 1971, pe Aeroportul Internaţional din Portland, statul Oregon, Statele Unite.    Era ajunul Zilei Recunoştinţei, iar cursa numărul 305 de la Portland către Seattle, asigurată de un avion comercial aparţinând Northwest Orient Airlines, trebuia să fie una de rutină.

Un personaj aparent banal, care s-a recomandat la casa de bilete drept Dan Cooper, a urcat în avion. Şi-a plătit o cursă până la Tacoma. Avea în jur de 40 de ani, ochelari de soare şi un costum elegant cu sacou negru şi cămaşă albă. În mână avea un diplomat folosit în mod obişnuit pentru transportul actelor. După ce avionul a decolat, bărbatul aparent banal s-a transformat într-un „pirat al aerului”. 

A acţionat cu discreţie, aproape cu timiditate. În primul rând a băut un bourbon cu o băutură răcoritoare. Apoi i-a strecurat în mână stewardesei Florence Schaffner un bileţel. Probabil bănuind că ar fi vorba de un mesaj cu o altă conotaţie, stewardesa a ignorat mesajul şi a băgat bileţelul în buzunar fără să-l citească. Culmea, Cooper a rămas calm.    A doua oară când aceeaşi stewardesă a trecut prin dreptul său a insistat să citească bileţelul şi i-a arătat o creaţie artizanală aflată în diplomat, ce semăna cu o bombă. 

”A comandat ceva de băut în timp ce avionul se pregătea pentru decolare. La scurt timp, după ora 15.00, i-a înmânat stewardesei un bilet prin care anunţa că în servietă are o bombă şi i-a cerut să se aşeze lângă el. Încremenită, stewardesa s-a conformat. Deschizând servieta, Cooper i-a arătat o grămadă de fire şi un soi de batoane colorate în roşu. În plus, i-a cerut să scrie ceea ce el îi va dicta”

După jumătate de secol, misterul rămâne Imediat FBI-ul şi Poliţia s-au mobilizat pentru găsirea suspectului. Şi-au dat seama imediat că folosise un nume fals. În realitate nimeni nu ştia cum se numeşte cu adevărat Dan Cooper şi cine este.    A fost răscolită toată zona împădurită în care se presupune că a aterizat. Avionul, care a ajuns cu bine la sol, a fost cercetat în amănunţime. În total, au fost intervievate sute de persoane într-o operaţiune-mamut de găsire a lui Cooper, numită NORJAK. 

Au existat nu mai puţin de 800 de suspecţi. Dintre aceştia cel care a stârnit cel mai mult bănuiala autorităţilor a fost Richard Floyd McCoy, un bărbat arestat la scurt timp de la incidentul cu Dan Cooper, tot pentru deturnarea unui avion. Folosise un mod similar de a scăpa cu banii, prin paraşutare.

Acesta a fost însă scos de pe lista de suspecţi, fiindcă nu semăna cu personajul descris de echipajul avionului 305.    Există supoziţia că Dan Cooper nu a supravieţuit căderii din avion. Nu avea o paraşută dirijabilă  şi în plus s-a aruncat în gol deasupra unei păduri, pe o vreme ploioasă şi rece.

”Poate Cooper nu a reuşit să supravieţuiască saltului din avion. Până la urmă, paraşuta folosită nu putea fi manevrată iar încălţămintea pe care o purta nu era potrivită pentru o aterizare dură. A sărit într-o zonă împădurită, noaptea. Această teorie este încurajată şi de faptul că în 1980, un tânăr a găsit un pachet putrezit cu bancnote de 20 de dolari, şi a căror serie se potrivea cu cea a banilor daţi drept răscumpărare”, se precizează pe fbi.gov.

Nici până astăzi nu este cunoscută identitatea şi nici soarta celui care-şi spunea Dan Cooper.

Pieredere în Serviciul Vamal al R. Moldova

Cu profundă tristețe, Serviciul Vamal al R. Moldova anunță trecerea în neființă a colegului locotent colonel al Serviciului Vamal, Alexei Vacarița, la vârsta de 48 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

”Cu o carieră profesională de 24 de ani dedicată Serviciului Vamal, datorită profesionalismului și devotamentului, domnul Alexei Vacarița a avansat în parcursul său profesional, începând de la inspector principal, iar mai apoi șef al postului vamal Otaci, șef al postului vamal Criva 1 și șef al postului vamal Volcineț.

Pe parcursul perioadei sale îndelungate de activitate, dl Vacarița s-a remarcat ca un funcționar dedicat serviciului și îndeplinirii obligațiilor în mod conștiincios, și a fost nu doar un coleg devotat, dar și un exemplu de cumsecădenie, bunătate și corectitudine, fiind respectat și apreciat pentru calitățile sale umane și manageriale.

Pentru atitudinea conștiincioasă față de exercitarea atribuțiilor de serviciu și realizările obținute în cadrul activității profesionale, a fost apreciat cu Insigna “Eminent al Serviciului Vamal”, Medalia „Pentru serviciul impecabil” – clasa III, Insigna “Colaborator onorific al Serviciului Vamal” și Diploma de Onoare a Serviciului Vamal.

În aceste clipe de profundă durere, aducem un ultim omagiu pentru dedicarea și contribuția sa semnificativă în activitatea vamală și exprimăm sincere condoleanțe familiei și celor dragi pentru această pierdere incomensurabilă, păstrându-i vie amintirea mereu în inimile noastre.”, se arată în comunicat.

Misiune cu lacrimi și emoții. Un băiețel s-a grăbit să vină pe lume în ambulanță

Deseori echipele AMU au parte de misiuni inedite cu lacrimi de bucurii și fiori. Echipa de asistență medicală urgentă PAMU Cărpineni din cadrul SAMU Hîncești a avut parte de o intervenție specială, asistând nașterea unui băiețel în autoambulanță, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Minunea s-a produs la data de 07 iulie curent. La ora 03:07, apelul a parvenit la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP de la o gravidă de 28 ani din localitatea Bălceana, care prezenta contracții și semne de debut al travaliului.

În câteva minute, echipa AMU era deja la domiciliul familiei și a preluat pacienta cu Sarcina a II-a, 39-40 săptămâni. Totul foarte repede s-a întâmplat în timpul transportării la spital s-a declanșat nașterea urmată de primele țipete ale micuțului. Datorită intervenției echipei PAMU Cărpineni s-a născut un băiețel în jur de 3,2 kg., cu un scor Apgar de 9 puncte și cu înălțimea de 52 cm.

Lăuza și nou-născutul au fost spitalizați în stare satisfăcătoare la Centrul Perinatologic al IMSP Spitalul Raional Hîncești pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

„Cu fiecare nou-născut, lumea primește o șansă nouă de a fi mai bună și mai frumoasă!”

Felicitări echipei PAMU Cărpineni din cadrul SAMU Hîncești:

🚑 Felcer – Natalia Bumbu

🚑 Infiemier – Tatiana Cireș

🚑 Șofer ambulanței – Vitalie Ababii

O femeie din Chișinău și-a pierdut conștiința la volanul mașinii

La un pas de tragedie! O tânără salvată de echipa SAMU Rîșcani. Cazurile de resuscitare cu succes sunt momentele deosebit de importante și emoționante atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Echipa de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău a fost solicitată la o astfel de situație, informează unica.md cu referire la un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 6 iulie 2024 în comuna Tohatin. La ora 15:07, un trecător a solicitat intervenția ambulanței pentru o tânără inconștientă la volanul automobilului, care staționa în preajma unei clădiri.

Echipa AMU a ajuns la locul solicitării în 12 minute și a preluat pacienta de 39 ani în stare critică. În timpul examinării în autoambulanță, brusc s-a instalat stopul cardio-respirator. Imediat membrii echipei SAMU Rîșcani au inițiat manevrele de rescuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes în 7 minute.

Pacienta a fost transportată cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmisă în Zona Roșie specialiștilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Pentru echipele AMU implicate în resuscitare, fiecare caz de succes reprezintă o realizare semnificativă și o confirmare a eforturilor comune depuse pentru salvarea vieților. Aceste momente speciale aduc o satisfacție enormă și o atestare a calității formării profesionale și a echipamentului medical din dotare.

Bravo echipei SAMU Rîșcani, mun. Chișinău:

Medic de urgență – Viorica Petcova

Asistent medical – Vadim Grușac

Infirmier – Vasile Stăvilă

Șofer autoambulanță – Igor Balan.

,,Este dezgustător!” Ben Affleck, atacat din toate părțile după comentariile despre căsnicia cu Jennifer Garner
Articolul anterior
Sărbătorile bat la ușă! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care anunță sosirea Crăciunului
Articolul următor