Cea mai tristă lune din an! Ce este Blue Monday? Este astăzi, 16 ianuarie

Cea de-a treia zi de luni din ianuarie, „Blue Monday”, este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului. „Lunea Tristă” are origini controversate și misterioase. În 2023, ziua aceasta pică pe 16 ianuarie, scrie adevarul.ro.

Pentru prima dată, conceptul de Blue Monday a apărut în anul 2005, într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, care a publicat un calcul inedit.

„Calculul a ţinut cont de o serie de factori, cum ar fi vremea, datoriile acumulate de sărbători, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar, perioada ce a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul scăzut de motivație atins în urma suprapunerii tuturor acestor evenimente dar şi întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și, per total, o stare generală deprimantă”.

Prima Blue Monday din istorie a fost pe 24 ianuarie 2005. Experții au considerat însă că formula este lipsită de sens, motivând că în calcul nu erau definite unități, și au arătat că nici măcar din punct de vedere matematic formula nu are sens

„Mai mult, Cliff Arnell, fost tutore la Universitatea Cardiff, căruia îi este atribuit comunicatul de presă original, militează în mod deschis împotriva unei Blue Monday cu conotaţii negative, declarând că ea a fost menită să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă.Este important de spus că cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar”,mai arată siursa citată. 

Chiar dacă Blue Monday nu este demonstrată științific, pentru că vorbim de o zi a perioadei care vine după sărbătorile de iarnă, când, de obicei, apar sentimente de tristețe, pot exista variații sezoniere în ceea ce privește sănătatea mintală.

Unii oameni s-ar putea confrunta cu tulburarea afectivă sezonieră, cu simptome de depresie episodică (care apar și dispar după un anume tipar și sunt, de obicei, mai intense în lunile cu lumină naturală mai scăzută). Luminoterapia a arătat unele rezultate încurajatoare pentru astfel de afectări sezoniere, iar o dietă variată, împreună cu suplimentarea vitaminei D de sinteză, poate fi una din strategiile de combatere a depresiei episodice”, mai arată MedLife.  

Depresie sau tristețe 

Revenirea la rutina zilnică, după euforia Sărbătorilor, nu e uşoară. Sunt persoane care se confruntă în această perioadă cu tristețea de la început de an, ale cărei cauze țin, cel mai adesea, de temerile și îngrijorările cu privire la propria persoană.

„Dacă această tristețe implică oboseală, sentimente de inutilitate, cu modificări ale greutății corporale sau  atacuri de panică și anxietate este posibil să fie vorba de o depresie. Frecvent, aceasta poate fi însoțită de o stimă de sine scăzută, energie redusă, pierderea interesului pentru activitați care erau placute anterior, iritabilitate, plâns frecvent, senzație de neajutorare și vinovăție care pot

conduce la gânduri suicidale și de vătămare fizică (…)i Persoanele cu depresie nu pot pur și simplu <<să-și revină>> și <<să se facă bine>>” mai aartaă sursa citată.

Recomandări pentru a combate stările neplăcute

Blue Monday este o stare pasageră de tristețe care trebuie combătută, în primul rând, prin mijloacele pe care le avem la îndemână, după cum recomană specialiștii clinicii, care indică și câteva modalitățile simple, demonstrate clinic, care pot fi de ajutor:

  • Exerciții fizice regulate (chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi);
  • O dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare;
  • Somn odihnitor (de evitat lumina albastră de la dispozitive și ecrane înainte de culcare);
  • Activități relaxante, cum ar fi programele sau aplicațiile de relaxare sau de wellness, care pot încorpora meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație;
  • Stabilirea unor obiective și priorități (de exemplu, o persoană ar trebui să fie conștientă de ceea ce a realizat la sfârșitul zilei, nu să se concentreze pe ce nu a reușit să facă);
  • Practicarea recunoștinței (este recomandat să se noteze zilnic, într-un jurnal, un lucru pentru care persoana este recunoscătoare la final de zi);
  • Discuții sincere cu prietenii sau membrii familiei care pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic;
  • Stabilirea unui buget pentru a gestiona cheltuielile;
  • Respectarea unui program zilnic bine pus la punct – studiile au demostrat că persoanele care respectă un anumit program și au o viață ordonată sunt persoane mult mai fericite, deoarece au mai mult timp pentru ei și pentru cei dragi.

În cazul în care simptomele nu se ameliorează, ar putea fi vorba de depresie și/sau alte probleme de sănătate mintală, de aceea este recomandată o programare cât mai grabnică la medicul de familie sau la un specialist în sănătate mintală.

Calculul Blue Monday poate fi anulat ușor în unele zone

Calculul Blue Monday perpetează ideea de perioadă tristă – legată  mai ales de vreme și bani – care însă nu e valabilă oriunde.

„Probabil la Dubai acest calcul este chiar eronat dat fiind resursele nelimitate de cadouri și vremea însorită. O lună ianuarie mohorâtă și tristă se simte cel mai bine în țările în curs de dezvoltare și în cele cu climă rece”, scrie Ziarul de Iași.

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Scrisori false de la „Moldovagaz” pe emailurile consumatorilor

În ultimele zile, la adresele de e-mail ale mai multor consumatori ai SA „Moldovagaz” au parvenit scrisori electronice, pretins din numele întreprinderii, conținând informații false despre sume facturate, precum și un link de plată activ. Efectuând clic pe acest link, consumatorul este redirecționat la o adresă falsă în internet, unde i se cere să introducă datele sale bancare, scrie oficial.md.

Administrația SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii să nu întreprindă sub nicio formă astfel acțiuni, din considerentul că acestea pot duce la furtul de bani din contul consumatorului de către escroci. Facturile efective de plată sunt expediate de companie ca imagine grafică atașată, și nu conțin linkuri active.

Astfel, consumatorii sunt rugați să verifice adresa emitentă, în cazul de fața aceste mesaje au parvenit de la adresa sxcxczew@elkalsioalzxczs.quantum-werbetechnik.de. Totodată, mesajele de la SA ”Moldovagaz” vin doar de pe adrese cu numele de domen @moldovagaz.md, sau @mgaz.md

Serviciul de securitate corporativă al SA „Moldovagaz” va contacta organele de drept cu o adresare corespunzătoare.

Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia

Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.

La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.

Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.

Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.

Incendiul din Portul Giurgiulești. Reacția Ministerului Mediului
Articolul anterior
Tată condamnat la 12 ani după ce și-a violat fiica vitregă
Articolul următor