Ceapă la preț de lux, în Moldova

Primăvara a început cu noi scumpiri. De această dată, comercianții au ridicat prețurile la ceapă.

Ceapă albă sau roșie? Care are mai multe beneficii pentru sănătate |  PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Un reportaj a fost făcut la piața din Bălți. Dacă anterior un kilogram de ceapă putea fi cumpărat cu 15 lei, acum el este cu până la 8 lei mai scump și costă între 20 și 23 de lei. Vânzătorii spun că această scumpire este generată de faptul că țara noastră nu mai importă legume din Belarus, transmite Tvn.md.

Din cauza acestor scumpiri, comercianții se plâng că vând mai puține legume.

„La piața angro costă 20 de lei, așa că… În market costă 22 de lei ceapa. Este scump. Cumpără, dar puțin, dacă anterior luau câte unul sau două kilograme, acum cumpără doar câte vreo două-trei cepe.”

Oamenii spun că 20 de lei pentru un kilogram de ceapă este un preț prea mare.

„Este foarte scump, noi facem rezervă de cu toamnă și luăm cu câte cinci lei și avem pe tot anul. Cred că nu avem rezerve și salariul oamenilor este mic și nici nu pot cumpăra.”

„Fiecare este cu businessul lui, face ce vrea el. Dar eu m-am dus să cumpăr și când am pus mâna, ea este înghețată, dar costă atâția bani.”

Și arpagicul s-a scumpit anul acesta. Totuși oamenii cumpără pentru a crește propria ceapă în gospodărie.

„În cealaltă parte este și cu 45, și cu 22, după borcan sau la kilogram. – Ăn comparație cu anii trecuți, anul acesta cum vă par prețurile? – Oleacă mai scump. – Dar de gospodărit nu ne lăsăm? – Nu, nu, avem copii, nepoți și trebuie de mâncat.”

„Cum vă pare prețul anul acesta? Simțiți că s-a scumpit față de anul trecut? – Da, oleacă da. – Cu cât ați luat? – Cu 25.”

La piața centrală din Bălți, prețul unui kilogram de ceapă variază între 21 și 23 de lei, iar pentru un borcan de arpagic oamenii trebuie să scoată din buzunare de la 20 până la 50 de lei.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Mii de dolari, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, ridicate de la figuranții vizați în pregătirea dezordinilor în masă
Articolul anterior
Un nou tip de escrocherie: Cetățenii primesc mesaje false despre datorii la Fisc
Articolul următor