CEC va reduce numărul secțiilor de votare din stânga Nistrului

La alegerile prezidențiale din 20 octombrie, CEC va reduce numărul secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. După cum relatează agenția INFOTAG, acest lucru a fost anunțat luni seara la postul de televiziune RLive de Pavel Postică, vicepreședinte al comisiei, scrie infotag.md.

Potrivit lui, atunci când decide asupra numărului de secții de votare care urmează să fie deschise, CEC se ghidează întotdeauna după tendința de vot din ultimele trei alegeri.

„În cazul secțiilor de votare pentru votarea locuitorilor din stânga Nistrului, constatăm că numărul alegătorilor este în descreștere, de aceea numărul acestor secții de votare va fi redus la viitoarele alegeri prezidențiale. Vom găsi un compromis pe această temă. Experiența ultimelor alegeri arată că au existat secții de votare pentru locuitorii Transnistriei, unde au votat puțin peste 10 persoane”, a spus Postică.

Pavel Postică a subliniat că autoritățile trebuie să acorde atenție nu doar dreptului legal al cetățenilor moldoveni de a vota în regiunea transnistreană, ci și dreptului acestora de a fi informați suficient și obiectiv.

Vouchere pentru electrocasnice: peste 7.200 de familii au primit până la 7 mii de lei pentru a-și procura frigidere și mașini de spălat noi

Peste 7.200 de gospodării au beneficiat de sprijin prin Programul de Vouchere pentru Electrocasnice în cele două sesiuni, informează unica.md.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a finalizat cu succes cea de-a doua sesiune a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, demonstrând din nou angajamentul față de reducerea consumului de energie și susținerea familiilor vulnerabile din Republica Moldova.

7.220 de gospodării au beneficiat de sprijin financiar pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, în cadrul primelor două sesiuni ale Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Programul este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă și Ministerul Energiei, finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene.

Această inițiativă a contribuit la reducerea facturilor la energie și la protejarea mediului. Beneficiarii au folosit voucherele în valoare de 7.000 de lei și 6.000 de lei pentru a achiziționa 3.974 de mașini de spălat rufe și 3.246 de frigidere contribuind astfel la scăderea facturilor la energie și la protecția mediului.

Emilian Crețu și Gabriel Nebunu s-au ales cu distincții din partea Maiei Sandu

Veste uimitoare pentru actorul Emilian Crețu și interpretul de muzică populară Gabriel Nebunu. Aceștia au fost anunțați chiar de către fani că au primit distincții din partea președintelui Maiei Sandu, informează unica.md.

Actorul Emilian Crețu și artistul Gabriel Nebunu au primit mesaje de la fani care îi anunțau și-i felicitau pentru distincții primite de la președintele Maia Sandu. Ambii au anunțat despre asta pe story.

Ambele decrete privind conferirea medaliei ”Meritul Civic” au fost semnate de Maia Sandu pe data de 16 ianuarie.

În decret se specifică că medaliile sunt oferite ”pentru contribuția adusă la desfășurarea exercițiului democrației în țara noastră, promovarea valorilor naționale și europene prin artă și cultură, precum și pentru implicare civică activă.”

Îi felicităm pe ambii pentru aceste distincții și le urăm mult succes!

Cum vor avea loc deconectările de curent electric

De la 1 ianuarie 2025, sunt posibile deconectări de energie electrică, însă acest lucru ar putea avea loc doar izolat și pentru perioade limitate. Premierul Dorin Recean spune că, dacă nu vom avea energie electrică de la MGRES, o vom procura de pe piața, iar tarifele pot fi influențate. Dacă acestea vor crește, autoritățile vor oferi compensații, transmite IPN.

„În ceea ce privește energia electrică, avem capacitatea de a o importa din România și din alte țări europene prin rețeaua ENTSO-E. S-ar putea să avem anumite întreruperi, însă doar izolat și pe o perioadă limitată, atunci când infrastructura energetică din Ucraina va fi distrusă”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„În cazul în care segmentul liniei de tensiune care trece prin Ucraina Isaccea-Vulcănești ar fi distrusă, ar trebui să ne reconectăm pe alte linii care furnizează energie electrică din România și în aceste intervale s-ar putea să avem întreruperi”, a precizat premierul.

Guvernul va oferi măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile, încercând să atenueze efectele economice asupra populației.„Deja am locat 2 miliarde de lei pentru compensațiile oferite în acest sezon și, în caz de necesitate, vom majora acest buget”, a explicit prim-ministrul.

Potrivit Ministerului Energiei, concernul rus Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru luna ianuarie 2025. Acest lucru ar putea duce la sistarea livrărilor de gaze naturale pentru regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2025. În prezent, Gazprom oferă zilnic regiunii transnistrene un volum de 5,7 milioane metri cubi de gaz.

Plăcintele moldovenești cuceresc Europa! O brutărie de la noi din țară își va vinde produsele și în Franța
Articolul anterior
Un șofer de 19 ani a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu tractorul, la Briceni
Articolul următor