CEDO are prima femeie președinte din istoria sa. Cine este Siofra O’Leary

Schimbări la CEDO. Judecătoarea irlandeză Siofra O’Leary a fost desemnată, luni, preşedinta Curţii Europene a Drepturilor Omului, devenind prima femeie care ocupă această funcţie, a precizat instituţia judiciară a Consiliului Europei. Mandatul său va avea o durată maximă de trei ani.

Siofra O’Leary îl succede pe judecătorul islandez Robert Spano, aflat în post din primăvara lui 2020. Aceasta „este prima femeie preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului”, a explicat CEDO. Mandatul ei are o durată maximă de trei ani.

În vârstă de 53 de ani şi născută la Dublin (capitala Irlandei), O’Leary a devenit judecător la CEDO în 2015, iar din ianuarie 2022 este vicepreşedinte al acestei instanţe.

Șeful CEDO este ales de cei 46 de judecători ai curţii (câte un judecător pentru fiecare ţară membră a Consiliului Europei). În afară de funcţia de reprezentare, misiunea președintelui este de a conduce audierile în Marea Cameră, care tratează chestiunile cele mai sensibile ale Curţii de la Strasbourg.

Siofra O’Leary a fost educată la University College Dublin (BCL) și la European University Institute Florence (PhD). Înainte de numirea ei la CEDO, judecătoarea a ocupat o serie de funcții academice și a fost referent și șef de cabinet la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceasta lucreazp la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 2 iulie 2015 și a ocupat funcția de vicepreședinte al CEDO din 2 ianuarie 2022.

Președintele este ales de Plenul Curții prin vot secret pentru trei ani. Procedura pentru alegerea Președintelui este prevăzută de Regulamentul Curții. Liderul este responsabil pentru relațiile Curții cu autoritățile Consiliului Europei. Președintele prezidează ședințele plenare ale Curții și ale Marii Camere a acesteia.

Irlanda și-a asumat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei la 20 mai 2022, poziție pe care o deține până în noiembrie 2022. În acest rol, țara a acordat prioritate sprijinirii drepturilor și libertăților garantate de Convenție și protejate de Curte.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Meghan Markle, în lacrimi la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. A încercat să le ascundă
Articolul anterior
Ucraina a capturat unul dintre cele mai moderne tancuri din dotarea armatei ruse: „Mândria” lui Putin
Articolul următor