Cehii, slovacii şi austriecii îşi fac cumpărăturile în Ungaria, după ce forintul s-a prăbuşit pe cursul valutar

Turismul pentru cumpărături nu este ceva nou în Europa. Când continentul nu era scufundat în inflaţie, elveţienii cumpărau mai ieftin din Germania, iar românii din Bulgaria.

A venit criza, forintul se duce în jos fără oprire, iar supermarketurile din Ungaria sunt luate cu asalt de cehii, slovacii şi austriecii din zonele de graniţă. Slovacia este în zona euro din 2009 şi un mit larg răspândit printre cetă­ţeni este că adoptarea euro a dus la scumpiri. Faptul că forintul ungurilor bate săptămânal record după record în plonjonul său faţă de monedele mari, dar mai ales faţă de dolar, îi încurajează pe slovaci să vină la cumpărături în Ungaria.

Moneda lor este acum un avantaj care le oferă o putere de cumpărare mai mare. Aus­trie­cii folosesc euro de 23 de ani. Index.hu arată că în urmă cu trei ani un euro costa

330 de forinţi. Acum, un euro valorează cam 420 de forinţi, dar acesta este un curs sta­bili­zat după o intervenţie la sacrificiu din partea băncii centrale maghiare. Mulţi spun că mo­neda maghiară nu-şi va găsi echilibrul natural prea curând. Poate doar dacă guvernul reu­şeş­te să înduplece Comisia Europeană să-i dea fonduri europene, notează Mediafax.

Ziarul de limbă maghiară din Slovacia Új Szó scrie că numărul cetăţenilor slovaci care-şi fac cumpărăturile în Ungaria creşte. Austriecii profită şi ei de puterea de cum­părare superioară a euro. Un cetăţean din Rajka, o comună de lângă graniţa slovaco-un­gară, spune că cu ace­iaşi bani poate cumpăra din Ungaria de două ori mai multă carne decât de la el din ţară, scrie antena3.ro.

De asemenea, pentru un străin este mai ieftin să cumpere din Ungaria lacta­te, fructe şi legume. Pentru un­guri, în schimb, inflaţia şi costurile prea mari fac ca produsele de obicei ieftine să devină scumpe sau chiar o raritate.

Index.hu a descoperit că numărul de fer­me de vaci şi oi producătoare de lapte care se închid este în creştere. Energia scumpă şi se­ceta au lovit crunt această parte a agriculturii. De aceea, produsele din lapte vor continua să se scumpească. În estul ţării, procurarea nutreţului este o problemă, iar preţurile mari ale energiei îi afectează pe toţi.

Index.hu aminteşte că în iulie lanţul de retail Tesco a început să importe carne de pui din Slovacia pentru că în Ungaria era penurie. În aceste condiţii, nu este exclus ca slovacii să vină în Ungaria să cumpere mai ieftin pro­duse importate chiar din Slovacia. Hungary Today scrie că din disputa dintre Budapesta şi Comisia Europeană singurii câştigători sunt consumatorii din zona euro.

Dar site-ul de ştiri aminteşte că o situaţie întrucâtva asemănătoare era şi pe vremea co­mu­nismului, doar că atunci accesul străi­nilor era mai uşor de blocat. Ungaria obişnuia să-şi protejeze pieţele de turismul de cumpă­rături în tim­pul comunis­mului introdu­când controa­le stricte la fronti­eră atât în sud, cât şi în nord.

Cetăţenii români pu­teau cu mare dificultate să intre în ţară, în timp ce uneori chiar şi cehoslovacii puteau vizita Ungaria doar de două ori pe an, iar produsele alimentare găsi­te la ei la întoarcere erau confiscate de vameşi.

Politica liderului comunist János Kádár de a importa mărfuri occidentale în Ungaria în anii 1980 a adus pe rafturile magazinelor mari produse fabricate din Occident necunos­cute în blocul de est, dar această politică a condus la una dintre cele mai mari datorii naţionale după căderea Cortinei de Fier.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucrai­na, istoria pare să se repete. Din cauza creşteri­lor masive de preţuri în sectorul energetic şi ali­mentar, inflaţia ajungând acum la 20%, guver­nul a introdus plafoane de preţ la anumite produse, de la alimentare de bază la benzină.

Acestea sunt menite să protejeze cetăţenii maghiari şi întreprinderile mici de scumpirile devastatoare, dar cetăţenii ţărilor vecine au descoperit că pot profita şi ei de aceste politici.

Mai întâi şoferii făceau coadă la benzinăriile maghiare, pentru carburant ieftin cu preţuri plafonate, din apropierea graniţelor cu Serbia, România şi Slovacia, umplând nu doar rezervoarele maşinilor lor, ci, în unele cazuri, şi bidoane şi recipiente mari. Guvernul a răspuns prin introducerea unui tarif comercial pentru maşinile cu numere străine.

Drept urmare, au început să fie furate sau falsificate plăcuţe de înmatriculare cu numere maghiare, acestea ajungând la mare căutare pentru o perioadă. Însă odată cu introducerea unei cerinţe de prezentare a cărţii tehnice a autovehiculului, poarta pare să fie închisă. Acum se pare că prăbuşirea forintului nu atrage doar cumpărători din fostul bloc estic către supermarketurile maghiare, ci şi din Austria, o ţară ce poate fi considerată înstărită. Produsele alimentare de bază, cum ar fi pâinea, laptele, carnea, zahărul, uleiul, făina sau ouăle sunt mai ieftine decât în ţările învecinate nu doar datorită preţurilor plafonate, ci şi ca urmare a scăderii forintului. Deprecierea monedei însoţită de credit ieftin a fost mult timp una din principalele politici ale guvernului de stimulare a creşterii economice. O monedă slabă face ca produsele exportate să fie mai ieftine, prin urmare mai atractive, pe pieţele externe, unde sunt vândute mai ales în euro sau dolari. Dar o astfel de strategie, dacă scapă de sub control, produce inflaţie.

Aliona Triboi a lansat prima sa melodie în stil popular! Este superbă

Îndrăgita actriță și artistă, Aliona Triboi vine cu o noutate muzicală! Interpreta lansează prima sa melodie în stil popular, dedicată clipelor petrecute alături de oamenii dragi, în jurul meselor de sărbătoare ce ne adună ACASĂ.

”La căsuța veche”, este o melodie veselă și va da gust petrecerilor. Artista a lansat și un videoclip pentru această piesă.

Muzica este semnată de Oleg Baraliuc, iar textul îi aparține ei.

Vă invităm să o ascultați și să lăsați aprecierile voastre.

Echipa unica.md o felicită pe Aliona Triboi pe această cale și îi urează mult succes pe tărâm profesional!

Vladimir Zelenski, fotografie splendidă alături de soția sa Olena, de Ziua iei tradiţionale ucrainene

Ucraina sărbătorește Ziua Iei Naționale ”Vishivanka” – „Вышиванка”.  În cea de-a treia zi de joi a lunii mai, în Ucraina este sărbătorită Ziua Iei Naționale. Președintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni cu această sărbătoare și a transmis un mesaj special, scrie stiripesurse.ro.

„Vizibilă sau invizibilă, ea se află întotdeauna sub pixelul unui apărător, sub uniforma unui salvator, sub haina unui medic, sub jacheta unui inginer de forță, a unui voluntar, a unui profesor sau a oricărei persoane care deține apărarea.

Copiii noștri o cunosc încă din copilărie. Ea reprezintă unitatea tuturor generațiilor de ucraineni de-a lungul secolelor. Modelul său este unic, deoarece este brodat de propriile noastre acțiuni pe o pânză a valorilor noastre.

De-a lungul anilor de rezistență la agresiune, a devenit o uniformă informală pentru toți cei care apără umanitatea, libertatea și dreptul la autoidentitate.

La mulți ani de Ziua Vishivanka Ucrainei, tuturor ucrainenilor și prietenilor Ucrainei!“, este mesajul transmis de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraina sărbătorește Ziua Iei Naționale ‘Vishivanka’

Istoria Zilei Naționale a Iei – „вышиванка” a început în 2006, când o studentă al Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a Universității din Cernăuți, „Iurii Fedkovici”, Lesea Voroniuk, a venit cu o astfel de inițiativă. Cu fiecare an, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară. Scopul principal al acesteia este de a păstra tradițiile populare originale.

„Вышиванка”este un cod unic, specific ucrainenilor, cu amulete și semne brodate pe ea, iar neamul ucrainean este parte a rădăcinii din care ia naștere Ucraina. O cămașă brodată este considerată un talisman care apără de toate cele rele ce ți se pot întâmpla în viață. „Вышиванка” simbolizează dragostea de familie, credința și memoria neamului, scrie Canal 24.

Victoria’s Secret revene, după o pauză de șase ani, cu populara prezentare de modă

Populara prezentare anuală de modă la Victoria’s Secret, ce include supermodele ce prezintă sutiene încrustate cu bijuterii și aripi de înger, va reveni în acest sezon de toamnă, după o pauză de aproape șase ani.


Retailerul de lenjerie intimă (VSCO.N), deschide o nouă filă, anunțată într-o postare pe Instagram miercuri că va readuce spectacolul pe podium fără a specifica o dată certă și a sugerat câteva modificări ale formatului evenimentului.
Spectacolul, cunoscut pentru scenele extravagante, costumele complicate și sutienele evaluate la milioane de dolari, a văzut unele dintre cele mai mari modele precum Adriana Lima, Naomi Campbell, Bella Hadid care au defilat pe podium, alături de spectacole muzicale ale unor artiști precum Rihanna, Taylor Swift sau Justin Bieber.

Prezentarea de modă Victoria’s Secret din 2024 va oferi exact ceea ce au cerut clienții noștri – glamour, podium, modă, distracție, aripi, divertisment – totul printr-o lentilă puternică și modernă ce reflectă cine suntem astăzi”, a declarat compania pentru Reuters.

În 2019, retailerul, care era o subsidiară a companiei-mamă L Brands, a anulat spectacolul spunând că este „important ca marketingul Victoria’s Secret să evolueze”.  La acea vreme, L Brands se lupta cu o serie de probleme, inclusiv scăderea vânzărilor pentru lenjeria sa scumpă, presiunea investitorilor activiști și criticile tot mai mari aduse unei imagini de marcă învechite și  lenjeriei care nu includea toate tipurile de corpuri.
În 2021, L Brands s-a împărțit în două unități publice – Bath & Body Works (BBWI.N) ce a deschis o nouă filă și Victoria’s Secret. Vânzările la retailerul de lenjerie au continuat să scadă.

După ce a oprit spectacolul, în noiembrie 2019, Victoria’s Secret a dezvăluit anul trecut un documentar numit „Victoria’s Secret World Tour” pe Amazon Prime.

Prima prezentare de modă Victoria’s Secret a avut loc la New York City Plaza Hotel în 1995.

sursa

Foști angajați ai forțelor de ordine au apărut la protestul lui Șor cu panglici albastre la mână și dădeau indicații persoanelor din mulțime
Articolul anterior
40 de persoane, documentate de poliție după protestul organizat duminică de Partidul ȘOR
Articolul următor