Cei mai ingenioși elevi din țară au fost premiați pentru promovarea eficienței energetice

Mai mulți elevi din Republica Moldova au fost premiați pentru promovarea eficienței energetice în cadrul concursului „Săptămâna eficienței energetice în școala mea”, inițiat de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și desfășurat în contextul Săptămânii europene a energiei durabile (EUSEW). În parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, a fost organizat evenimentul de premiere a câștigătorilor, marți, 16 noiembrie.

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat primarul capitalei, Ion Ceban, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ participante la concurs, profesori și elevi.

„Eficiența energetică, în contextul ultimelor evenimente, este un subiect tot mai actual. Iar copiii sunt o sursă puternică de influență socială. Profesorii de școală primară, gimnaziu și liceu pot aborda într-un mod interactiv și în dependență de vârsta elevilor, subiectul eficienței energetice.

Toate rezultatele din cadrul concursului demonstrează faptul că elevii noștri sunt creativi și dornici să ne ajute să devenim o societate mai ecologică și mai responsabilă față de consumul asumat de energie. Mulțumesc Agenției de Eficiență Energetică și partenerilor pentru inițitivă și suport, iar tuturor participanților pentru implicare”, a menționat primarul Ion Ceban.

Fiecărei instituții premiate i s-a oferit drept recompensă pentru participare și implicare activă – tablete pentru utilizare în clase, ce au fost puse a dispoziție de către partenerii concursului.

Opt instituții de învățământ din țară au obținut premii

În rezultat, opt instituții de învățământ au obținut premii, împărțite în două categorii de vârstă: colective (clase, școli) de copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani (categoria I) și 11-16 ani (categoria II). Câștigătorii din prima categorie sunt IP Gimnaziul Petrunea, s. Petrunea, raionul Glodeni; Instituția de educație timpurie nr. 43 „Zâmbetul”, orașul Bălți; Școala primară nr. 90, mun. Chișinău. Iar din a doua categorie de vârstă: Gimnaziul ,,Ion T. Costin”, s. Ghidighici; Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu”, s. Colonița, mun. Chișinau; IPLT ,,Grătiești”; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihail Bârcă”, s. Mileștii Mici, raionul Ialoveni.

Scopul concursului a fost de a promova eficiența energetică și energia regenerabilă în rândul elevilor și, de asemenea, de a oferi acestora posibilitatea de a contribui la conștientizarea beneficiilor pentru bunăstarea familială și a planetei.

Peste 100 de instituții au participat la concurs

În total, la concurs s-au înscris elevi din peste 100 de instituții de învățământ din întreaga țară. Concursul s-a desfășurat în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Participanții au fost încurajați să realizeze activități interactive pe tema eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi campanii de informare, mesaje video, dezbateri, lecții deschise, eseuri, picturi, jocuri intelectuale, flash-mob-uri, etc. și să le posteze pe rețelele de socializare. Toate lucrările trimise de către elevi vor fi plasate pe pagina de Facebook a AEE.

Partenerii și sponsorii concursului au Moldcell Foundation, GSM Shop, Primăria municipiului Chișinău, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, dar și partenerii media care s-au implicat în promovarea mesajelor campaniei – Agora.md, Realitatea.md, Bani.md, Diez.md, TVR Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM).

„Mulțumim partenerilor pentru acordarea premiilor, pentru implicare și încredere. Suntem încântați de interesul mare al elevilor și profesorilor pentru tematica eficienței energetice și activismul acestora. Cunoștințele elevilor de astăzi, mâine vor ajuta Republica Moldova să implementeze măsuri de eficiență energetică la scară largă. În contextul scumpirii resurselor energetice fosile din ultimele zile, eficiența energetică este una dintre soluțiile cele mai la îndemână pentru reducerea costurilor”, a declarat Alexandru Ciudin, directorul AEE.

Săptămâna UE a Energiei Durabile se desfășoară deja de 15 ani și este cel mai important eveniment anual dedicat surselor regenerabile de energie și eficienței energetice din Europa, organizat de Comisia Europeană.

Un aeroport din Italia a introdus FaceBoarding la îmbarcarea în avion, un sistem de recunoaștere facială

Aeroportul Milano Linate nu face excepție de la avansarea tehnologică, introducând recent un serviciu inovativ numit FaceBoarding.

Acesta permite pasagerilor să utilizeze exclusiv recunoașterea facială pentru accesul la controalele de securitate și la îmbarcarea directă în avion de la poarta de îmbarcare, scrir rotalianul.com

FaceBoarding, care nu este obligatoriu, a fost dezvoltat de SEA, compania care administrează aeroporturile din Milano Linate și Malpensa, în colaborare cu Thales, o firmă specializată în sisteme de securitate biometrică.

Serviciul este un sistem sigur, simplu și rapid, care oferă o alternativă la procedurile tradiționale de check-in și îmbarcare, propunând un parcurs fluid și fără necesitatea prezentării documentelor fizice la fiecare etapă.

Pasagerii nu vor fi obligați să utilizeze acest serviciu, va fi un traseu care va merge în paralel cu cel clasic. Îl vor putea folosi cei care s-au înregistrat anterior.

Utilizatorii trebuie să urmeze câțiva pași, precum citirea Politicii de confidențialitate și acordarea consimțământului pentru prelucrarea datelor personale, înregistrarea cărții de îmbarcare și a documentului electronic.

Ulterior, ei se identifică printr-un proces de recunoaștere facială la o cameră dedicată, ceea ce le permite să acceseze apoi coridoarele speciale către avion.

În viitorul apropiat, SEA plănuiește să simplifice și mai mult procesul prin introducerea unei aplicații mobile care va elimina necesitatea prezentării fizice la chioșcurile de înregistrare, permitând înregistrarea facială direct de pe dispozitivul mobil.

Această tehnologie este deja adoptată de companii aeriene precum Ita Airways și Sas, deschizând calea pentru o experiență de călătorie mult mai rapidă.

FaceBoarding promite nu doar eficiență, dar și un nivel ridicat de securitate, asigurându-se că doar pasagerul înregistrat poate avea acces la avion.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Rețea uriașă de certificate false de vaccinare, descoperită în România
Articolul anterior
Maia Sandu: „Suntem încă la început de cale pentru a construi”
Articolul următor