Cei mai iscusiți tineri bucătari, peste 100 la număr, au concurat la Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori 2023

Peste 100 de tineri din 18 instituții de învățământ profesional tehnic au participat la cea de-a VII-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023. Evenimentul a adunat elevi cu vârste cuprinse între 16-20 de ani, pasionați de arta gastronomică, care s-au întrecut în tehnici de gătit. Competiția a avut loc la Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Programul concursului a inclus mai multe probe în cadrul cărora tinerii și-au demonstrat abilitățile de bucătar și au aplicat în practică cunoștințele teoretice obținute. Prima probă a constat în Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”, la care participanții au avut de pregătit bucate specifice zonei din care vin. Ulterior, elevii au concurat la categoria „Cutia Magică”, proba individuală – pentru cofetari și brutari, proba „Școala Anului”. 

La final, cei mai buni elevi și instituții de învățământ profesional tehnic au fost premiați cu diplome de către Ministerul Educației și Cercetării și alte premii din partea organizatorilor.

La ceremonia de premiere a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, care a felicitat tinerii participanți pentru prestație în cadrul competiției, pentru ingeniozitatea de care au dat dovadă, dar și pentru pasiunea cu care s-au implicat. De asemenea, secretarul de stat a mulțumit cadrelor didactice pentru dragostea față de arta culinară, pe care o insuflă tinerilor, dar și reprezentanților sectorului economic pentru implicarea activă, identificarea și promovarea tinerelor talente, formarea lor profesională.

Premianții Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023:

   Proba Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

4. Mențiune – Colegiul Național de Comerț al ASEM;

5. Mențiune – Colegiul Cooperatist din Moldova.

   Proba „Cutia Magică”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

 Proba individuală brutari:

1. Medalia de Aur – Ionela Calmațui, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Patricia Zosim, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Diana Chiosa, Instituția Publică Școala Profesională nr. 1 din Cahul;

4. Mențiune – Alexandrina Ravlo, Colegiul Național de Comerț al ASEM.

    Proba individuală cofetari:

1. Medalia de Aur – Mihaela Bolboceanu, Colegiul Cooperatist din Moldova;

2.  Medalia de Argint – Cristina Nacladî, Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3.  Medalia de Bronz – Adriana Pavel, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

4.  Mențiune –  Valentina Cezar, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.

   Proba „Școala Anului”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca.

Concursul are drept scop promovarea și susținerea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, a meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, cultivarea culturii artei culinare, precum și promovarea elementelor tradiționale din domeniul gastronomic specifice fiecărei zone din Republica Moldova. Totodată, concursul urmărește schimbul de experiență și încurajarea viitorilor specialiști.

Campionatul Gastronomic pentru Juniori, aflat la cea de-a VII-a ediție, a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, în cooperare cu Fundația Liechtenstein Development Service, Compania METRO Cash & Carry Moldova, Compania Casa Rinaldi în Moldova, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova, Compania Telemar, Compania „EVOTEK” (TEHNO FOOD SRL), Studioul Ghaidash& Co design, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri, Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Fondul Monetar Internaţional: În următorii ani, Moldova va depăși mai multe țări din regiune după PIB pe cap de locuitor

În următorii cinci ani, Republica Moldova va avea cea mai mare creștere economică din regiune şi va depăși rând pe rând, după Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, Armenia, Belarus, Georgia, Macedonia de Nord şi Albania.

Cel puţin așa arată cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FM) privind evoluţia Produsului Intern Brut per locuitor, a statelor lumii până in anul 2029, transmite mold-street.com.

Astfel FMI estimează că dacă, în 2022, PlB-ul brut pe cap de locuitor al Republicii Moldova a constituit 5.726,1 dolari (preţuri curente), apoi deja în acest an va ajunge la circa 7.500 de dolari, ca în 2027 să treacă de 10.000 de dolari, iar în 2029 să ajungă la aproximativ 13.300 de dolari.

Citește tot articolul pe mold-street.com.

Rușii au bombardat orașul Harkov chiar în noaptea de Paște

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori.

Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor, transmite digi24.ro.

Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente – cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Vladimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. 

A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să urmărească ceremonia religioasă de acasă, la televizor, din cauza riscului unor atacuri aeriene. 

În jurul orei 1 dimineața, ora locală, autoritățile locale au anunțat că au fost semnalate mai multe explozii în oraș. Resturile de la doborârea dronelor în districtul Osnovianskyi al orașului ar fi incendiat trei case din zonă. Suspilne Harkov a raportat ulterior că un bărbat de 60 de ani a fost rănit în atac.

În urma exploziilor, au fost distruse garaje, case și companii de utilități. Rusia a intensificat recent atacurile împotriva Harkovului, folosind rachete, bombe glisante și drone pentru a distruge infrastructura energetică și a ucide civili. La sfârșitul lunii martie, Rusia a distrus toate stațiile electrice din Harkov, lăsând al doilea oraș ca mărime al Ucrainei fără o sursă stabilă de energie.

Incident șocant în Capitală. O femeie a căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

O femeie a căzut de pe o trotinetă și era cât pe ce să fie spulberată de o mașină la Râșcani.

Șoc pentru o femeie: A căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

Potrivit imaginilor video, femeia, în timp ce conducea o trotinetă, a lovit un microbuz, apoi a căzut pe banda de circulație, transmite unimedia.info.

Imaginile video au fost filmate de camera de bord a mașinii implicate în accident. Din fericire, șoferul automobilului a reușit să reacționeze la timp și să evite o tragedie.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, obligat să achite o datorie istorică
Articolul anterior
O mamă cere ajutor pentru a-și salva bebelușul diagnosticat cu cancer
Articolul următor