Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor. Vor fi afectate cele mai mari companii de electronice din lume

Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie din regiune, pe fondul valului de căldură cu care se confruntă ţara, informează CNN, preluată de Agerpres.

Sichuan este o locaţie de producţie cheie pentru industria semiconductorilor şi a panourilor solare, iar raţionalizarea energiei va afecta fabricile deţinute de unele din cele mai mari companii de electronice globale, inclusiv Foxcon (furnizorul Apple) şi Intel.

Provincia este de asemenea un hub al Chinei pentru extragerea litiului – o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice – iar oprirea activităţii ar putea duce la majorarea costului materiei prime, avertizează analiştii.

China se confruntă cu cel mai cumplit val de căldură din ultimele şase decenii, temperaturile în unele oraşe depăşind 40 de grade Celsius. Căldura extremă a provocat o majorare a cererii de aer condiţionat în birouri şi locuinţe, punând presiune pe reţeaua electrică.

De asemenea, seceta a dus la scăderea nivelului fluviilor, reducând cantitatea de electricitate produsă la hidrocentrale.

Sichuan, una dintre cele mai mari provincii ale Chinei, cu 84 de milioane de locuitori, a cerut autorităţilor locale din 19 oraşe (din cele 21 ale regiunii) să suspende producţia tuturor fabricilor de luni până sâmbătă, conform unei „notificări urgente” emise duminică de Guvernul provinciei şi de operatorul reţelei electrice. În notificare se arată că decizia a fost luată pentru ca autorităţile să fie sigure că este disponibilă suficientă energie pentru consumul casnic.

Provincia Sichuan este bogată în resurse minerale, ca litiu şi polisiliciu. Multe companii internaţionale din domeniul semiconductorilor au fabrici în Sichuan, inclusiv Texas Instruments, Intel, Onsemi şi Foxconn. De asemenea, producătorul chinez de baterii pentru vehiculele electrice CATL (furnizor al Tesla) are o uzină în regiune.

Închiderea fabricilor timp de o săptămână ar putea înăspri aprovizionarea cu litiu şi polisiliciu şi ar putea duce la majorarea preţurilor, apreciază analiştii de la Daiwa Capital.

Câteva firme chinezeşti au avertizat că producţia lor ar putea fi afectată de situaţia din Sichuan.

În afară de Sichuan, alte provincii importante din China – inclusiv Jiangsu, Anhui şi Zhejiang – au cerut de asemenea companiilor şi gospodăriilor să economisească energia deoarece canicula a redus furnizarea de energie electrică.

Căldura extremă din China a dus şi la recolte mai mici în multe zone ale ţării, sporind presiunile inflaţioniste.

sursa: www.g4media.ro

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Macron și Zelenski au discutat despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie
Articolul anterior
În Paris a plouat într-o oră cât într-o lună. Metroul a fost închis
Articolul următor