Cel mai mare avion de pasageri din lume a zburat cu ulei de gătit în loc de kerosen

Un Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a făcut un zbor de test folosind ulei de gătit drept combustibil. Este o încercare a companiei producătoare de a reduce emisiile de carbon, relatează CNN.

Emirates announces start of scheduled daily Airbus A380 service to Istanbul  - Aviation24.be

Avionul a făcut un zbor de trei ore de pe aeroportul Blagnac din Toulouse, sediul central francez al Airbus, pe 25 martie. A fost alimentat cu Sustainable Aviation Fuel, sau SAF, un combustibil realizat în principal din ulei de gătit uzat și grăsimi reziduale, și a funcționat cu un singur motor Rolls-Royce Trent 900.

Airbus a făcut apoi cu un al doilea zbor cu A380, folosind același ulei de gătit, pe 29 martie, zburând de la Toulouse la Nisa. Scopul a fost monitorizarea decolării și aterizării. Combustibilul folosit a fost furnizat de TotalEnergies, o companie cu sediul în Normandia, scrie digi24.ro.

Airbus a testat în trecut acest combustitbil și pe alte avioane și speră ca aeronavele sale să fie certificate pentru a zbura cu SAF până la sfârșitul acestui deceniu. În prezent, aeronavele Airbus pot fi alimentate cu până la 50% ulei de gătit, amestecat cu kerosen.

„Creșterea utilizării SAF pe post de combustibil rămâne o modalitate-cheie pentru ca industria să-și atingă ținta de zero emisii de carbon până în 2050”, a spus Airbus într-un comunicat. Compania susține că avioanele care zboară cu SAF ar putea atinge între 53% și 71% din reducerea emisiilor necesară pentru atingerea acestei ținte.

Airbus intenționează să scoată pe piață primele aeronave cu emisii zero până în 2035.

SAF, care este un combustibil sustenabil deoarece absoarbe CO2 pe durata cultivării ingredientelor organice din care este creat, este deja folosit în cantități limitate de unele companii aeriene. Dar nu se așteaptă să fie adoptat prea curând la scară largă din cauza costurilor ridicate.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, A380 a intrat în declin în ultimii ani, deoarece mai multe companii aeriene renunță utilizarea sa, pentru că este mai puțin eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decât avioanele moderne. Airbus a livrat ultimul A380 companiei aeriene Dubai Emirates la sfârșitul anului 2021.

Airbus a anunțat recent că avionul gigant va fi testat cu un motor experimental alimentat cu hidrogen, o altă inovație menită să facă zborul mai puțin dăunător pentru mediu.

Hoții au dat lovitua de sărbători. Furturi de mii de euro în Capitală în prima zi a noului an

Cel puțin două locuințe au fost sparte, dar și un atelier al colegiului UTM, în prima zi din anul 2025 în municipiul Chișinău, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a fost înregistrat ieri, 1 ianuarie, în jurul orei 12:40, pe strada bulevardul Burebista din sectorul Botanica al capitalei. Proprietarul unui apartament a alertat poliția despre faptul că din locuință i-a fost furată o sumă de bani în mărime de 5000 de euro, dar și alte bunuri, de persoane necunoscute carea au dat buzna în casă în lipsa acestuia.

Al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, după ce un locatar de pe strada Ghioceilor, din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, a depistat că din casă i-au fost furați bani în sumă de 13 000 de euro.

Aici este de menționat, că tot ieri, s-a stabilit că persoane necunoscute au forțat ușa unui atelier al colegiului UTM, pe parcursul nopții dintre ani, de unde au furat mai multe utilaje.

Toate cele trei cazuri sunt documentate de către poliția capitalei pentru stabilirea circumstanțelor, dar și a identității făptașilor.

Polițiștii au identificat șoferul care a expus riscului numeroase persoane din trafic pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, pe 30 decembrie 2024

Polițiștii de patrulare au identificat persoana care a încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, la 30 decembrie 2024, expunând riscului șoferii din trafic, dar și persoanele din adiacentul carosabilului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mașina era condusă de o femeie de 29 de ani cu domiciliul în raionul Orhei, după identificare aceasta primind amendă și puncte puncte de penalizare.

Mulțumim cetățenilor care nu sunt indiferenți la încălcările rutiere observate în trafic.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Omul de afaceri Rinat Ahmetov promite că va reconstrui Mariupolul distrus de război
Articolul anterior
O navă cu peste 1000 de tone de combustibil s-a scufundat în Marea Mediterană. Autorităţile încercă să evite un dezastru ecologic
Articolul următor