Cel mai mic oraș din lume are doar 100 de metri lungime, 30 de locuitori și se află în Europa

Cel mai mic oraș din lume are doar 30 de locuitori și este un exemplu rar de arhitectură medievală bine conservată. Se numește Hum și se află în Croația, provincia Istria. Orășelul este amplasat pe un deal, într-o zonă pitorească, are 100 de metri lungime și 30 lățime, având doar două străzi. În casele fermecătoare locuiesc 30 de oameni, însă populația variază de la an la an, tendința fiind de creștere, scrie digi24.

Orașul a fost menționat pentru prima dată în documente în secolul al XII-lea, cu numele de „Cholm”, însă legenda spune că Hum s-a născut când uriașii care construiau orașele din apropiere, pe Valea râului Mirna, au decis să folosească puținele stânci rămase pentru a construi un oraș în miniatură.

Primele construcții datează din secolul al XI-lea, când primul rând de case a fost construit în interiorul zidurilor, pe rămășițele unei fortificații mai vechi. Un turn de veghe, un clopot și primăria au fost construite în secolul al XVI-lea. În mare parte, orașul și-a păstrat aspectul din acele vremuri.

Vizitatorii care intră în Hum sunt întâmpinați de porți placate cu cupru inscripționate cu o scriere veche care îi avertizează pe potențialii răufăcători că vor avea probleme dacă vin cu intenții rele.

Între atracții se numără două biserici și un turn înalt de de 22 de metri, construit în 1552.

Orașul este cunoscut și pentru Biska, un brandy de fructe infuzat cu vâsc, despre care se spune că are o rețetă veche de 2.000 de ani. Băutura se bucură de propria sa sărbătoare specială, la sfârșitul lunii octombrie, în timpul festivalului anual Grappa, la care participă producători locali din toată zona.

De asemenea, în fiecare an este respectat un ritual care datează din secolul al XVI-lea numit „alegerea prefectului”. Bărbații se adună la primărie în ziua orașului Hum, care este în iunie, pentru a alege prefectul orașului, responsabil cu soluționarea litigiilor și stabilirea pedepselor pentru cei găsiți vinovați de conduită nepotrivită.

Foto: Shutterstock

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

Studiu: Mâncatul mai puțin reduce hipertensiunea arterială, hiperlipidemia şi disfuncţia hepatică
Articolul anterior
Dacă dormi prea mult te expui riscului de demență. Iată ce arată datele unui studiu efectuat de cercetători chinezi și britanici
Articolul următor