Cel mai mic oraș din lume are doar 100 de metri lungime, 30 de locuitori și se află în Europa

Cel mai mic oraș din lume are doar 30 de locuitori și este un exemplu rar de arhitectură medievală bine conservată. Se numește Hum și se află în Croația, provincia Istria. Orășelul este amplasat pe un deal, într-o zonă pitorească, are 100 de metri lungime și 30 lățime, având doar două străzi. În casele fermecătoare locuiesc 30 de oameni, însă populația variază de la an la an, tendința fiind de creștere, scrie digi24.

Orașul a fost menționat pentru prima dată în documente în secolul al XII-lea, cu numele de „Cholm”, însă legenda spune că Hum s-a născut când uriașii care construiau orașele din apropiere, pe Valea râului Mirna, au decis să folosească puținele stânci rămase pentru a construi un oraș în miniatură.

Primele construcții datează din secolul al XI-lea, când primul rând de case a fost construit în interiorul zidurilor, pe rămășițele unei fortificații mai vechi. Un turn de veghe, un clopot și primăria au fost construite în secolul al XVI-lea. În mare parte, orașul și-a păstrat aspectul din acele vremuri.

Vizitatorii care intră în Hum sunt întâmpinați de porți placate cu cupru inscripționate cu o scriere veche care îi avertizează pe potențialii răufăcători că vor avea probleme dacă vin cu intenții rele.

Între atracții se numără două biserici și un turn înalt de de 22 de metri, construit în 1552.

Orașul este cunoscut și pentru Biska, un brandy de fructe infuzat cu vâsc, despre care se spune că are o rețetă veche de 2.000 de ani. Băutura se bucură de propria sa sărbătoare specială, la sfârșitul lunii octombrie, în timpul festivalului anual Grappa, la care participă producători locali din toată zona.

De asemenea, în fiecare an este respectat un ritual care datează din secolul al XVI-lea numit „alegerea prefectului”. Bărbații se adună la primărie în ziua orașului Hum, care este în iunie, pentru a alege prefectul orașului, responsabil cu soluționarea litigiilor și stabilirea pedepselor pentru cei găsiți vinovați de conduită nepotrivită.

Foto: Shutterstock

Caz șocant! O echipă de pe ambulanță a fost agresată de o pacientă beată, după ce a fost trezită din somn

În timpul misiunii de serviciu, cu o echipă de asistență medicală urgentă s-a produs un incident neplăcut la data de 8 ianuarie. Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel la ora 16:17 pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei doamne de 35 ani, pe motivul ,,traumă la cap”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipa SAMU Botanica a intervenit la domiciliu, unde a fost întâmpinată și condusă în apartament de prietenul femeii, care a solicitat ambulanța, spunând că aceasta fiind în stare de ebrietate a căzut de la propria înălțime și s-a lovit la cap. Pacienta dormea în pat și a fost trezită de prietenul său, neîntemeiat aceasta a devenit agresivă.

La tentativa echipei AMU de a examina, pacienta a lovit cu piciorul asistenta medicală și a împins infirmierul, sărind la bătaie, imediat echipa AMU a solicitat ajutorul poliției, care a sosit în scurt timp și urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

În acest sens, colaboratorii IMSP CNAMUP condamnă orice act de violență și vin cu un îndemn către cetățeni să fie mai buni și mai receptivi față de cei, care-și supun viețile unui risc enorm și intervin prompt la fiecare urgență medicală! Astfel de comportamente agresive pun în pericol nu doar sănătatea și siguranța echipelor AMU, dar și calitatea serviciilor medicale prespitalicești oferite comunității!

Mai mulți angajați de la CFM nu și-au primit salariile de jumătate de an

Criza financiară continuă la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Mai mulți feroviari nu și-au primit salariile de jumătate de an. Angajații stației Ghidighici au primit abia în decembrie leafa pentru iulie. Oamenii spun că sunt disperați și cred că singura soluție este un proces în instanță. De cealaltă parte, directorul interimar al întreprinderii, Serghei Tomșa, a refuzat să comenteze.

Zinaida Sturza activează la stația Ghidighici de aproape patru decenii. Ea coordonează operațiunile ce țin de mersul trenurilor și manevrarea acestora. Pentru a ajunge la serviciu, face naveta zilnic. Vine de la Sipoteni, raionul Călărași, la peste 50 de kilometri distanță.

„Eu de la Călărași mă trezesc la ora 04:00 dimineața, mă îmbrac și vin cu trenul, ajung la 07:00 la lucru și seara mă duc cu trenul. E obositor, pierdem ore pe drum”, a menționat Zinaida Sturza, transmite Moldova1.

Moldova 1 i-a telefonat directorului interimar al CFM, Serghei Tomșa, pentru a afla când vor fi achitate restanțele salariale. Acesta a spus că nu oferă niciun comentariu pe motiv că este zi de odihnă.

Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, când a scăzut tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa. Tot de atunci, feroviarii au început să-și primească salariile cu întârziere de câteva luni. Pierderile estimative ale întreprinderii au constituit peste 180 de milioane de lei.

Lacrimi și durere la Bălți: Fetița de 8 ani, ucisă de un șofer beat, a fost condusă pe ultimul drum

Fetița de 8 ani, ucisă în accidentul cumplit de la Bălți, este condusă astăzi pe ultimul drum. Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei victimei, scrie newtv.md

„Astăzi, Bălțiul o petrece pe ultimul său drum pe Polina, o fetiță de 8 ani, a cărei viață a fost curmată din cauza iresponsabilității criminale a unui șofer beat. Ca tată, ca om, ca primar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima durerea pe care o simt acum rudele fetei. În numele întregului oraș, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă sprijini în aceste zile dificile. Această tragedie trebuie să fie un apel pentru noi toți: să oprim iresponsabilitatea. Justiția trebuie să fie cât mai severă în astfel de cazuri, iar fiecare dintre noi nu trebuie să fie indiferent. Nu putem accepta ca șoferii beți să continue să pună în pericol viețile copiilor noștri”, a menționat edilul de Bălți.

Accidentul s-a produs pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, fetița de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Studiu: Mâncatul mai puțin reduce hipertensiunea arterială, hiperlipidemia şi disfuncţia hepatică
Articolul anterior
Dacă dormi prea mult te expui riscului de demență. Iată ce arată datele unui studiu efectuat de cercetători chinezi și britanici
Articolul următor