Cel puțin 17 elevi au ars de vii într-o școală din Kenya. Există temeri că numărul morților ar putea crește

Cel puțin 17 elevi au murit după ce o școală din centrul Keniei a luat foc joi seară, a anunțat poliția, scrie stirileprotv.ro.

Există temeri că numărul morților ar putea crește, deoarece mai mult de 10 persoane au fost transportate la spital cu arsuri grave, scrie BBC.

Cauza incendiului din Hillside Endarasha nu este încă cunoscută.

Președintele William Ruto a numit incendiul „îngrozitor” și „devastator” și a ordonat o anchetă.

„Cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a scris Ruto pe rețelele de socializare.

O echipă de anchetatori a fost trimisă la școală, a spus poliția.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Resila Onyango, a declarat agenției de presă AFP că cadavrele recuperate au „ars până la punctul în care nu au putut fi recunoscute”.

„Este probabil ca mai multe cadavre să fie recuperate odată ce zona este complet anchetată”, a adăugat ea.

Crucea Roșie din Kenya a declarat că oferă servicii de sprijin psihosocial elevilor, profesorilor și familiilor afectate și a înființat un birou de urmărire la școală.

Incendiile școlilor sunt relativ frecvente în școlile-internat din Kenya.

În 2017, 10 eleve au murit într-un incendiu la liceul Moi Girls din capitala Nairobi.

Pagube după inundații în Capitală: Drumuri distruse, mașini inundate, blocuri afectate și garduri doborâte

În capitală, situația continuă să fie una dificilă după ploile torențiale din ultimele zile. Un șir de străzi rămân a fi inundate cu apă și nămol, mai multe blocuri au fost afectate, iar în 3 locații au avut loc surpări de teren. Toate acestea au fost raportate astăzi, 16 septembrie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit informațiilor oferite de pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, o subterană din sector a fost inundată și este salubrizată în prezent, iar 3 garduri au fost doborâte de puhoaiele de apă. Demnitarul a mai menționat că mai mulți arbori au căzut de greutatea apei absorbite, iar în prezent aceștia sunt înlăturați.

Situația este mai complicată în sectorul Ciocana. Acolo au fost înregistrate 3 cazuri de surpări de teren și au fost prăbușiți mai mulți copaci. „Din cauza ieșirii râului Bîc din albie, s-au înregistrat 3 zone de inundații pe carosabil, iar multe străzi sunt plin cu nămol. Echipele sunt prezente la fața locului și copacii prăbușiți au fost lichidați, iar pagubele se evaluează”, a menționat Sinilga Școlnic, pretorul Sectorului Ciocana.

De asemenea, au fost înregistrate multe pagube și în sectorul Buiucani. Conform informațiilor oferite de pretorul de sector, Vasile Moroi, cele mai afectate străzi au fost: Calea Ieșilor, Ion Creanga și pasajul subteran din strada Ion Creangă, nr1.

De sâmbătă, împreună cu colegii pompieri și salvatori, s-a pompat încontinuu apa din pasaj, apoi specialiștii au salubrizat zona și au scos toate resturile. La moment, pasajul este deschis, dar a fost deconectată lumina ca să nu fie scurtcircuit. Când va fi totul normal – se va conecta lumina. Pe 5 adrese au fost copaci căzuți, iar pe una din adrese, copacul a căzut pe mașini. La o grădiniță copacul a avariat gardul. Per total, 16 grădinițe au avut de suferit, iar o grădiniță a fost închisă, acolo e mai complicată situația. Sperăm că mâine va fi deschisă. Dintre blocurile locative, 6 au fost afectate de scurgerile de apă, un bloc rămâne afectat pentru că apele încă nu s-au evacuat din parc, este vorba de adiacentul Parcului Dendrariu”, a subliniat Vasile Moroi. De asemenea, el a cerut conducătorilor auto să evite circulația mașinilor pe străzile Milano și Calea Ieșilor.

În sectorul Rîșcani al capitalei continua lucrările de salubrizare a crengilor căzute. Potrivit pretorului de sector, Mihai Furculiță, cele mai afectate străzi au fost Albișoara, Zaikin, Tudor Vladimirescu și cartierul Poșta veche.

Ploile torențiale au afectat grav mai multe zone și din sectorul Botanica. Este vorba despre străzile: Muncești, Dacia, Decebal, Trandafirilor, Grădina Botanică. De asemenea, se fac lucrări de salubrizare pe străzile: Valea Crucii, Sarmizegetusa, Independenței, precum și pe alte străzi.

În această situație, angajații Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervin pentru înlăturarea și degajarea terenurilor înnămolite, precum și îndepărtează arborii și crengile căzute.

Astfel, în Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică „Alunelul”, Parcul „La Izvor”, Pădurea – Parc „Butoiaș”, Parcul „Râșcani”, str. Florilor, scuarul de pe str. I. Zaikin, scuarul de pe strada Răzășilor, Parcul „Valea Trandafirilor”, Grădina Publică „Sarmizegetusa”, str. A. Russo și bd. Mircea cel Bătrân, se efectuează lucrări de degajare, spălare și evacuare a nămolului adus de viiturile de apă.

De asemenea, la adresele Salcîmilor 22/9, Armenească 26, Ginta Latină 1/1, str. N. Dimo, str. Igor Vieru 16, sc. 1 și str. Pelivan 7, se desfășoară lucrări de evacuare a ramurilor și arborilor căzuți.

Drumuri inundate în centrul și sudul R. Moldova. Administrația de Stat a Drumurilor vine cu recomandări pentru șoferi

Administrația de Stat a Drumurilor informează că, în urma precipitațiilor abundente din aceste zile, mai multe sectoare de drumuri naționale din regiunile Nord, Centru și Sud au fost afectate de inundații, acumulări de apă și noroi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipele de intervenție au acționat prompt pentru curățarea carosabilului de nămol, noroi și pietriș, îndepărtarea crengilor și copacilor doborâți, precum și devierea apelor acumulate pe sectoarele de drum afectate, în scopul asigurării accesibilității și siguranței traficului rutier. Mai exact, unitățile teritoriale S.A. „Drumuri” au intervenit în sectoarele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca.  Menționăm că în perioada 14-16 septembrie curent, circa 75 de sectoare de drumuri publice naționale au fost afectate, iar pentru remedierea consecințelor au fost mobilizate aproximativ 54 de utilaje speciale și 140 de muncitori rutieri. În prezent, nu există drumuri blocate, însă ASD avertizează asupra riscului de inundații, având în vedere prognoza meteo ce anunță ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic cu rafale de până la 15-20 m/s, ce vor continua și astăzi. Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență și să evite zonele cu risc de inundații. Muncitorii rutieri rămân mobilizați și intervin în continuare acolo unde este necesar. Reamintim că pentru situații de urgență, cetățenii pot contacta Serviciul Operativ ASD la numărul (+373 78337744), disponibil pe Viber și WhatsApp.

Toate informațiile plasate pe site-ul asd.md sunt protejate în conformitate cu legile drepturilor de autor din Republica Moldova. Utilizarea materialelor și fotografiilor este posibilă numai cu permisiunea Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor și plasarea referinței către sursa site-ului asd.md.

56 de instituții de învățământ, afectate de intemperii, doar în Chișinău. O grădiniță a rămas închisă

Din cauza ploilor torențiale, 56 de instituții de învățământ din capitală au fost afectate, iar o grădiniță a fost temporar închisă. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit demnitarului, cele mai afectate instituții sunt în patru sectoare: Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani.

„În 44 de instituții au fost atestate scurgeri în încăperile de la ultimele etaje, pentru că acoperișurile sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor pluviale nu a făcut față. În 4 instituții – subsolurile sunt inundate, iar cea mai gravă situație este la grădinița N. 54, care se află în zona Universității „Ion Creangă”. Depozitele cu produse alimentare ale acelei instituții au fost inundate și am luat decizia sistării activității acelei instituții pentru ziua de astăzi. De aceea copiii au fost instituționalizați într-o grădiniță din imediata apropiere”, a declarat Andrei Pavaloi. 

În context, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a precizat că toate instituțiile afectate sunt în proces de remediere, iar situația este gestionată pentru a asigura desfășurarea în siguranță a activităților educaționale.

Cu referire la frecventarea orelor de studii, potrivit datelor prezentate de demnitar, la ziua de astăzi sunt 1077 de clase cu program prelungit. În 1 024 de clase – prelungirea programului este cu 3 ore, iar în 53 de grupe – cu 6 ore.

În anul de studii 2024-2025, în cele 151 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău activează 3.876 de clase, cu 105.484 de elevi, cu 2.800 mai mulți decât anul trecut.

Încheie frumos săptămâna! Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă cu recomandări pentru acest weekend
Articolul anterior
Premierul Dorin Recean a vizitat cea mai mare uzină de ciment din țară
Articolul următor