Cel puțin 20 de morți la Sumî, după ce rușii au lansat o rachetă asupra orașului din nordul Ucrainei

Peste 20 de oameni au fost ucişi și cel puțin 80 răniți duminică de o rachetă lansată de forţele ruse asupra oraşului Sumî, în din nord-estul Ucrainei. Este al doilea bombardament cu un număr mare de victime civile după cel de la Krivoi Rog, unde au murit 19 oameni, dintre care nouă copii, Digi24

Cel puțin 21 de persoane ucise și alte 83 rănite, inclusiv 7 copii, este noul bilanț anunțat de ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, și serviciul de urgență de stat, într-o actualizare pe canalul lor Telegram. Bilanțul morților este conform „datelor preliminare”, spun ei, și că oamenii au fost răniți „în mijlocul străzii, în mașini, în transportul public, în case”.

„Ruşii au lovit oraşul Sumî cu rachete, omorând civili”, a scris Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, într-o postare pe platforma X, potrivit Agerpres.

Și președintele Volodimir Zelenski a reacționat într-un mesaj pe X: „Un atac oribil cu rachete balistice rusești asupra orașului Sumî. Rachetele rusești lovesc o stradă obișnuită a orașului, o viață obișnuită – clădiri rezidențiale, instituții de învățământ, mașini pe stradă… Și asta în ziua în care oamenii merg la biserică – Duminica Floriilor, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim”.

Imagini postate pe rețelele sociale arată trupuri întinse pe stradă, mașini distruse, clădiri avariate de explozie.

Steve Witkoff, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, a discutat vineri, la Sankt Petersburg, cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu perspectivele păcii în Ucraina.

Pe de altă parte, armata ucraineană a anunţat duminică dimineaţă că unităţile sale au interceptat şi distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopţii de forţele ruse către zone din nordul, sudul şi centrul Ucrainei.

Rusia a lansat o agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată contra Ucrainei în februarie 2022 şi controlează în prezent circa 20% din teritoriul ucrainean.

Forţele ruse au avansat lent în estul Ucrainei, deşi în prezent conflictul este dominat de lovituri cu rachete şi drone.

Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice ruse în precedentele 24 de ore.

Ucraina şi Rusia au convenit luna trecută să nu-şi mai lovească infrastructura energetică, ulterior cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea acestui moratoriu.

Asalt surpriză, în spatele liniilor inamice din Kursk: Depășite în raport de 3 la 1, forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un întreg pluton nord-coreean

Forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un pluton de soldați nord-coreeni în timpul unor lupte corp la corp în regiunea rusă Kursk, în timpul unui atac surpriză, o ciocnire rară între trupele Kievului și cele din Phenian care luptă alături de armata rusă, potrivit publicației Defence Express, preluat de hotnews.ro

Misiunea a avut loc luna trecută, dar a fost făcută publică recent din motive de securitatea operațională, conform sursei citate.

Operațiunea transfrontalieră a fost surprinsă în imagini video înregistrate de drone și camere video de corp.

Potrivit imaginilor, cel puțin un militar ucrainean a fost rănit în timul luptelor.

Asaltul a fost efectuat de forțele speciale ucrainene din Regimentul 6 Ranger care erau depășite numeric cu 3 la 1.

O echipă de opt militari ucraineni, sprijinită de drone de recunoaștere, a descins cu un blindat Humvee, pe teritoriul inamic din Kursk.

Folosind tranșee capturate ca acoperire, trupele speciale ucrainene au intrat în luptă directă cu o unitate nord-coreeană de trei ori mai mare.

În ciuda dezavantajului numeric și a focului de artilerie, ucrainenii au menținut inițiativa și superioritatea tactică pe tot parcursul luptei, neutralizând în cele din urmă toți cei 25 de soldați nord-coreeni.

Forțele speciale ucrainene s-au retras cu succes după îndeplinirea misiunii, potrivit Defence Express.

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Un cetățean român a fost reținut de FSB în Rusia și este acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei

Un cetățean al României, în vârsta de 23 de ani, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) fiind acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției de la Moscova, acesta a transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci, regiunea Krasnodar, Rusia. 

Bărbatul a depus deja mărturie, transmite agenția rusp de presă RIA Novosti, și a declarat că a văzut o unitate de apărare aeriană pe drumul de la Soci la Adler. A marcat locația pe o hartă și a trimis-o unui supraveghetor al serviciilor de informații ucrainene, pe nume Volodimir, mai scrie sursa citată.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din Soci, regiunea Krasnodar, a reținut un cetățean român, născut în 2002, care a fost implicat în activități de informații în favoarea serviciilor speciale ale Ucrainei. S-a stabilit că, în vara anului 2024, la indicațiile serviciilor de informații ucrainene, acesta a cules și transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci. În schimb, serviciile speciale ale Ucrainei i-au promis cetățeanului român, la solicitarea acestuia, că îl va ajuta să părăsească în siguranță Rusia și să se alăture formațiunii de voluntari a AFU pentru a participa la ostilitățile împotriva țării noastre”, se arată într-un comunicat al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. 

În document se mai precizează că împotriva persoanei reținute a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la articolul 276 din Codul Penal al Rusiei, „Spionaj”.

Acesta riscă pâna la 20 de închisoare. 

Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), nu a venit cu un răspuns referitor la acest caz.

O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua o vizită de documentare în R. Moldova, cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție

O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua, în perioada 29 – 30 aprilie 2025, o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceasta este organizată cu scopul pregătirii opiniei de follow-up pe marginea proiectului legii cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.

Membrii delegației au planificate discuții cu deputații din majoritatea și opoziția parlamentară. De asemenea, agenda conține include întrevederi cu reprezentanții sistemului judecătoresc și ai Procuraturii.

În mod special, discuțiile se vor axa pe amendamentul înregistrat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, care ajustează prevederile proiectului de lege în conformitate cu avizele recepționate și propunerile expuse în cadrul consultărilor publice. Astfel, se propune instituirea unor instanțe judecătorești specializate – Colegiul specializat anticorupție al Judecătorii Chișinău și completele specializate anticorupție ale Curții de Apel Centru. Potrivit autorilor, constituirea unor complete anticorupție distinse în cadrul colegiilor deja existente necesită eforturi mai mici și este mai puțin costisitoare decât crearea unui colegiu separat.

Judecătorii care vor activa în Colegiul specializat al Judecătorii Chișinău și în completele anticorupție ale Curții de Apel Centru vor examina cauzele care vizează infracțiunile de corupție la nivel înalt și cele conexe actelor de corupție. La fel, vor efectua controlul judiciar al actelor Autorității Naționale de Integritate, prin care se constată diferențăa substanțială între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită.

Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost votat în prima lectură la 30 noiembrie 2023. Anterior, Comisia de la Veneția a mai expus o opinie asupra acestei inițiative legislative.

Cum l-a schimbat războiul pe Volodimir Zelenski și ce provocări îl așteaptă în viitor. „Cel mai bun agent de vânzări din istorie”
Articolul anterior
Singurul animal din lume care are 3 vagine. Ce truc folosește pentru a-și perpetua specia
Articolul următor
Close menu