Doliu în Kazahstan! Cel puţin 42 de morţi înregistrați în cel mai grav accident minier din istoria ţării

Explozia într-o mină a societăţii ArcelorMittal sâmbătă în Kazahstan a costat viaţa a 42 de mineri, potrivit unui nou bilanţ al echipelor de salvare duminică, ceea ce face din acest accident minier cel mai grav din istoria acestei ţări din Asia Centrală după obţinerea independenţei de URSS, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Şansele de a găsi în viaţă patru mineri daţi dispăruţi erau considerate aproape nule duminică, zi de doliu naţional în această imensă ţară bogată în resurse naturale.

Incidentul de la mina Kostenko din Karaganda (centru) se adaugă unei lungi liste de catastrofe deja survenite la minele kazahe ale ArcelorMittal şi a determinat guvernul kazah să anunţe un acord pentru naţionalizarea filialei locale a gigantului mondial al oţelului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă la ora locală 15:00 (09:00 GMT), „corpurile a 42 de mineri au fost găsite, iar patru mineri sunt căutaţi în continuare”, în timp ce peste 250 de mineri se aflau în subteran în momentul exploziei.

Şansele de a găsi supravieţuitori sunt totuşi „foarte slabe” au avertizat echipele de salvare sâmbătă seara, din cauza absenţei ventilaţiei în mină, a slabei autonomii a aparatelor de respiraţie de urgenţă pentru mineri şi a puterii exploziei, care s-a propagat pe o distanţă de doi kilometri.

Potrivit ministerului, căutările sunt complicate de absenţa electricităţii, de lungimea tunelurilor subterane, între care unele sunt inundate, precum şi de distrugerea unor structuri.

Imediat după anunţarea accidentului sâmbătă dimineaţa, preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaiev,a ordonat să se pună capăt cooperării cu grupul ArcelorMittal.

În prezenţa familiilor victimelor din Karaganda, el a calificat ArcelorMittal drept cea „mai rea companie din istoria Kazahstanului din punctul de vedere al cooperării cu guvernul”.

Pe fondul incidentului, guvernul kazah şi gigantul siderurgic condus de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal şi având sediul în Luxemburg au anunţat un acord preliminar pentru a „transfera proprietatea întreprinderii în favoarea Republicii Kazahstan”.

Filiala kazahă a ArcelorMittal a afirmat – duminică-că a semnat „săptămâna trecută” acest acord, potrivit AFP.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Aeronava gigantică NATO C-17 Globemaster, în Moldova: Militarii moldoveni și americani au executat antrenamente de desantare la o altitudine de 350 de metri
Articolul anterior
Campioana mondială Irina Rîngaci și vicecampioana mondială Mariana Draguțan, întâmpinate cu flori și aplauze la revenirea acasă
Articolul următor