Potrivit unui preot, enoriașii comit mai multe greșeli atunci când merg la biserică. Creștinii care obișnuiesc să meargă la biserică trebuie să știe anumite rânduieli.

Părintele Ilie Cleopa de peste Prut a scris în „Ne vorbește Părintele Cleopa” câteva reguli pe care orice creștin ar trebui să le știe și să le respecte. Iată, mai jos, despre ce e vorba.
1. Prima condiție canonică pentru a merge la Sfânta Biserică este să te ierți cu toți. Dacă merge mama la biserică, sau tata, să zică: „Iertați-mă, măi, băieți! Iartă-mă, soție!”
2. Când mergi la Biserică, să duci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânărică, măcar un banuț, o prescură, un pahar de vin, ce poți. Căci prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserică se binecuvântează toată casa ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.
3. La biserică este bine să mergi mai de dimineață, ca să poți apuca Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. Și totodată dacă te duci mai devreme, te poți închina liniștit, nu-i lume multă la biserică, te duci la locul tău fără să deranjezi slujba.
4. Totdeauna bărbații în biserică trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă. Și în ordinea aceasta trebuie să stea în biserică: bărbații bătrâni în frunte, cei mai puțin cărunți la spate, cei mai tineri în spatele lor, flăcăii și băieții tot așa. La fel și femeile. Iar între bărbați și femei, să lăsați o cărare în biserică, să meargă cine vine să se inchine și să ducă darul la Sfântul Altar.
5. Să nu vorbiți în biserică, pentru că este mare păcat. Dacă este mare nevoie să vorbești, vorbește în șoaptă sau prin semne.
6. Dacă mergi la biserica, să nu ieși până nu se termină slujba. Numai, Doamne ferește, dacă ești bolnav, sau dacă pățești ceva. Dar altfel să nu ieși, că, dacă ieși înainte de terminarea Liturghiei, ești asemenea cu Iuda, care a ieșit de la Cina de Taină, unde erau la masă Mântuitorul cu Apostolii și s-a dus și L-a vândut pe Hristos. Așa arată Sfântul Ioan Gură de Aur.
7. Când vă închinați la sfintele icoane, să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat. Nu-i voie. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruți picioarele, dacă este pictat pe jumătate, îl săruți la partea de jos.
8. După ce dă preotul binecuvântare de Sfanta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane în biserică, sau să mai ducă daruri la altar, că este mare păcat… Că dacă te duci și el se oprește de la Liturghie, îi rămân o mulțime de rugăciuni și are pacat.
Darurile se dau la biserică până se dă binecuvântarea de Liturghie. De atunci înainte nu mai este voie nici să te închini la icoane, pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie.
9. Creștinii trebuie să stea în genunchi când se sfințesc preacuratele daruri, când se cântă: Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…!
Alții stau în genunchi și la Evanghelie. Nu-i o greșeală. La Axionul Maicii Domnului și la Tatăl nostru, atunci se stă. Și după ce se cântă Tatăl nostru se face sărutarea păcii. Așa se făcea înainte. Acum în unele biserici s-a uitat.
10. După ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la ușa diaconească, că acolo să-ți dea anafora și vin.
Apoi treceți la strana sau în pridvor, să vă citiți molitfele sau rugăciunea de mulțumire după Sfânta Împărtășanie. Cel ce s-a împărtășit, nu mai are voie să sărute mâna preotului. Până nu stai la masă nu mai ai voie să săruți nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. După masă poți să săruți mâna și sfintele icoane.
După împărtășanie n-ai voie să scuipi trei zile și trei nopti, după rânduiala canonică. Dar măcar până a doua zi, măcar 24 de ore să țineți minte.
Cei căsătoriți, care vor să se împărtășească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăția în familie, măcar trei zile, iar după ce s-au împărtășit să țină măcar două zile. Iar în posturi, trebuie să trăiască toate zilele în curăție.
Ultimele patru reguli de bună cuviință fac trimitere la comportamentul creștinului după ce pleacă de la slujba oficiata la biserică:
11. Cel ce a venit la biserică dintr-o familie se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anaforă pentru toți cei de acasă.
12. Cei de acasă n-au voie, Doamne ferește, în Duminici și sărbători, să mănânce ceva, până nu vine cel de la sfânta biserică, să le aducă sfânta anaforă, să se împărtășească cu sfânta anaforă în locul Preacuratelor Taine.
13. Sfânta anaforă pe grecește se cheamă „antidoron“, adică „contra chip“, și ține locul Preacuratelor Taine pentru cei ce nu pot să se împărtășească.