Cel puțin zece greșeli pe care le fac enoriașii în biserică. Iată care sunt acestea

Potrivit unui preot, enoriașii comit mai multe greșeli atunci când merg la biserică. Creștinii care obișnuiesc să meargă la biserică trebuie să știe anumite rânduieli.

Ce greșeală mare fac enoriașii în biserică. Preot: „Nu mai sărutați sfinții pe...”

Părintele Ilie Cleopa de peste Prut a scris în „Ne vorbește Părintele Cleopa” câteva reguli pe care orice creștin ar trebui să le știe și să le respecte. Iată, mai jos, despre ce e vorba.

1. Prima condiție canonică pentru a merge la Sfânta Biserică este să te ierți cu toți. Dacă merge mama la biserică, sau tata, să zică: „Iertați-mă, măi, băieți! Iartă-mă, soție!”

2. Când mergi la Biserică, să duci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânărică, măcar un banuț, o prescură, un pahar de vin, ce poți. Căci prin acel mic dar pe care-l duci tu la biserică se binecuvântează toată casa ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.

3. La biserică este bine să mergi mai de dimineață, ca să poți apuca Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. Și totodată dacă te duci mai devreme, te poți închina liniștit, nu-i lume multă la biserică, te duci la locul tău fără să deranjezi slujba.

4. Totdeauna bărbații în biserică trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă. Și în ordinea aceasta trebuie să stea în biserică: bărbații bătrâni în frunte, cei mai puțin cărunți la spate, cei mai tineri în spatele lor, flăcăii și băieții tot așa. La fel și femeile. Iar între bărbați și femei, să lăsați o cărare în biserică, să meargă cine vine să se inchine și să ducă darul la Sfântul Altar.

5. Să nu vorbiți în biserică, pentru că este mare păcat. Dacă este mare nevoie să vorbești, vorbește în șoaptă sau prin semne.

6. Dacă mergi la biserica, să nu ieși până nu se termină slujba. Numai, Doamne ferește, dacă ești bolnav, sau dacă pățești ceva. Dar altfel să nu ieși, că, dacă ieși înainte de terminarea Liturghiei, ești asemenea cu Iuda, care a ieșit de la Cina de Taină, unde erau la masă Mântuitorul cu Apostolii și s-a dus și L-a vândut pe Hristos. Așa arată Sfântul Ioan Gură de Aur.

7. Când vă închinați la sfintele icoane, să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat. Nu-i voie. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruți picioarele, dacă este pictat pe jumătate, îl săruți la partea de jos.

8. După ce dă preotul binecuvântare de Sfanta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane în biserică, sau să mai ducă daruri la altar, că este mare păcat… Că dacă te duci și el se oprește de la Liturghie, îi rămân o mulțime de rugăciuni și are pacat.

Darurile se dau la biserică până se dă binecuvântarea de Liturghie. De atunci înainte nu mai este voie nici să te închini la icoane, pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie.

9. Creștinii trebuie să stea în genunchi când se sfințesc preacuratele daruri, când se cântă: Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…!

Alții stau în genunchi și la Evanghelie. Nu-i o greșeală. La Axionul Maicii Domnului și la Tatăl nostru, atunci se stă. Și după ce se cântă Tatăl nostru se face sărutarea păcii. Așa se făcea înainte. Acum în unele biserici s-a uitat.

10. După ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la ușa diaconească, că acolo să-ți dea anafora și vin.

Apoi treceți la strana sau în pridvor, să vă citiți molitfele sau rugăciunea de mulțumire după Sfânta Împărtășanie. Cel ce s-a împărtășit, nu mai are voie să sărute mâna preotului. Până nu stai la masă nu mai ai voie să săruți nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. După masă poți să săruți mâna și sfintele icoane.

După împărtășanie n-ai voie să scuipi trei zile și trei nopti, după rânduiala canonică. Dar măcar până a doua zi, măcar 24 de ore să țineți minte.

Cei căsătoriți, care vor să se împărtășească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăția în familie, măcar trei zile, iar după ce s-au împărtășit să țină măcar două zile. Iar în posturi, trebuie să trăiască toate zilele în curăție.

Ultimele patru reguli de bună cuviință fac trimitere la comportamentul creștinului după ce pleacă de la slujba oficiata la biserică:

11. Cel ce a venit la biserică dintr-o familie se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anaforă pentru toți cei de acasă.

12. Cei de acasă n-au voie, Doamne ferește, în Duminici și sărbători, să mănânce ceva, până nu vine cel de la sfânta biserică, să le aducă sfânta anaforă, să se împărtășească cu sfânta anaforă în locul Preacuratelor Taine.

13. Sfânta anaforă pe grecește se cheamă „antidoron“, adică „contra chip“, și ține locul Preacuratelor Taine pentru cei ce nu pot să se împărtășească.

sursa

Gina Pistol a dezvăluit minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată

Gina Pistol a mărturisit că minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată a fost brâul Maicii Domnului adus de Smiley de pe Muntele Athos. Cei doi își pierduseră sperața de a avea un copil deoarece toți medicii au spus că nu sunt sanșe. Dar Gina Pistol și Smiley a avut încredere că vor reuși, iar acum nu pot decât să mulțumească lui Dumnezeu pentru copilul minunat pe care-l au, scrie presa română.

Gina Pistol a încercat tot felul de tratamente, dat totul părea în zadar. Nici medicii nu i-au dat speranțe, și totuși astăzi o au pe Josephine. Este convinsă că purtarea brâului Maicii Domnului adus de pe Muntele Athos a ajutat-o să rămână însărcinată.

„Mie Andrei mi-a adus de pe Muntele Athos brâul Maicii Domnului. L-am purtat. L-am pus într-un portofel și era cu mine tot timpul. În urma unor analize am aflat și mi-au spus mai mulți medici că nu am nicio șansă, am șanse 0,1 să rămân însărcinată. Chiar și cu tot felul de tratamente și așa, nu îmi promite nimeni nimic. Am rămas însărcinată și știu momentul în care am rămas însărcinată. Eram într-o perioadă în care nu eram fertilă. Ce am simțit eu în momentul ăla, nu am mai simțit niciodată în viața mea. Nici nu știu cum să îți explic ce am simțit”, a mărturisit Gina într-un podcast.

Smiley și Gina Pistol sunt împreună de mai mulți ani, iar în urmă cu 3 ani au devenit părinți. Smiley a povestit, de asemenea, că rugăciunea a ajutat-o pe Gina Pistol să-și îndeplinească visul de a avea un copil.

„Să știți că treburile acestea cu rugăciunea și puterea cuvântului sunt adevărate. Pentru că sunt o grămadă de oameni pe care îi vezi – speakeri motivaționali, preoți, șamani – care îți spun despre aceleași lucruri: puterea cuvântului, puterea rugăciunii, puterea credinței”, a delcarat Smiley.

Smiley a povestit că Gina Pistol s-a rugat zilnic, și nu pe repede-înainte, ci câte 40 de minute pe zi. Artistul a mai spus că „este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa”.

„Și într-adevăr așa este. Gina s-a rugat în fiecare zi a sarcinii ei. Și nu pe repede-înainte, rugăciune de 40 de minute. Și trebuie să și înțelegi cum să faci rugăciunea. Dar sunt lucruri foarte adevărate. Este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa… Avem atâtea exemple. Minunile pe care le vedem nu sunt întâmplătoare. Sunt oameni care au credință și fac sacrificii pentru ceea ce cred. La fel e și cu succesul, cu absolut tot”, a mai spus Smiley.

Semnele care indică chiar din timpul nunții că o căsătorie nu va dura

Sezonul nunților se apropie. Dacă participi la astfel de evenimente în acest an, există câteva semne la care să fii atent pentru a determina dacă mariajul va dura, conform consilierului în dating și relații Anwar White.

White – care a sfătuit clienții despre cum să găsească dragostea timp de 14 ani și își împărtășește în mod regulat sfaturile despre dating cu cei peste 580.000 de urmăritori ai săi de pe TikTok – a conturat patru indicii clare la nunți care prevestesc obstacole pentru cuplu.

White a împărtășit semnele că o uniune maritală s-ar putea să nu dureze mult timp într-un videoclip postat pe TikTok pe 3 aprilie. Clipul are 1,6 milioane de vizualizări.

Tortul de nuntă

Acesta a analizat fiecare indiciu la care să fii atent la nunți în acest an.

Potrivit lui White, împingerea tortului în fața miresei de către mire ar putea fi un semn al unei agresiuni subiacente.

White a spus că unul dintre cele mai mari semne de avertizare că un cuplu nu va funcționa pe termen lung implică tortul de nuntă.

Pentru unii, este tradiție ca mirele și mireasa să își pună tortul pe față înainte ca desertul să fie servit oaspeților lor. White a spus că este important să fii atent la modul în care cuplul abordează gestul.

,,Dacă este vorba de iubire, este mai mult o mângâiere”, a spus White. În cazul în care frecarea tortului este mai puternică, a adăugat el, aceasta indică faptul că mirele poate adăposti ,,agresivitate adânc înrădăcinată” și se simte confortabil să umilească o parteneră.

,,Dacă un mire este dispus să facă asta în fața prietenilor și familiei tale, nu pot să îmi imaginez ce este dispus să facă în intimitatea propriei case”, a spus White.

Dacă fie mireasa, fie mirele se laudă în timpul nunții, arată că nu sunt dispuși să împartă lumina reflectoarelor”, a spus White.

,,Când văd pe cineva atrăgând atenția asupra lor înșiși, asta îmi arată că ei încearcă să facă acest eveniment despre ei și nu despre uniune”, a spus White.

Unele exemple, a adăugat el, includ dacă mireasa sau mirele pun în scenă un moment de dans sau cântat, sau dacă există un moment comic sau de laudă în timp ce merg pe culoar sau în timpul petrecerii.

Ziua mea sau ziua noastră

,,Acestea sunt toate momentele în care ‘E despre mine, e despre mine, e despre mine'”, a spus el. ,,Asta este ceva la care întotdeauna sunt atent, și când văd asta, sunt ca, ‘Ok, pot să îmi dau seama cum va fi această relație'”.

White a mai spus că este atent la faptul dacă mireasa sau mirele se referă la nunta ca fiind „ziua mea” în loc de „ziua noastră”.

White a mai spus că o nuntă mare poate fi, de asemenea, un semn că prioritățile unui partener sunt într-un loc greșit.

Unele dintre cele mai puțin reușite cupluri au organizat nunți elaborate

Unele dintre cele mai reușite căsătorii pe care le-a văzut White au început cu o celebrare mai puțin formală.

În contrast, a spus el, unele dintre cele mai puțin reușite cupluri au organizat nunți elaborate, care pot părea mai mult ca spectacole decât ca autentice sărbătoriri ale dragostei.

,,Multe mirese încearcă să facă nunta cât mai mare posibil. Și acesta este adesea un semn sigur că o mireasă este mai concentrată pe nunta în sine decât pe căsătorie,” a spus White. „Ce înseamnă acest lucru este ‘Îmi pasă mai mult ce cred ceilalți decât îmi pasă de uniunea reală.'”

Dacă discursurile membrilor familiei nu se referă la ambii parteneri, este un semn că nu le plac sau nu știu cu cine se căsătorește persoana dragă lor, a spus White.

Potrivit lui White, persoanele care țin discursuri la nunți își vor dedica cele mai multe remarci persoanei din cuplu pe care o cunosc cel mai bine.

Dar undeva în discurs, a adăugat White, ar trebui să existe cel puțin o menționare a celeilalte persoane, scrie Business Insider.

Dacă cel care ține discursul se concentrează exclusiv pe persoana lor, a spus el, ar putea însemna două lucruri. „Unu, nu le place persoana”, a spus el. „Se duc după vechea mantră că dacă nu ai nimic bun de spus, nu spune nimic. Sau doi, nu cunosc destul de bine pe cealaltă persoană.”

Prietenii și familia pot fi judecători mai buni în ceea ce privește durabilitatea unei relații decât persoanele implicate în relație.

White a spus că îi place să se refere la prietenii și familia clienților săi ca „juriul iubirii” lor, pentru că aceștia îi pot ajuta pe indivizi să „aibă toate perspectivele” de care au nevoie pentru „cele mai informate decizii” despre viețile lor romantice.

Chiar dacă steagurile roșii la nunți nu sunt infailibile, a adăugat White, ele pot fi indicatori ai succesului unei relații.

White știe că semnele sale de avertizare nu sunt o știință exactă.

,,Niciunul dintre acestea nu este întotdeauna corect”, a spus el. „Dar acestea sunt lucruri la care poți să te uiți și să spui: ‘Bun, asta este interesant.'”

Experiența sa, atât ca antrenor în relații, cât și ca invitat frecvent la nunți, susține teoriile sale.

,,Probabil merg la o nuntă o dată la trei luni”, a spus White. „Poate că una din cinci, uneori două din cinci, vor avea unele dintre aceste semne.”

Criză de apă pe glob! Apa menajeră ar putea fi transformată în apă potabilă, inclusiv cea de la toaletă. Soluții șocante ale ceretătorilor

Seceta și încălzirea globală au declanșat o adevărată criză a apei. Cercetătorii caută soluții disperate pentru a asigura oamenilor apă potabilă, însă unele dintre direcțiile în care se îndreaptă nu sunt tocmai îmbietoare. În viitoare am putea ajunge să bem… apă din toaletă, scrie realitatea.net

Din cauza secetei și a încălzirii globale, companiile de apă din Olanda caută noi surse de apă pentru viitor. Una dintre variantele pe care o iau în considerare este transformarea apei menajere în apă potabilă.

„Sunt diverse provocări majore în sectorul apei potabile. Mereu am avut probleme legate de calitatea apei. Acum avem probleme legate de substanțele chimice, dar și de cantitatea apei. Problema disponibilității este una urgentă”, a declarat  Jelle Hannema, director general companie de apă.

Inițiativa pare una disperată, dar și situația este una critică. În Olanda, ca în multe alte părți ale lumii, consumul crește de la un an la altul, în timp ce sursele de apă sunt tot mai afectate de vremea capricioasă.

ONU a avertizat încă de anul trecut că lumea se îndreaptă spre o criză iminentă a apei potabile. Asta în condițiile în care cererea va depăși cantitatea disponibilă cu 40% până în 2030. 

Primul turn virtual de control al zborurilor din Europa de Sud-Est, construit pe Aeroportul din Brașov
Articolul anterior
Un copil ar fi fost supus unui tratament abuziv de către un taxator și controlori. Minorul a fost dus, contra voinței lui, la stația terminus având un stres emoțional major
Articolul următor