Cele mai bizare farse de „Ziua Păcălelilor”. Cum sărbătoresc țările din Europa

„Ziua Păcălelilor” este sărbătorită aproape în toată lumea, în fiecare an, pe 1 aprilie. Este cunoscută pentru obiceiul de a face farse celor dragi și nu numai. Mai multe țări din Europa au moduri inedite și bizare de a celebra această zi, scrie antena3.ro.

Ziua constă în glume și farse. Farsorii strigă adesea „Păcăleală de 1 Aprilie” după ce le fac, iar acest obicei a fost respectat de sute de ani.

Originea Zilei Păcălelilor nu este clară și există mai multe versiuni.

Mulți cred că obiceiul datează din Franța medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat în 1564 și schimbat în calendarul gregorian. Înainte, festivitățile de Anul Nou au culminat pe 1 aprilie. După ce 1 ianuarie a fost adoptată oficial ca zi de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data și au continuat să sărbătorească pe 1 aprilie au fost ridiculizați și etichetați ca „Păcălici”.

Istoricii au legat Ziua Păcălelilor și de festivalurile de primăvară.

Alții spun că un poem din 1561 al lui Eduard de Dene a stat la baza tradiției, în care un nobil își tot trimite servitorul pe drumuri enervante și inutile. De aici, misiunea prostească. La sfârșitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.

Cum sărbătoresc țările din Europa „Ziua Păcălelilor”

Multe țări sărbătoresc această zi în moduri inedite.

În Franța, Belgia, Italia și zonele francofone din Elveția, farsorii lipesc un pește de hârtie pe spatele cât mai multor oameni fără a fi observați, apoi strigă „Poisson d’Avril” / „Pesce d’Aprile” („Peștele de aprilie!”). 

Ziua Păcălelilor este sărbătorită doar o jumătate de zi în Anglia. Farsele și glumele sunt permise doar până la prânz, iar după acest moment farsorii trebuie să-și dezvăluie farsele. 

În Scoția, sărbătoarea durează două zile. Se numește Ziua Gowkie, pentru gowk – sau cuc – un simbol al prostului. 

În Irlanda, tradiția dictează trimiterea cuiva într-o „misiune falsă”. Victima este trimisă să livreze o scrisoare, cerând ajutor. Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme până când cuiva îi pare rău pentru el și îi arată ce spune scrisoarea: „Trimite prostia la altcineva”.

În Olanda, oamenii aruncă pești în direcția vecinilor lor, mai ales heringi, și strigă apoi „haringgek” („Heringul prostului”).

Germanii fac o farsă numită „Aprilscherz”. Constă în împărtășirea unei povești scandaloase, dar în general inofensivă, care este complet inventată pentru a-i păcăli pe ceilalți.

În Grecia, se spune că păcălirea cu succes a cuiva în această zi aduce noroc farsorului pentru tot anul.

Spania și Portugalia sărbătoresc în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc „Ziua Păcălelilor” pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă făină peste trecători. În ceea ce privește spaniolii, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile lui, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, să revină în penitenciar

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov să revină în penitenciar. Ședința de judecată a avut loc joi, 10 aprilie. Informația a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către președintele Curții de Apel Nord, Ion Talpa.

„În privința lui Radulov în ziua de ieri, 10 aprilie, a fost repus în termen recursul penitenciarului și a fost anulată încheierea judecătorului  cu timp de eliberare a condamnatului”, a spus Ion Talpa.

Potrivit lui, poliția a fost anunțată despre încheiere și urmează ca Radulov să fie dat în urmărire și să fie reținut.

„Astăzi dimineața a fost expediată decizia Curții de Apel în adresa Instituției Penitenciarilor și Inspectoratului General de Poliție pentru a întreprinde deja mai departe acțiunile de căutare și de reținere”, a spus Ion Talpa.

Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 16 martie curent. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din R. Moldova. Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Ulterior, Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.

Maia Sandu confirmă discuția cu Veronica Dragalin, dar respinge acuzația privind solicitarea unei liste cu procurori integri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a avut o discuție cu fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, însă respinge categoric acuzația că i-ar fi cerut o listă cu procurorii considerați integri pentru a promova procedura de vetting. Președinta a făcut aceste declarații în fața jurnaliștilor, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

„Discuția care a avut loc a fost despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție atunci când vorbeam despre vetting. (…) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestei evaluări”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că recomandarea a fost ca Dragalin să discute cu Comisia de vetting pentru a accelera evaluarea unor procurori implicați în dosare de importanță națională, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea.

Declarațiile vin în contextul în care o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată recent de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vettingul. Ea a refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei.

După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vettingului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție.

Sportiv de performanță, reținut pentru 30 de zile. Activa în calitate de curier de droguri

Doi tineri de 18 și 22 de ani, bănuiți că activează în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializată în realizarea drogurilor sintetice prin intermediul aplicației mobile Telegram, au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția Naționale, s-a întâmplat după ce ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor sintetice pe teritoriul capitalei și în suburbiile acesteia.

Oamenii legii precizează că tânărul de 22 de ani este sportiv de performanță la lupte MMA.

„În timpul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că suspecții, de la începutul acestui an, au aderat la o grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă și comercializarea drogurilor sintetice.

Aceștia aveau roluri de curieri și ambalatori. Bănuiții preluau din ascunzișuri droguri sintetice în cantități mari, după care le transportau la domiciliu și le divizau în doze a câte un gram, apoi le plasau în ascunzișuri pe teritoriul capitalei și în suburbii. Pentru acest serviciu, cei doi erau remunerați cu câte 5 dolari pentru fiecare ascunziș în care plasau substanțele narcotice.

În urma probelor acumulate, suspecții au fost reținuți în mun. Chișinău, iar în timpul perchezițiilor corporale și la domiciliile acestora au fost depistate și ridicate 300 grame de PVP (sare), pachețele zip-lock, bandă adezivă, cântare de înaltă precizie și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii.

Totodată, ofițerii INI au identificat un ascunziș de unde au ridicat 500 grame de PVP (sare). Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie circa 400 mii de lei.”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Reacția Tiraspolului după ce SIS a declarat că deputatul Nesterovschi a fugit în Transnistria
Articolul anterior
Magistrații au respins demersul procurorilor privind al doilea mandat de arest pe numele bașcanei Evghenia Guțul
Articolul următor
Close menu