Cele mai des furate piese auto: cum să te protejezi?

Chiar dacă o mașină este parcată într-o zonă bine luminată, tot poate deveni cu ușurință o țintă pentru hoți. Cel mai des hoții fură piesele de mașină care sunt ușor de demontat, pe care le pot vinde ulterior pe piața neagră, le pot transporta în străinătate sau pe care le pot folosi pentru repararea altor vehicule.

Potrivit lui Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, hoții vizează de obicei piese de la mașini mai noi, pe care le pot vinde pentru mai mulți bani. De obicei sunt interesați de piese precum catalizatoare, roți și chiar plăcuțe de înmatriculare. Cum se pot proteja proprietarii de vehicule împotriva hoților?

Oglinzile laterale 

Oglinzile auto de ultimă generație pot costa câteva sute de euro, așa că nu este deloc de mirare că sunt căutate de hoți. Oglinzile sunt adesea deteriorate în incidente minore de trafic, ceea ce înseamnă că există mulți cumpărători pentru ele chiar și pe piața neagră.

Sunt și șoferi care, după ce și-au spart propria oglindă, decid să economisească bani și să „împrumute” una de la o altă mașină similară cu a lor. Acest obicei nefericit nu este surprinzător având în vedere că geamul oglinzii se scoate destul de ușor în numai câteva momente.

Poate ajuta să gravați numărul VIN al mașinii pe oglinzi pentru a preveni să fie furate. Astfel de oglinzi vor deveni problematic de instalat pe altă mașină și prin urmare este mai probabil ca hoții să nu se încumete să le mai fure.

Farurile față și stopurile spate

În funcție de modelul mașinii costul farurilor poate ajunge chiar și la câteva mii de euro. Deoarece cererea de faruri auto este mare pe piața pieselor second hand, hoții sunt deseori tentați de această prada ușoară și valoroasă. Farurile, stopurile și alte piese furate s-ar putea să nu ajungă neapărat pe portalurile online de publicitate – sunt adesea transportate în străinătate.

„Pentru a scoate luminile, hoții pot folosi foarfece metalice speciale și pot deteriora grav aripile și capota mașinii. În astfel de cazuri, pierderile pe care le suferă proprietarul sunt și mai mari”, spune Buzelis.

Luminile auto se numără și ele printre piesele auto pe suprafața cărora experții recomandă gravarea numărului VIN. Deși acest lucru nu va descuraja complet hoții, probabilitatea de a vă găsi mașina fără lumini va scădea semnificativ.

Numerele de înmatriculare

Plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sunt de obicei furate pentru a fi montate pe un alt vehicul și utilizate pentru activități ilegale. Răufăcătorii folosesc această tactică pentru a evita camerele de supraveghere și pentru a induce în eroare forțele de ordine.

Demontarea plăcuțelor nu necesită efort, așa că singura modalitate de a vă proteja mașina în acest caz este să o păstrați într-o parcare închisă sau măcar într-un loc bine luminat.

Volanul

Volanul unei mașini din clasa economică poate costa doar câteva zeci de euro, dar un volan de pe un Porsche, BMW sau Mercedes-Benz de lux poate ajunge la mii de euro. Un număr semnificativ de mașini grav avariate sunt importate în Europa din SUA, ceea ce duce la creșterea cererii pentru volane în stare perfectă de funcționare.

Deși dispozitivele de blocare a volanului erau populare în trecut, în zilele noastre acestea sunt mai degrabă o raritate. Singura modalitate de a evita furtul volanului este să lăsați mașina într-un loc sigur.

Finisaje interioare

Piesele din componența panoului interior sunt furate mai rar decât luminile sau oglinzile mașinilor dar sunt și ele sunt destul de populare printre hoți. Aceștia vizează de obicei panourile mașinilor mai luxoase, care sunt ulterior vândute persoanelor care repară vehicule avariate sau sunt transportate în străinătate.

Roțile

O mașină care stă pe cricuri sau este ridicată pe cărămizi este ceva la ordinea zilei printre hoți. Scoaterea roților poate dura mult timp, așa că hoții aleg de obicei mașinile parcate mai departe de luminile stradale.

„Roțile de mașină sunt un articol destul de căutat, nefiind dificil să găsești cumpărători pentru ele. Cea mai bună modalitate de a evita să ai o surpriză neplăcută când te duci dimineață la mașină este să folosești șuruburi speciale de siguranță care împiedică scoaterea roții folosind unelte obișnuite”, explică Buzelis.

Catalizatoare

Catalizatoarele folosesc metale prețioase precum platina, paladiul și rodiul, care sunt foarte apreciate de comercianții de fier vechi. Prin vânzarea unui catalizator hoții se pot aștepta să câștige cel puțin câteva sute de euro. Proprietarii de Toyota și Lexus ar trebui să fie deosebit de vigilenți deoarece aceste mărci sunt cele mai căutate de răufăcători având în vedere că piesele lor au metale prețioase în cantitate mai mare, ceea ce duce la un câștig mai ridicat. Mai mult, deoarece Toyota și Lexus produc hibrizi, catalizatoarele lot sunt de obicei într-o stare mai bună decât cele ale mașinilor pe benzină.

Mulți șoferi, căutând să se protejeze de hoți, își scot catalizatoarele originale și instalează versiuni mai ieftine.

Buzelis observă că hoții vizează adesea modele populare de ultimă generație, așa că este recomandabil să vă gândiți la ce variante de parcare aveți la dispoziție atunci când cumpărați un astfel de vehicul. În caz contrar, dacă vă vizitează hoții, pierderile pot ajunge la zeci de mii de euro.

Articol realizat de carVertical

Platformă digitală pentru vârstnici, lansată în Moldova

Platforma pentru îmbătrânire activă și incluziune digitală a persoanelor în vârstă a fost lansată în Republica Moldova, pentru a reduce decalajul digital din societate și pentru a promova un stil de viață activ și sănătos printre vârstnici, transmite IPN.

Potrivit inițiatorilor platformei, durata medie de viață crește în Moldova, iar până în 2040 fiecare al treilea cetățean va avea peste 60 de ani, de aceea e necesară valorificarea potențialului persoanelor vârstnice și promovarea unei vieți active și sănătoase la orice vârstă, contribuind astfel la dezvoltarea și reziliența social-economică și demografică a țării.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale ține pasul digitalizării, a declarat ministrul Alexei Buzu la evenimentul de lansare a platformei. Demnitarul a accentuat că scopul acesteia este de a-i implica și instrui pe cât mai mulți vârstnici în procesele de digitalizare.

,,Ne dorim ca tranziția în lumea digitală să fie incluzivă, care să aducă beneficii pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. Am identificat trei mari bariere: lipsa competențelor digitale, accesul limitat la trafic de date și echipamente, nu avem acces deplin la ele. Trebuie să le depășim prin inițiative concrete și eficiente”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Proiectul este realizat în parteneriat cu UNFPA Moldova. „Digitalizarea țării este o realitate, iar noi trebuie să ne asigurăm că toți vârstnicii pot beneficia de oportunitățile oferite de lumea digitală, de la servicii bancare online până la acces la informații vitale despre sănătate”, a menționat la rândul său Reprezentanta UNFPA Moldova, Karina Nersesyan.

Ponderea persoanelor de peste 60 de ani crește continuu în Moldova, indică datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an erau înregistrate aproape 610 mii de persoane cu vârsta de peste 60 ani, ceea ce constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită.

Caz șocant la Bălți: O femeie încerca să se arunce în fața mașinilor. A fost dusă la Spitalul de Psihiatrie

O femeie din Bălți, care avea un comportament agresiv, încerca să se arunce în fața automobilelor din trafic. Carabinierii au intervenit pentru a preveni un eventual accident sau traumatism, realitatea.md.

Totodată, a fost solicitată și o ambulanță.

„La scurt timp, femeia a fost preluată și transportată la Spitalul de Psihiatrie Bălți, pentru a primi îngrijiri medicale, iar ulterior s-a stabilit că aceasta era la evidența psihiatrului”, mai transmite carabineirii.

Noii miniștri au fost învestiți

Vladimir Bolea, Daniela Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga au depus jurământul, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinție. Astfel, noul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, noua ministră a agriculturii și industriei alimentare și noua ministră a afacerilor interne sunt de astăzi oficial în funcții, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a declarat că în domeniul afacerilor interne prioritățile sunt clare. Prima ține de accelerarea procesului de negociere cu Uniunea Europeană, iar a doua ține de creșterea capacității instituțiilor din subordine și îmbunătățirea cooperării acestor instituții, astfel încât cetățenii să fie și să se simtă în siguranță.

Șefa statului i-a urat bun venit în echipa guvernamentală noii ministre a agriculturii. Potrivit Maia Sandu, Ludmila Catlabuga a reușit să demonstreze profesionism și curaj într-un domeniu complicat, iar acum va trebui să conducă un domeniu cu multe probleme.

Lui Vladimir Bolea, președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru transformările pe care le-a făcut în agricultură, precizând că acum el preia un domeniu amplu, cu multe responsabilități și cu impact major asupra majorității cetățenilor. „Programele și proiectele de care este responsabil ministerul pe care îl veți conduce, contribuie în modul cel mai direct la creșterea nivelului de viață al omului. De aceea și viteza cu care ne mișcăm, și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”, a precizat Maia Sandu la ceremonia de depunere a jurământului.

La rândul său, premierul Dorin Recean i-a spus Daniellei Misail-Nichitin că „poliția Republicii Moldova a demonstrat deja performanță în lupta împotriva corupției electorale, precum și o capacitate în creștere de a asigura ordinea publică. Vrem ca aceeași performanță vizibilă și în folosul oamenilor să fie în celelalte subdiviziuni ale MAI”. Dorin Recean i-a urat bun venit în cabinetul de miniștri și Ludmilei Catlabuga: „Am încredere că, așa cum ați construit agricultură cu valoare adăugată înaltă pentru familia dumneavoastră, veți reuși să multiplicăm această experiență la nivel de țară”. Premierul i-a mulțumit lui Vladimir Bolea pentru că a transformat un sector și l-a îndemnat să se apuce de altul. „Sectorul construcției trebuie revitalizat pentru că este un contribuitor și un motor al creșterii economice”, a menționat Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care până acum a exercitat funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare, a preluat portofoliul de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, după demisia recentă a lui Andrei Spînu. Ludmila Catlabuga, care este femeie de afaceri, preia șefia Ministerului Agriculturii. Daniella Misail-Nichitin îl înlocuiește pe Adrian Efros, care și-a prezentat, luni seara, demisia din funcția de ministru de interne.

#mamasita: Cornelia Ștefăneț – “Acea perioadă a fost cea mai grea din toată maternitatea!”
Articolul anterior
De ce este broccoli atât de sănătos
Articolul următor