Cele mai frecvente probleme în viața de cuplu și cum le gestionezi eficient

În orice relație de cuplu există perioade dificile, care au cauze multiple, de la probleme medicale, divergențe de opinie în ceea ce privește resursele financiare sau creșterea copiilor, până la o comunicare deficitară și tendința de a rezolva totul pe cont propriu. Durabilitatea și stabilitatea în viața de cuplu depind, însă, de felul în care reușești să gestionezi astfel de situații, împreună cu partenerul tău.

Totul pornește de la identificarea problemelor, a cauzelor acestora și de la dorința comună de a găsi cele mai bune soluții pentru a depăși dificultățile, oricât de complexe ar fi.  În cele ce urmează, afli care sunt cele mai întâlnite astfel de situații în viața de cuplu și care sunt recomandările specialiștilor pentru a depăși problemele, indiferent de natura lor.

Probleme de fertilitate

Una dintre provocările majore care pot să apară în viața de cuplu este infertilitatea, o problemă care nu te vizează doar pe tine ca femeie, ci și pe partenerul tău, unul din patru cupluri confruntându-se cu o astfel de situație. Concret, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește infertilitatea ca perioada de 12 luni în care un cuplu are raporturi sexuale, fără a folosi metode de contracepție și, totuși, nu poate avea un copil. Reține, însă, că acest interval este valabil dacă ai sub 35 de ani. După vârsta de 40 de ani, infertilitatea poate interveni după șase sau chiar trei luni de încercări nereușite. Cauzele infertilității sunt feminine, în 30% dintre cazuri, masculine, în alte 30% dintre situații. În 20% dintre cazuri, cauzele sunt mixte, și în 20% dintre situații sunt necunoscute.

Chiar dacă apare o astfel de problemă, există soluții pentru rezolvarea ei, cum ar fi tratamentul medicamentos și chirurgical, dar și tehnicile de reproducere umană asistată. Este, însă, foarte important ca tu și partenerul tău să solicitați un control la medicul specialist în infertilitate de cuplu și să țineți cont de recomandările acestuia.  Gestionarea problemei infertilității ține și de modul în care te informezi, ca să știi cum să acționezi corect. Află de la Dr. Melihan Bechir, medic primar obstetrică-ginecologie, care sunt mai exact cauzele infertilității și factorii de risc, precum și în ce constă tratamentul acesteia:

Gestionarea resurselor financiare

Dincolo de problemele medicale care țin nu doar de infertilitate, ci și de diverse afecțiuni cronice ori accidente care te pot afecta emoțional și social, pe termen scurt, mediu sau lung, una dintre provocările frecvente din viața de cuplu este gestionarea resurselor financiare. De cele mai multe ori, divergențele apar nu pentru că vreunul dintre voi are intenții rele, ci pentru că aveți percepții diferite asupra educației și culturii financiare, asupra valorilor și nevoilor. Conflicte pot să apară și atunci când unul dintre parteneri vrea să-i arate celuilalt că este mai puternic. 

Toate acestea pot fi evitate, iar Fundația Națională pentru Consiliere în domeniul Creditării (NFCC), din Statele Unite, are câteva recomandări în acest sens: fiți sinceri în ceea ce privește situația voastră financiară – ce venituri și cheltuieli aveți;  nu discutați despre resursele financiare atunci când sunteți tensionați; acceptați că unul dintre voi economisește mai mult și celălalt este eternul cheltuitor – nu faceți din asta o problemă, ci încercați să învățați unul de la altul, pentru că ambele comportamente au plusuri și minusuri;  nu dați vina unul pe celălalt;  construiți împreună un buget: într-o relație de cuplu de durată, ambii parteneri au nevoie de independență, așa că stabiliți ce sume sunt la comun și care rămân în conturile individuale; prioritizați cheltuielile, stabiliți obiective comune și construiți un plan de economii, investiții, dar și un fond pentru situații de urgență.

Programul de lucru prea încărcat

Când te concentrezi foarte mult asupra carierei și vrei să obții performanțe din ce în ce mai bune, este greu să-ți faci timp și pentru partenerul tău, familie, prieteni, comunitatea în care trăiești, nevoile tale spirituale și, în general, dezvoltarea ta individuală. Ceea ce este important să înțelegi este că viața profesională nu trebuie să o anuleze pe cea personală. Cele două pot coexista, dacă păstrezi un echilibru între ele.

Dincolo de toate aceste aspecte, chiar și în viața personală trebuie să existe un echilibru. Reține că partenerul tău este jumătatea ta de echipă și atunci când vine vorba despre treburile casnice, de exemplu. Nu lua totul pe umerii tăi și împarte sarcinile cu el. Astfel, vor fi evitate alte tipuri de conflicte, cauzate de acumularea de nemulțumiri și de sentimentul de nedreptate că numai unul dintre voi face în casă anumite lucruri.

Comunicarea deficitară

O altă cauză majoră a dificultăților care apar în relația de cuplu este comunicarea deficitară, de la divergențele despre creșterea copiilor, învinovățirea partenerului pentru tot ce nu merge bine, până la lipsa încrederii în celălalt sau senzația că ești judecată greșit.  Pentru astfel de situații, în care comunicarea cu partenerul tău pare mai dificilă decât oricând și vă simțiți ca doi străini, deși împărtășiți atât de multe lucruri, psihologii au câteva recomandări utile:

Nu există relație în care să fie doar momente plăcute. Este important să știi, însă, cum să gestionezi orice problemă, indiferent că este vorba despre sănătate, resurse financiare, carieră sau comunicare, astfel încât cel de lângă tine să simtă că îți este partener. Uneori, nu este o misiune chiar ușoară, însă, ținând cont și de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, poți găsi o cale pentru a depăși chiar și cele mai dificile situații.

sursa: www.unica.ro

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Andreea Marin, despre o posibilă căsătorie în acest an și planurile de a deveni din nou mămă
Articolul anterior
Poliția iese în stradă. Moldovenii care nu vor respecta restricțiile antiepidemice vor fi amendați
Articolul următor