Cele mai frumoase castele pe care le poți vizita în România

Conace boierești, cetăți medievale, biserici fortificate sau castele care par desprinse din poveștile cu prințese, țara noastră are multe de oferit călătorului pasionat de istorie și arhitectură.

Cele mai frumoase castele pe care le poți vizita în România

Dincolo de frumusețile sale naturale, care atrag în fiecare an numeroși turiști, România stă foarte bine și la capitolul obiectivelor turistice istorice, care sunt la fel de impresionante, transmite protv.ro.

Dacă și tu te numeri printre aceștia, vei găsi cu siguranță util scurtul ghid cu recomandări care urmează, unde prezentăm câteva dintre cele mai frumoase castele de vizitat în România.

Cele mai cunoscute castele din Transilvania

Transilvania se numără printre cele mai generoase zone din România în atracții turistice culturale și istorice. Aici se află unele dintre cele mai impresionante castele din țară:

Castelul Corvinilor(numit și Castelul Huniazilor) din Hunedoara este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Un important monument de arhitectură gotică, acest castel medieval a fost construit în 1440, la ordinul voievodului Iancu de Hunedoara. În prezent, castelul este muzeu, iar turiștii admiră cu plăcere turnurile de apărare, donjonul, Sala Cavalerilor, Sala Dietei și Bastionul Alb.

Obiective turistice hunedoara

Castelul Bran este, cu siguranță, cel mai cunoscut castel din România, datorită asocierii cu legenda vampirului Dracula. Deși nu este foarte impresionant ca dimensiune, amplasarea sa, în vârful unei stânci, este spectaculoasă. Situat chiar la granița dintre Transilvania și Muntenia, Bran a fost construit între anii 1377 și 1382. În anul 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, iar după 1948 clădirea a fost naționalizată și transformată în muzeu de istorie și artă feudală.

Castelul Bran

Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj, este cunoscut mai ales datorită festivalului organizat aici în fiecare an – Electric Castle. Complexul muzeal Banffy este un model deosebit de arhitectură renascentistă combinată cu elemente baroce, romantice și neoclasice. Construcția a început în anul 1437 și a fost finalizată abia în 1890, în decursul timpului fiind adăugate și extinse numeroase clădiri.

Judetul Cluj

Castele în Muntenia

Printre cele mai frumoase castele din Muntenia, pe care nu trebuie să le ratezi, se numără:

Castelul Peleș – este principalul obiectiv turistic din Sinaia, construit între anii 1873-1914, ca reședință de vară a familiei regale, în stil neorenascentist. În prezent, castelul este muzeu, la fel și Pelișorul, aflat în apropiere, dar domeniul regal includea inițial și alte clădiri auxiliare, printre care Economat (devenit ulterior hotel), Furnica (hotel), grajdurile regale, Foișorul (cabană de vânătoare) și o centrală electrică. De altfel, Peleș a fost primul castel din lume în care a fost folosit curent electric obținut din surse locale.

Castelul peles

Castelul Cantacuzino din Bușteni – este o mică bijuterie arhitecturală, devenită celebră după filmarea unor scene din seria „Wednesday”. Construcția a fost finalizată în anul 1911, fiind comandată de prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul, datorită averii impresionante de care dispunea. Complexul este construit în stil neoromânesc și include patru corpuri de clădire, dar și o grădină impresionantă, de peste 3 hectare, frumos amenajată cu fântâni arteziene și cu o peșteră.

Cantacuzino castel

Castelul Iuliei Hașdeu din Câmpina – deși nu este un castel în adevăratul sens al cuvântului, având dimensiuni modeste, clădirea respectă structura arhitecturală a unui castel. Construcția a fost ridicată în 1896 de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit de tuberculoză la numai 18 ani. Și interiorul castelului Iulia Hașdeu este bine păstrat, iar turiștii care ajung aici pot să afle despre ședințele de spiritism pe care le organiza scriitorul, din dorința de a lua legătura cu fiica sa decedată. De altfel, Bogdan Petriceicu Hașdeu a susținut că spiritul fiicei sale i-ar fi spus cum să proiecteze acest castel, iar schița, realizată în timpul unei ședințe de spiritism, se regăsește pe o filă de manuscris.

Castelul Iulia hasdeu

Castele și palate de neratat în Moldova

Și Moldova este o regiune foarte bogată în obiective turistice istorice, de la fortificații medievale impresionante, precum cetatea Neamțului sau a Sucevei, până la castele pitorești, de basm. Dacă plănuiești o excursie în Moldova, nu trebuie să ratezi aceste atracții:

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, este o construcție în stil neogotic, ridicată între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Roman. În prezent, complexul muzeal aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind o parte din ansamblului Mănăstirii Miclăușeni, care mai cuprinde Biserica „Sf. Voievozi” (1787) și parcul amenajat în secolul al XIX-lea în curtea castelului.

Castelul Sturdza

● Palatul Cuza de la Ruginoasa este un alt castel impunător din județul Iași. Clădirea a fost construită în anul 1804 în stil neogotic, de marele vistiernic Săndulache Sturdza, din ordinul căruia a fost amenajat și un parc cu alei străjuite de statui, iar în spatele castelului a fost ridicată o biserică. Moșia a fost cumpărată în 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care l-a transformat în reședință de vară și l-a renovat. Grav avariat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost ulterior refăcut și în 1982 a devenit Muzeul Memorial „Al. I. Cuza”.

Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit pe domeniul de vânătoare al lui Neculai N. Ghika, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Complexul a fost gândit ca reședință de vară și a fost conceput de un arhitect italian, în stil romantic. Distrus în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca multe alte castele din Moldova, a fost renovat și naționalizat de comuniști, dar din păcate nu a fost bine întreținut. În prezent se află în proprietate privată.

Castelul Ghika

Doi bărbați, cercetați penal după ce ar fi pretins mită pentru a influența o decizie de judecată

Centrul Național Anticorupție și procurorii Procuraturii mun. Chișinău au desfășurat percheziții, în această dimineață, la doi bărbați, din Chișinău și Rezina, într-un dosar de trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți de pretinderea unei mite de peste jumătate de milion de lei pentru influențarea unei decizii de judecată, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit datelor preliminare, cele două persoane ar fi susținut că ar avea influență asupra unor persoane cu funcție de demnitate publică și că le-ar putea determina să intervină pentru a elibera de răspundere penală o persoană acuzată de comiterea infracțiuni de trafic de ființe umane. Pentru pretinsa corupere a funcționarilor, aceștia ar fi cerut 31 000 de euro și ar fi primit 20 000 de euro de la persoana interesată – acțiuni documentate de CNA.

În urma perchezițiilor, efectuate de ofițerii CNA și procurori, au fost ridicate obiecte și documente importante pentru cauza penală, iar bănuiții urmează a fi escortați la sediul CNA pentru a fi audiați în calitate de bănuiți. Ambele persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Reuniune de urgență la Paris privind securitatea europeană după convorbirea Trump – Putin: Ce lideri europeni au fost invitați

Președintele Franței, Emmanuel Macron găzduiește o ședință de urgență care va reuni „principalele țări europene” la Paris, luni, pentru discuții despre „securitatea europeană”, a anunțat șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, citat de hotnews.ro.

Reuniunea vine la mai puțin de o săptămână de când președintele american Donald Trump a avut o conversație telefonică cu Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina. Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a șocat Europa spunând că aceasta nu va avea un loc la masa discuțiilor privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.

„Președintele Republicii va reuni mâine principalele țări europene pentru discuții despre securitatea europeană”, a spus Jean-Noël Barrot la France Inter, fără a specifica participanții la această „întâlnire de lucru”.

Reuniunea are loc într-un context internațional tensionat, după ce, la Munchen, vicepreședintele american JD Vance a lansat critici dure la adresa Uniunii Europene,  acuzând-o de nerespectarea „libertății de exprimare” și a subliniat că Statele Unite ar putea începe negocieri cu Rusia privind Ucraina, fără a mai include europenii.

Jean-Noël Barrot a respins acuzațiile legate de libertatea de exprimare, afirmând că Franța „nu are nicio lecție de învățat” și că nu se va lăsa intimidată. „Nu vom accepta ingerințe de niciun fel”, a subliniat el.

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Germania, șeful diplomației franceze a catalogat „evident inacceptabile” comentariile lui JD Vance, care a criticat cordonul partidelor politice germane tradiționale împotriva partidului de extremă dreapta AfD. „Ne vom proteja democrația și dezbaterea publică, acestea sunt bunurile noastre cele mai prețioase, chiar dacă sunt fragile”, a asigurat Jean-Noël Barrot.

În ceea ce privește Ucraina, el a reiterat că „numai ucrainenii pot decide să înceteze lupta, iar noi îi vom sprijini atât timp cât nu au luat această decizie”. Ucrainenii „nu se vor opri niciodată până când nu vor fi siguri că pacea care li se oferă va fi durabilă” și până când nu vor avea o garanție de securitate.

„Cine va oferi aceste garanții? Europenii”, a repetat Jean-Noël Barrot, insistând că „da, europenii vor fi implicați într-un fel sau altul în discuțiile” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Franța va găzdui un summit european despre Ucraina

Ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, anunțase ieri că Franța vă găzdui un summit european despre Ucraina, luni, în contextul discuției pe care au purtat-o în mod direct președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.

„Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a declarat Sikorski, sâmbătă, într-o postare pe X, confirmând participarea premierului polonez Donald Tusk la evenimentul de luni de la Paris.

Reprezentanții președintelui francez Emmanuel Macron au declarat în urmă cu o zi pentru AFP că între liderii europeni au loc „discuții despre o posibilă întâlnire informală”, dar nu au oferit o dată în acest sens și nici detalii despre lista participanților.

Cine participă

Downing Street a confirmat sâmbătă că a auzit despre întâlnirea propusă, iar oficialii au precizat că Starmer va participa şi va duce mesajele de la întâlnire la Washington săptămâna viitoare, când se va întâlni cu preşedintele Trump. Surse britanice au declarat că, în opinia lor, cei invitaţi la Paris de Macron ar fi secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi liderii Germaniei, Italiei, Regatului Unit şi Poloniei.

Cinci diplomați europeni au declarat că reuniunea ar include Franța, Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia, Spania și Danemarca, care ar reprezenta țările baltice și scandinave.

„Acesta este un moment unic într-o generaţie pentru securitatea noastră naţională, în care ne confruntăm cu realitatea lumii de astăzi şi cu ameninţarea cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Este clar că Europa trebuie să-şi asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei şi pentru a face faţă ameninţării cu care ne confruntăm din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA şi Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianţei să ne distragă atenţia de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat Starmer.

O tânără ucraineancă, prinsă chiar în momentul în care își vindea bebelușul pentru 20.000 de dolari. Voia să-și cumpere o mașină

O poveste cutremurătoare a ieșit la iveală în Ucraina! O tânără de doar 22 de ani din Harkov a fost prinsă în flagrant în timp ce își vindea fetița nou-născută pentru suma de 20.000 de dolari. Femeia voia să-și cumpere o mașină din acei bani, scrie observatornews.ro

Potrivit informațiilor furnizate de Procuratura Generală și Poliția Națională a Ucrainei, copila s-a născut pe 1 decembrie 2024. În ianuarie 2025, mama a decis că nu mai vrea să aibă grijă de micuță și a început să caute un cumpărător. În final, tânăra a convenit să-și cedeze fiica unei prietene, cerând în schimb suma de 20.000 de dolari.

Planul tinerei, dejucat de poliție

Autoritățile au fost alertate de activitatea suspectă și au început o investigație amănunțită. În urma verificărilor, s-a confirmat că mama avea intenția clară de a-și vinde propriul copil.

„Femeia, care mai are un băiețel de un an și zece luni, nu dorea să se ocupe de fiica ei nou-născută și a căutat o modalitate de a scăpa de ea”, au declarat reprezentanții Poliției Naționale.

În cele din urmă, tânăra a fost reținută pe 12 februarie, chiar în momentul în care preda copilul și primea suma cerută. Potrivit anchetatorilor, femeia și concubinul său intenționau să folosească acești bani pentru a cumpăra o mașină. Între timp, băiețelul de un an și zece luni al femeii a fost luat sub îngrijirea medicilor.

Pedeapsă aspră pentru o faptă inumană

Tânăra din Harkov a fost pusă sub acuzare pentru trafic de persoane. Dacă va fi găsită vinovată, riscă până la 15 ani de închisoare.

Într-un caz similar, în urmă cu doar câteva luni, o fată de 19 ani din Dnipro a încercat să își vândă fiul de doi ani, plănuind să folosească banii pentru a-și deschide o afacere.

Rușii și-au găsit noua destinație de vacanță în Europa. Milionarii lor sunt demult acolo
Articolul anterior
Ciclonul care a devastat Italia vine peste România. Se anunţă „ploi torenţiale şi grindină”
Articolul următor