Cele mai periculoase treceri de pietoni din țară pe care nu ar trebui să pășești niciodată

Zeci de persoane își pierd viața anual pe străzile și drumurile R. Moldova ca urmare a accidentelor rutiere. Viteza mare este cel mai frecvent factor de risc, iar infrastructura deficitară a trecerilor de pietoni reprezintă un element ce amplifică acest pericol. Ziarul de Gardă a identificat care sunt cele mai periculoase treceri pietonale din R. Moldova, unde în ultimii ani s-au produs mai multe accidente. Majoritatea sunt prost iluminate pe timp de noapte, nu sunt dirijate de semafoare, traversează mai multe benzi fără a avea insule de refugiu – motive din care autovehiculele nu reduc viteza.

Cea mai periculoasă trecere de pietoni

Cea mai periculoasă trecere de pietoni din Chișinău, potrivit datelor privind accidentele produse în 2022, se află pe bulevardul Dacia, în preajma așa-numitului „orășel Aeroport”, acolo unde la 23 decembrie 2022 a fost tamponat mortal un copil de 10 ani. 

Pe acea zebră pietonii sunt nevoiți să traverseze în total cinci benzi, trei pe un sens și două pe celălalt sens. De o parte și de cealaltă a drumului sunt amplasate stații pentru transportul public. Pe insula de refugiu pentru pietoni, amplasată pe mijlocul șoselei, lângă un stâlp, oamenii au depus flori, coroane și jucării în memoria copilului lovit mortal. 

Trecerea nu este semaforizată, iar marcajul rutier orizontal este aproape șters. Deși viteza maximă reglementată pe acest sector este de 50 de km pe oră, o porțiune de câțiva kilometri de la ieșirea din oraș și până la intrarea în „orășelul Aeroport”, permite viteza maximă de 70 de km pe oră, astfel că unii șoferi nu mai încetinesc pentru a-și adapta viteza. 

Anul trecut pe această porțiune a mai avut loc un accident soldat cu decesul unui pieton, iar în 2021 pe trecerile de pietoni din capătul bulevardului Dacia, situate în intervalul numerelor 60 – 80/3, au fost comise nouă accidente rutiere, soldate cu traumatizarea a 12 persoane. La câțiva metri distanță, spre Aeroport, în fața unui supermarket, este marcată o altă trecere de pietoni, la fel de puțin securizată, pe care, de asemenea, s-au produs tamponări de pietoni, după cum ne-au relatat locuitorii din preajmă. Pe de o parte a drumului se află o școală, iar pe cealaltă – o grădiniță. 

„Eu am pățit-o, acolo m-a pălit o mașină. Doi ani în urmă”

Andrei Curecheri locuiește în „orășelul Aeroport” de 35 de ani și spune că multe persoane au avut de suferit, fiind accidentate chiar pe trecerile de pietoni din zonă. El a observat că automobilele vin cu viteză mare dinspre oraș, îndreptându-se spre aeroport, iar iluminarea pe zebră este slabă pe timp de noapte.

De vreo trei-patru ori mai pe mine nu m-au lovit. Oricât sunt de atent, se întâmplă. De asta și la copii nici nu le dau voie să treacă pe la trecerea de pietoni, ei trec prin subterană. De fiecare dată le spun când se duc pe partea cealaltă de drum – doar prin subterană. Vreo 15 ani în urmă pe fratele meu l-a lovit aici, pe trecerea de pietoni, o rutieră. Multe cazuri au fost, vă spun, sunt de 35 de ani în orășel și cunosc pe cine au lovit. În 2019 am fost la primărie și am spus care e situația cu trecerile de pietoni și mi s-a spus că o să se rezolve. Și iată, cum vedeți, nu s-a rezolvat nimic”, spune Andrei Curecheri.

Și o femeie în vârstă s-a plâns că a fost tamponată, suferind și acum consecințele asupra sănătății sale. 

Eu am pățit-o, acolo m-a pălit o mașină. Doi ani în urmă. Treceam, dimineața mă duceam la lucru, la ora 7. Nu la asta, dar la cealaltă”, precizează femeia, arătând spre trecerea a doua, din fața supermarketului. „Prima mașină s-a oprit, dar al doilea venea cu viteză mare și eu când am dat să trec, m-a aruncat tocmai unde-i semnul acela de la Linella. M-a luat salvarea și nu mai țin minte. Am suferit două operații la ambele picioare. Și iată acum, băiețelul ăsta, sărmanul. Dumnezeu să-l ierte, s-a întâmplat… Aici trebuie de pus un semafor, ori, nici nu știu…”, propune femeia. 

Într-un răspuns oficial, oferit pentru Ziarul de Gardă de Inspectoratul național de securitate publică al IGP, se menționează că pentru sporirea siguranței pe acest sector poliția a recomandat anterior autorităților municipale următoarele: 

  • să aplice marcaj rutier orizontal;
  • să divizeze carosabilul de trotuar cu parapet de protecţie pentru pietoni;
  • să restabilească iluminarea pe timp de noapte.

Continuarea articolului pe ZDG.

Treceri de pietoni din preajma intersecțiilor cu sens giratoriu

O altă trecere de pietoni periculoasă se află în sectorul Ciocana al capitalei, pe bulevardul Mircea cel Bătrân 1-3. În anul 2021 pe acest sector au fost comise șase accidente rutiere, soldate cu un deces și cu traumatizarea a cinci persoane. În 2022 s-au produs trei accidente, soldate cu trei persoane traumatizate. Trecerea dinspre aleea pietonală nu este semaforizată și este amplasată înainte de intersecția cu sens giratoriu. 

Poliția a informat ZdG că pentru sporirea siguranţei traficului rutier a recomandat și pentru această porțiune de drum aplicarea marcajului rutier orizontal, reparaţia curentă a carosabilului, amenajarea și semnalizarea trecerii pietonale denivelate.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Un câine salvator a murit în Turcia în timp ce încerca să ajungă la un om blocat sub dărâmături
Articolul anterior
VIDEO! Telefonul, bată-l vina! Momentul în care un şofer din Capitală pierde maşina de sub control şi intră pe contrasens
Articolul următor