Cele mai scumpe obiecte vândute la licitație în 2023. Whisky, capa lui Freddie Mercury și puloverul prințesei Diana

Cea mai scumpă sticlă de whisky din istorie, diamante de milioane de dolari sau haine purtate de vedete. Toate au fost vânate de colecționari la licitații în anul care stă să se încheie. Acestea au depășit toate așteptările în materie de preț.

Anul acesta, casa Christie’s a vândut la o licitație în Geneva o nestemată de o frumusețe rară. Are și un nume: „Albastru Regal”. Prețul de achiziție a fost și el deosebit – 44,6 milioane de dolari, scrie protv.ro.

Max Fawcett, reprezentantul casei de licitații Christie’s

 „E cel mai mare diamant albastru viu, de o puritate impecabilă, care e scos la licitație. Are o tăietură în formă de pară, ceea ce înseamnă că forma este complet nemodificată și are o culoare foarte intensă, cea mai mare saturație de culoare dată de Institutul Gemologic din America”.

O altă bijuterie care s-a făcut remarcată este un inel cu un diamant de aproape 12 carate. Tot la Geneva, cineva a fost dispus să-l cumpere cu aproape 23 de milioane de dolari.

La mare căutare anul acesta au fost și obiectele care le-au aparținut cândva starurilor internaționale.

Un ceas Rolex purtat în anii ’70 de actorul Marlon Brando a fost vândut cu peste 5 milioane de dolari.

Pianul la care Freddie Mercury a compus hituri precum „Bohemian Rhapsody” a fost adjudecat la o licitație, la Londra, pentru 1.742.000 de lire sterline.

Un alt colecționar a obținut, pentru 635.000 de lire sterline, coroana și celebra mantie roșie purtate de solistul trupei Queen în timpul unui turneu în anii ’80.

A fost o luptă strânsă și pentru un faimos pulover din lână roșie, decorat cu oițe, al prințesei Diana. A fost adjudecat pentru mai bine de 1,1 milioane de dolari.

Joanna Osbourne, co-fondatoarea companiei de articole vestimentare „Warm & Wonderful”

 „Cred că prima dată când l-a purtat a fost atunci când era logodită. Era încă Lady Diana Spencer. Îl purta pentru că avea un simț al umorului și i s-a părut un cadou amuzant”.

O sumă peste așteptări a fost dată și pentru o sticlă de whisky scoțian dintr-o serie limitată – 2,7 milioane de dolari. Astfel a stabilit recordul pentru cea mai scumpă băutură alcoolică vândută vreodată la licitație.

Whisky-ul a fost maturat timp de 60 de ani în butoaie de stejar, iar un expert căruia i s-a permis să deguste licoarea a descris-o ca având „un buchet bogat, cu aromă de fructe uscate și mirodenie, cu gust de lemn”.

S-au făcut tranzacții importante și în lumea artei. Tablouri semnate de Rembrandt, care nu mai fuseseră văzute în public de aproape două secole, au fost vândute la o licitație pentru 14 milioane de dolari.

Ultimul portret realizat de Gustav Klimt înainte de moarte, intitulat „Doamna cu evantai”, a fost adjudecat pentru aproape 109 milioane de dolari.

Accident violent în capitală. Un motociclist a intrat în plin într-un Mercedes

Un accident grav a avut loc în după-amiaza zilei de ieri în sectorul Rîșcani din capitală. Potrivit oamenulor legii impactul a avut loc între un microbuz Mercedes și o motocicletă.

„Pe data de 15 iunie, la ora 16:49 a fost înregistrată informația precum că pe strada Moscovei intersecție cu Miron Costin s-a produs un accident rutier.

Impactul a avut loc între un Mercedes condus de un șofer de 42 ani cu o motocicletă condusă de șofer de 35 ani.

În rezultatul accidentului rutier vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar motociclistul a refuzat examinarea medicală.

Poliția urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic, pentru Unimedia.info.

Numărul persoanelor care traversează frontiera de stat este în creștere

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 71 469 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 35 844 traversări persoane.

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 40 209, iar traversările cetățenilor R. Moldova au constituit 31 260.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 31 305 traversări, la granița cu Ucraina fiind semnalate 22 096 treceri și alte 18 068 traversări – frontiera aeriană.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi: PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 18 068 traversări persoane; PTF Leușeni – 9 999 traversări persoane; PTF Sculeni – 8 049 traversări persoane; PTF Cahul – 6 847 traversări persoane; PTF Otaci – 5 583 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 5 313 traversări persoane. PTF comun Palanca – 4 367 traversări persoane;

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 19 504 treceri, dintre care 10 063 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 2 269 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 12 persoane străine.

În Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului medical și a farmacistului

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii, în mai multe centre raionale, dar și în capitală au fost organizate diverse evenimente pentru a celebra munca și devotamentul celor care își dedică viața sănătății publice.

Au fost oferite diplome și premii de recunoștință lucrătorilor medicali pentru contribuția lor deosebită la îmbunătățirea serviciilor de sănătate și pentru profesionalismul de care dau dovadă zi de zi, transmite radiomoldova.md.

Cu un mesaj de felicitare pentru lucrătorii din sistemul medical a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu. Speakerul și-a exprimat gratitudinea pentru devotamentul și dedicația în munca care o exercită zi de zi medicii și farmaciștii.

„Vă doresc sănătate și putere de a vă face cu demnitate munca. Aveți o profesie nobilă și responsabilă de care depinde viața omului și sănătatea întregii societăți. Știu că avem multe de făcut pentru a moderniza sistemul nostru de sănătate, oferindu-vă condiții mai bune de activitate și condiții mai bune bune de tratament pentru cetățeni. Lucrurile au început să se miște, doar în ultimii trei ani Guvernul a investit 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor republicane, municipale și raionale”, a spus șeful Legislativului.

Igor Grosu a mai menționat că în ultima perioadă, 9 maternități din țară au fost dotate cu echipamente moderne, au fost procurate și repartizate în raioane peste 100 de ambulanțe noi și au fost majorate în medie cu 15 la sută salariile angajaților din sistemul medical.

Șeful Legislativului a mai declarat că sunt pași mici, dar treptat în localități sunt aduse servicii medicale mai bune și mai aproape de oameni.

Mesajul apărut pe clădirea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, cu prilejul sărbătorilor de iarnă
Articolul anterior
Mai multă siguranță la locul de muncă: Moldova s-a aliniat standardelor internaționale privind combaterea hărțuirii și violenței la serviciu
Articolul următor