Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie va primi investiții în valoare de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene

Centrul de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău va fi modernizat şi dotat cu echipamente de ultimă generaţie datorită unei investiţii în valoare de 2 mil. de euro.

Investiţiile sunt realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, lucrările au fost lansate joi, iar în cadrul evenimentului a avut loc o lecţie practică de înfiinţare a plantaţiei de prun, vişin şi cais, care urmează să ocupe o suprafaţă de 0,5 hectare. Iar în primăvara 2022, este preconizată plantarea a 2 hectare de viţă-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi Fetească Regală, Viorica şi Rară Neagră. Decizia de a cultiva anume aceste soiuri a fost luată urmare a consultărilor cu specialiştii din sectorul vitivinicol.

Lucrările de modernizare a Centrului presupun construcţia şi utilarea unei staţiuni horticole didactico-experimentale, renovarea laboratorului organoleptic şi a vinotecii, dotarea cu echipamente IT. De asemenea, va fi utilat laboratorul didactic de microvinificaţie, precum şi cel de procesare a produselor horticole.

„Este extrem de important ca elevii şi studenţii care fac studii în agricultură să beneficieze de tehnologiile şi utilajele de ultimă generaţie ca să poată să facă faţă solicitării pe piaţa de muncă. Vedem că agricultura se mişcă şi se dezvoltă foarte rapid, iar pentru a produce produse agricole competitive este necesar ca şi forţa de muncă să fie racordată la aceste schimbări”, a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Consultantul în comunicare a proiectului „Livada Moldovei”, Iurie Vîrlan, a spus că „investiţia este făcută inclusiv într-un laborator unde studenţii, ghidaţi de profesori şi de specialişti invitaţi din afară, vor procesa aceste fructe, strugurii de soiuri tehnice, astfel încât să înveţe inclusiv şi tehnologia procesării, după care tot ei se vor îndeletnici de vânzarea acestor produse”.

„Laboratorul care urmează a fi construit este, de fapt, o mini-fabrică unde studenţii pot învăţa din practică cum se gestionează o afacere sau cum se lucrează într-o întreprindere horticolă”, a declarat el.

Beneficiari direcţi ai investiţiilor vor fi peste 300 de studenţi şi 41 de cadre didactice din cadrul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău.

„Avem posibilitatea, cu ajutorul banilor europeni, să modernizăm baza didactică a instituţiei ca elevii să înveţe nu pe auzite şi nu pe văzute, dar să participe la tot procesul tehnologic”, a declarat Sergiu Zabolotnîi, directorul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, investeşte 12 mil. de euro pentru reabilitarea şi dotarea a 10 instituţii educaţionale şi de cercetare.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

O companie din sudul țării, care deine o rețea de stații PECO, cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii INI în comun cu angajații SFS și ISSPNPC, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță rezultatele perchezițiilor în privința unei companii care gestionează stații PECO în sudul țării, într-o cauză de evaziune fiscală și spălare de bani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, în cadrul urmăririi penale pornite în iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut mandatul judecătoresc pentru percheziții în mai multe locațități din regiunea sudică. Astfel, joi cu sprijinul angajaților „Fulger” oamenii legii au descins cu percheziții la administratoarea companiei. Acolo, au fost ridicate inclusiv peste 3.8 tone de benzină A95 și peste 3.5 tone de motorină euro 5, fără însă ca directorul companiei să prezinte acte de proveniență ale acestora; contracte, documente și înscrisuri de ciornă care ar avea relevanță urmăririi penale; un calculator; pașaportul privind sistemul de măsurare și evidență fiscală, în care nu corespund sigiliile; dar și peste 800.000 lei cu privire la care însă administratoarea nu a prezentat dovezi că ar fi câștigați legal. Totodată, oamenii legii au stabilit faptul că comercializarea benzinei, motorinei și gazului lichefiat de la stațiile de alimentare din Basarabeasca, Cantemir, Comrat și Vulcănești avea loc fără licență de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. În acest mod, compania a generat în mod ilegal un venit de peste 3.300.000 lei. Suplimentar, în cadrul percheziției au fost stabilite încălcări pe privind drepturile consumatorilor. Printre acestea, se numără lipsa marcajului la buletinul de verificare a sistemului de măsurare, faptul că cantitatea de produse petroliere nu s-a încadrat în limitele admisibile la pompă, iar rezervoarele stațiilor PECO nu sunt verificate metrologic. Urmare a perchezițiilor, a fost reținut contabilul companiei, iar administratoarea este cercetată în stare de libertate, cu asigurarea garanțiilor procedurale și a prezumției nevinovăției, potrivit legii. 

Republica Moldova va beneficia de 100 milioane euro nerambursabili din partea României pentru proiecte în localități
Articolul anterior
Italianul Michele Bon este noul antrenor al echipei Zimbru Chișinău
Articolul următor