Centrul de medicină materno-fetală Medpark 2.0 – mai mult decât o maternitate

Centrul de medicină materno-fetală Medpark 2.0 crește semnificativ complexitatea cazurilor care pot fi rezolvate. Astfel întregul proces de planificare a familiei, gestația, nașterea și  supravegherea femeilor cu diverse probleme de sănătate printre care cele cardiace, endocrinologice, se realizează de o echipă multidisciplinară formată, capabilă să găsească răspunsuri la acuzele invocate de pacientă.

Consiliile cardio-obstetricale, endocrino-obstetricale sunt doar câteva dintre ședințele organizate cu participarea a cel puțin cinci medici care pun în discuție starea viitoarei mame în funcție de termenul de sarcină la care se află și de comun acord cu pacienta stabilesc următoarele investigații, analize și medicamente care urmează a fi administrate pentru a menține sarcina în afara oricărui pericol. Totodată, pentru a diminua riscul, Centrul de medicină maternă-fetală dispune de a 2 linii de gardă Obstetrică pentru a asigura asistența necesară în caz de urgențe majore, în caz de complicații.

Pentru viitoarea mamă evoluția Centrului de medicină materno-fetală presupune o asigurare a faptului că orice gravidă, indiferent de patologia care o manifestă și de complicațiile care pot apărea pe parcurs, poate avea încredere în echipa multidisciplinară extinsă care va soluționa cazul. Asta pentru că Centrul de medicină materno-fetală este mai mult decât o maternitate, accentul fiind pus pe evoluția individuală a fiecărei sarcini. Iar atunci când complicațiile pot surveni în cazul nou-născutului, echipa medicilor neonatologi este cea care se implică fiind pregătită să ofere suport avansat prematurilor, unic în sistemul privat.

Daniel Cozma, Manager terapie intensivă neonatală: „ Cu cât copilul este mai prematur cu atât mai puțin poate face față vieții extrauterine. În asemenea situații, rolul nostru este de a mima condițiile intrauterine pentru a ajuta nou-născutul prematur să se dezvolte normal.  Îngrijirea este complexă: toate organele și sistemele au nevoie de susținerea noastră. Începând cu menținerea temperaturii, alimentația, corijarea problemelor respiratorii, cardiace. Cu cât termenul este mai mic cu atât implicarea noastră este mai mare la fel și durata de îngrijire este mai mare.”

Conceptul Centrului de medicină materno-fetală presupune concentrarea sub un singur acoperiș a mai multor servicii integrate care ajută echipa medicală să menajeze cazul pacientei. Centrul de medicină materno-fetală s-a dezvoltat ca rezultat al progreselor mondiale în medicină, respectiv, acest concept presupune:

  • Obstetrică cu risc și specialiști bine pregătiți pentru a menaja, supraveghea și rezolva o sarcină cu risc crescut
  • Ecografii materno-fetale de înaltă performanță
  • Diagnostic prenatal (neinvaziv și invaziv cum ar fi: amniocenteza, biopsia de corion, cordocenteza)
  • Genetică și genomică
  • Terapii intrauterine fetale – acele tratamente care permit salvarea copiilor care însă se află în uterul mamei.

Corina Cardaniuc, Manager obstetrică și ginecologie, dșm. conf. univ.: „Scopul direct este să dezvoltăm conceptul de medicină materno-fetală corespunzător standardelor internaționale, să implementăm procedurile invazive de diagnostic sau tratament prenatal. Vorbim despre diagnosticul afecțiunilor în timpul vieții intrauterine, cât și implementarea metodelor de tratament. Vom începe cu amniocenteza, biopsie de corion, care nu sunt o noutate pentru țara noastră, dar menționez și cordocinteza, ceea ce va fi o premieră pentru Republica Moldova pentru că este abordarea directă a vaselor din cordonul ombilical de unde se va recolta sânge pentru careva analize și unde se va administra și sânge sau medicamente la necesitate. În următoarele câteva luni vom implementa tratamentul sarcinilor gemelare monocorionice complicate, atunci când există anastomoze vasculare în placentă, ceea ce afectează ambii copilași pentru că unul „fură” altul cedează, iar solutia este să putem face acele coagulări de anastomoze în placentă, o terapie intrauterină minim invazivă cu laser. Vom începe și transfuziile intrauterine pentru copiii cu anemie în caz de incompatibilitate imunologică pe factor RH.”

Până acum, peste 15 000 de bebeluși au ales să se nască la Centrul de medicină materno-fetală Medpark, cifra fiind în continuă creștere.

Medpark 2.0 – evoluția continuă

Spitalul Internațional Medpark a fost lansat ca cel mai ambițios proiect medical din țară și după 12 ani de dezvoltare continuă, cu dublarea capacităților fizice în anul 2023, duce medicina din Moldova la un alt nivel. Medpark 2.0 își propune să abordeze cazurile de orice complexitate și să ofere pacienților tratamente individualizate, cu eficiență maximă. Noul model de acordare a îngrijirilor medicale este susținut de transformările care au avut loc în cadrul fiecărui centru în parte și dezvoltarea noilor centre unice la nivel național sau chiar regional.

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Protestatarii lui Șor au venit la Curtea Constituțională
Articolul anterior
Armata Națională va organiza exerciții cu participarea rezerviștilor
Articolul următor