Cercetători din Italia: Epidemia va mai dura un an și va face 70.000 de victime

O analiză efectuată de mai multe universităţi italiene şi publicată de revista Nature Medicine, spune că în Italia, epidemia se află în plină desfășurare și va dura încă cel puțin un an.

separator

Giulia Giordano, de la Universitatea din Trento:

„O relaxare fără reguli va duce la o creștere continuă a infecțiilor. Prin efectuarea de teste-tampon și urmărirea contactelor, am putea compensa sfârșitul perioadei de lockdown. Iar rata de replicare ar rămâne similară cu cea actuală”, potrivit La Repubblica, citat de rador.ro.

Epidemia se află în plină desfășurare, iar la sfârșitul anului, numărul victimelor ar ajunge la 70.000. E ceea ce s-ar putea întâmpla în Italia în faza a doua. Curbele nu au fost proiectate doar de Comitetul Tehnico Ştiinţific, care orientează alegerile guvernului și care prevede că, în cazul în care atenţia nu va fi la cote maxime, în jurul datei de 8 iunie s-ar putea verifica un nou vârf de contagieri.

De această dată, concluziile provin dintr-o cercetare universitară, la care colaborează ingineri de la universitățile Trento, Udine și de la Institutul Politehnic din Milano, împreună cu medicii spitalului San Matteo din Pavia, inclusiv Raffaele Bruno, specialistul în boli infecțioase care l-a tratat pe „pacientul unu”, Mattia, în vârstă de 38 de ani. Studiul, plin de curbe și scenarii, este publicat în revista Nature Medicine.

Giulia Giordano, inginer al Universității din Trento, este primul autor.

„Am proiectat cel puțin trei ipoteze diferite. Menținând măsuri restrictive drastice, epidemia s-ar putea încheia în una, sau două luni. Trecând la faza a doua fără tampoane și fără controlul contactelor, am putea ajunge la 70.000 de victime, numărul contagierilor ar rămâne susținut, la sfârșitul anului, epidemia ar continua să fie în curs de desfășurare, iar în 2021, vom avea alţi morţi. Relaxând măsurile restrictive, dar păstrând atenția extrem de ridicată asupra noilor focare, prin teste efectuate rapid și pe scară largă, epidemia ar rămâne mai mult sau mai puțin la nivelul actual de contracție, cu o rată de replicare de 0,77, puțin mai mare decât astăzi și s-ar încheia până la sfârşitul anului, cu un număr total de victime între 30 și 35,000”.

„Am combinat diferite specialităţi: medicină, matematică și inginerie. Eu mă ocup mai ales de sistemele de control. Specialitatea mea este să iau date și să le formez în cadrul modelelor. Având în vedere însă că e vorba de un virus nou, medicii de la San Matteo ne-au ajutat să-i depistăm caracteristicile. Pornind de la numărul de contagieri din prima lună, am creat un model care este capabil să reproducă datele și chiar să anticipeze tendința epidemiei în viitor. Prin schimbarea unor parametri, cum ar fi rigiditatea distanțării sociale, reuşim să vedem cum vor reacționa curbele”.

– Cu toate acestea, ne-am spus deseori că numărul cazurilor de pozitivitate detectate cu ajutorul testelor nu corespunde celui real.

„Am luat în calcul și asimptomaticii care nu sunt testaţi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate care este numărul lor, însă ne-am bazat pe recensământul întregii populații făcute la Vo ‘. Calculăm că cei nediagnosticați sunt în procent de 30 și 40% din totalul de contagiaţi. Se pare că vârful, în rândul pacienților diagnosticați, ar fi fost atins în Italia între 15 și 20 aprilie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive, inclusiv cele nediagnosticate. Estimăm că, în cel mai rău caz, curba va continua să crească și ceea ce numim astăzi vârf, va fi în curând depășit de o nouă creștere a numărului persoanelor contagiate”.

– În studiu se vorbește despre „monitorizarea agresivă”. Care sunt exact măsurile de control ale epidemiei care ar evita cel mai grav scenariu?

„Toate măsurile care ne permit să identificăm din timp persoanele pozitive pentru a rupe lanțurile de infecție, precum și respectarea strictă a regulilor de igienă și de distanțare dintre oameni. Nu facem distincție între aplicații sau alte metode. Însă avem încredere în faptul că principalul instrument va rămâne testul tampon, care urmează să fie făcut cât mai curând posibil tuturor suspecților infectați și contactelor lor.

– Care este mesajul transmis de studiul vostru?

„Din studiul nostru reiese că doar monitorizarea agresivă ne va permite să relaxăm măsurile restrictive fără consecințe grave”. (La Repubblica)

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern

Premierul Dorin Recean a anunțat, aseară, schimbările operate în Guvern. Dar acestea par mai mult rocade decât remanieri guvernamentale, scrie jurnal.md.

Astfel, vicepremierul Vladimir Bolea a fost mutat de la MAIA la MIDR, în locul lui Andrei Spînu, care și-a depus mandatul la 11 noiembrie. În fruntea MAIA, vine antreprenoarea Ludmila Catlabuga.Schimbările au vizat și MAI. În locul lui Adrian Efros în postul de ministru a fost numită Daniela Misail-Nichitin, care a exercitat până acum funcția de secretar de stat la MAI.Noii miniștri vor depune jurământul azi, la ora 10:00.Remanieri guvernamentale au fost cerute de președinta Maia Sandu, după victoria sa recentă în alegerile prezidențiale. Ea a spus că a auzit pretențiile cetățenilor, astfel că vor fi făcute remanieri în guvern.

Criză de muncitori în agricultură: Fermierii din țară vor să aducă angajați din Asia

Problema forței de muncă este acută în agricultură. Fermierii se plâng tot mai des de lipsa muncitorilor și, în unele cazuri, rămân cu roada pe câmp, neavând cine să o strângă. Așa s-a întâmplat cu un cultivator de roșii din raionul Anenii Noi. Tone de legume au putrezit, pentru că nu a găsit oameni care să le culeagă. Cei care dețin terenuri mai mici spun că, deși cu greu, dar se descurcă. Din această cauză, tot mai mulți fermieri se gândesc să apeleze la muncitori din Asia sau Africa, scrie tv8.md.

Imaginile pe care le vedeți au fost filmate de către un fermier din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Acesta s-a plâns că a rămas cu roșiile pe câmp, în luna octombrie, din cauză că nu a găsit oameni care să le culeagă. 

„Cantitatea e mai mare, deoarece noi atunci am început a le culege. Și dacă până anul ăsta noi mai dovedeam să le ducem pe piață în stare proaspătă, anul ăsta le-am pus pe combină și le-am trimis la prelucrare, la fabrica de la Orhei și de la Budești, la suc. Nu știu de ce, dar oamenii nu prea vor să vină. S-au mai făcut brigăzi și prin alte raioane, dar nu mai vor să lucreze așa cum lucrau înainte. Si mulți s-au dus peste hotare, au rămas aici numai bătrânii care nu mai pot lucra. Găseam noi anul trecut, cu un an în urmă, căram oameni tocmai de la Chiperceni, de la Orhei. Vă dați seama, în fiecare zi, rutiera venea de la Chiperceni la Șerpeni și înapoi, în fiecare zi. Și anul ăsta am mai găsit noi oameni, veneau tocmai din Molovata, din partea cealaltă, din Dubăsari, ne costa rutiera doar 4 mii pe zi, în afară de salariul pentru lucrători. În stat au rămas foarte puțini oameni care vor să lucreze încă”, spune agronomul Victor Cebotaru.

Pentru această situație, agronomul a dat vina pe politicile guvernărilor trecute și actuale.

„Cred că ăsta e totuși, lipsa forță de muncă. Asta este, așa să vorbim, rezultatul guvernărilor stângace, în toate guvernările, inclusiv a lui Recean. Oamenii mai muncitori au plecat peste hotare. Au rămas aici bugetarii și o parte mică din fermieri. Muncitorii calificați nu numai în agricultură dar și din construcții, au plecat peste hotare la muncă. Cu toate că în țară la noi, muncitorii calificați găsesc cam așa salarii ca și în unele unei țări din Europa”.

Totodată, acesta este dezamăgit de faptul că cei care mai sunt în țară nu vor să muncească eficient și, de multe ori, așteaptă să treacă ziua de lucru, indiferent dacă și-au făcut activitatea sau nu.

„Noi îi plătim 400- 450 de lei pe zi. Noi le-am propus o altă variantă, adică să îi plătim la kilogramul cules. Că un om pe zi, poate să culeagă liber 500-600 de kilograme de roșii. Și dacă le-am dat un leu șaptezeci de kilogram, le-am zis că voi puteți să faceți 600, 700, 800 de lei. Cu cât mai mult faci, cu atât mai mult primești. Și mi-au spus că nu, nu ne aranjează așa. Măcar dă-mi 4 sute, 4 sute cincizeci de lei pe zi, dar eu mă uitam cum lucrează. Mergeau zece metri și se așezau cu fundul pe căldare, să șadă în voie, pentru că ei nu vin la lucru să facă bani mulți”.

În momentul de față acesta se află în discuții cu o companie care ar putea să suplimenteze forța de muncă, cu cetățeni aduși din Asia, fiind unica soluție pe care o vede pentru a putea să-și desfășoare activitatea în continuare.

„Noi am căutat variante din țările asiatice, să aducem încoace muncitori, că de altfel nu mai este chip. Mai cu seama în legumicultură, că aici trebuie multă muncă manuală. Am găsit o firmă, care să ne aducă nouă de prin Bangladesh, să facă selectare. Care o să mai rămână în agricultură, va fi neapărată nevoie să aducă de acolo. La noi în țară ăștia bătrâni nu vor să mai lucreze, cei tineri nu au nevoie de agricultură și se duc la oraș. Pe o bună pate dintre cei de prin sate i-am deprins cu ajutoarele sociale și nu se grăbesc să vină la lucru, iar asta e o problemă mare.”

Agricultura, un domeniu afectat de seceta prelungită, boli și calamități, este vulnerabilă și la criza de muncitori. Fermierii sunt tot timpul în căutarea brațelor de muncă, pentru că nu peste tot activitatea pe câmpuri este tehnologizată. Mai puțin sunt afectați de lipsa lucrătorilor cei care dețin afaceri mai mici, pentru că se descurcă datorită rudelor și prietenilor.

Furturi în serie din automobile! Un individ, reținut de oamenii legii

Polițiștii din Drochia și Bălți au reținut un bărbat de 32 de ani, originar din stânga Nistrului, suspectat de comiterea mai multor furturi din automobile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Investigațiile desfășurate de oamenii legii au stabilit că, în perioada 2023-2024, individul ar fi comis mai multe furturi din vehicule, sustrăgând bani și alte bunuri materiale.

Oamenii legii au reținut suspectul pentru 72 de ore.

Bărbatul riscă o pedeapsă cu până la 4 ani de închisoare.

Poliția continuă investigarea cazului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și recuperarea prejudiciilor cauzate.

Turiştii care vor să viziteze Europa vor trebui să demonstreze că nu sunt bolnavi de Covid-19
Articolul anterior
O femeie de 101 ani, care a supraviețuit cancerului, s-a vindecat și de Covid-19
Articolul următor