Cercetătorii au crezut că mumiile egiptene erau menite să conserve corpul mortului, dar s-au înșelat. Care este motivul adevărat

Mult timp s-a crezut că egiptenii antici foloseau mumificarea ca pe un mod de a conserva corpul după moarte. Acum, însă, o expoziție organizată de cercetătorii de la Universitatea din Manchester indică faptul că nu aceasta ar fi fost intenția originală: tehnica elaborată de înmormântare era de fapt o metodă de a îndruma decedatul spre divinitate, scrie Live Science citat de digi24.ro.

Oamenii de știință de la Muzeul Manchester al universității din Marea Britanie scot în evidență această concepție populară greșită în cadrul expoziției „Mumiile de aur ale Egiptului”, care se va deschide anul următor. Noua viziune despre motivul pentru care egiptenii practicau mumificarea răstoarnă aproape toate teoriile despre mumii care li se predau studenților.

„Este o schimbare majoră de 180 de grade”, a spus Campbell Price, curatorul muzeului care se ocupă de exponatele despre Egipt și Sudan. Cum a înflorit această concepție greșită pentru atât de mult timp? Price a spus că ideea, apărută în Occident, a început cu cercetătorii din era Victoriană care au greșit atunci când au crezut că egiptenii antici își conservau morții la fel ca peștii, ambele procese necesitând sare. „Ideea era că păstrezi peștele ca să îl mănânci la un moment dat mai târziu”, a spus Price. „Așadar, au presupus că ceea ce se întâmplase cu corpul uman era la fel ca tratamentul pentru pești”.

Substanța sărată folosită de egiptenii antici diferea de sarea în care erau păstrați peștii. Cunoscută sub numele de „natron” (o combinație de carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu și sulfat de sodiu), acest mineral natural se găsea din abundență pe fundul lacurilor din apropierea Nilului și era ingredientul principal folosit în procesul de mumificare. „Știm, de asemenea, că natronul era folosit în ritualurile templelor și aplicat statuilor zeilor”, a explicat Price. „Era folosit pentru purificare”. Price a spus că o altă substanță asociată de obicei cu mumiile este tămâia, care este folosită și ca ofrandă pentru zei. „Vezi tămâia și mirul – apar în pildele creștine cu Isus și sunt daruri de la cei trei magi”, a spus Price. „În istoria Egiptului antic, am descoperit că erau și ofrande demne de un zeu”.

Tămâia transformă corpul mumificat într-o ființă zeiască. „Nu îl conservi neapărat.”

„Până și cuvântul pentru tămâie în Egiptul antic era ‘senetjer’ și înseamnă ‘să faci [ca ceva să fie] divin’”, a explicat Price. „Când folosești rășinile de tămâie pe corp, faci corpul să fie divin și îl transformi într-o ființă zeiască. Nu îl conservi neapărat.” La fel ca egiptenii antici, egiptologii victorieni credeau de asemenea că persoanele decedate au nevoie de corpul lor în lumea de apoi, fapt ce a întărit concepția greșită cu privire la mumificare.

„Nu a ajutat nici faptul că a existat o obsesie biomedicală apărută din idealuri ale erei Victoriene despre nevoia de a întregi corpul în lumea de apoi”, a spus Price.

„Acest [proces] includea înlăturarea organelor interne. Cred că asta avea de fapt o înțelegere ceva mai profundă despre modificarea corpului într-o statuie divină pentru că persoana decedată s-a transformat.” De multe ori, arheologii găsesc mumii în sarcofage care arată asemănător cu persoana decedată. O mască este ceva ce îți ascunde identitatea, pe când un portret ți-o dezvăluie. „Aceste obiecte, panouri și măști creează o imagine idealizată a formei divine.” Expoziția muzeului din Manchester va prezenta mai multe măști funerare, panouri cu portrete și sarcofage asociate cu funeraliile egiptenilor din Antichitate, ceea ce oferă și mai multe dovezi despre intențiile originale ale mumificării.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu! Medic: ”Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”
Articolul anterior
O femeie a născut, la vârsta de 57 de ani, gemeni. Cum arată după 16 ani
Articolul următor