CET-urile din Republica Moldova au redus cu o treime consumul de gaze naturale

Temperaturile generoase din această iarnă au făcut posibilă reducerea cu o treime a consumului de gaze naturale, utilizate de centralele electrice cu termoficare, pentru producerea energiei electrice și a agentului termic. Pe de altă parte, economisirea gazelor a fost posibilă și grație tranziției la păcură, precizează autoritățile. Iar prognozele experților în energetică pentru cea de-a doua jumătate a sezonului rece sunt optimiste.

CET-urile din R. Moldova au redus cu o treime consumul de gaze naturale

Pentru a trece cu bine de sezonul rece, Republica Moldova mai are nevoie de aproximativ 230 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Cea mai complicată perioadă ar putea fi anume luna ianuarie, deoarece, potrivit experților, cantitățile de gaze prognozate sunt mai mici decât cele utilizate în anii trecuți și ar putea fi insuficiente.

„Cel mai mare consum a fost de 200 de milioane de metri cubi, având în vedere că Centrala Electrică cu Termoficare funcționa pe bază de gaz și folosea toate cele trei unități. Au făcut tranziția la păcură și folosesc doar o unitate. Asta înseamnă o reducere cu 30% a volumului”, menționează expertul în energetică Sergiu Tofilat, conform moldova1.

În prezent, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze, de pe piața internațională, prin intermediului companiei de stat Energocom, iar toate volumele de gaze procurate din Rusia sunt redirecționate spre Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. La sfârșitul lunii decembrie, țara noastră deținea o rezervă de aproximativ 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar în opinia experților, pe piață nu a fost înregistrat un deficit de gaze. Mai mult, prețul a fost chiar mai mic decât în perioada caldă a anului. În prezent, la bursele internaționale, prețul pentru o mie de metri cubi este de aproximativ 800 de dolari americani.

„Avem gaz suficient, iată de ce prețurile sunt în descreștere. În orice caz, se așteaptă ca în următorii doi ani să ne confruntăm cu un deficit de gaze, iar prețul pentru o mie de metri cubi să varieze între 800 și 900 de dolari americani. La începutul lunii, ne așteptăm la un preț de 1200-1300 dolari americani”, adaugă Sergiu Tofilat.

Chiar și așa, potrivit expertului, deocamdată, nu există posibilitatea de a scădea tariful pentru consumatorul final. Asta din motiv că prețul gazelor naturale procurate de Moldovagaz de la compania de stat Energocom este de1100 de dolari americani – cu 15 la sută mai mare decât cel inclus în tarif.

Între timp, Europa mizează pe gazul lichefiat. Acesta ar putea deveni combustibilul de bază până în anul 2025. De exemplu, în Germania se construiesc terminale și cisterne pentru recepție, depozitare și livrare. Se așteaptă ca odată cu punerea lor în funcțiune, deficitul de pe piață să dispară.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Maia Sandu va participa la Forumul Economic Mondial
Articolul anterior
Deutat rus despre Transnistria: ,,E în pericol”
Articolul următor