Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.
Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.
”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.
Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului.
Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut.
Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.