Cetățenii moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensii și indemnizații sociale

Începând cu 1 iunie, a intrat în vigoare Acordul dintre Republica Moldova și Spania în domeniul securității sociale împreună cu Aranjamentul de implementare a acestuia. Astfel, oficial, moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensia pentru limita de vârstă, pensii de dezabilitate și alte garanții sociale. Același lucru pot face și cetățenii spanioli care lucrează sau au lucrat în țara noastră. 

Acordul și Aranjamentul de implementare a acestuia dintre Moldova și Spania au fost semnate la Madrid pe 21 iulie 2022.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul celor două documente este de a asigura un cadru de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru cetățenii care muncesc sau au muncit în Republica Moldova și în Spania. Beneficiarii acestui acord vor avea dreptul să solicite pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, precum și pensii de urmaș.

Conform prevederilor acordului, perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări vor fi cumulate la stabilirea dreptului la pensie. Fiecare stat contractant va calcula și achita partea de pensie corespunzătoare perioadei de activitate realizate pe teritoriul său. Aceste sume vor fi transferate beneficiarului în statul de domiciliu.

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acord, persoanele eligibile vor trebui să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova sau la instituția competentă din celălalt stat contractant. Informații detaliate privind procedura de solicitare, țările cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială, și tipurile de prestații disponibile pot fi găsite aici sau pe site-ul CNAS, la secțiunea Relații Internaționale.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Datele de contact ale acestor instituții le puteți găsi pe site-ul ministerului.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Spania sunt stabiliți circa 22 000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

O minoră a ajuns la spital după ce o mașină s-a ciocnit cu o ambulanță, la Sângerei

Coliziune cu implicarea unei autospeciale medicale, la Sângerei. O manevră neasigurată ar fi fost cauza impactului, iar o minoră a ajuns la spital, scrie echipa.md.

Mai exact, totul s-a întâmplat în după-amiaza de 30 martie, în apropiere de drumul de acces spre localitatea Țambula, din raionul Sîngerei. conform informațiilor oferite de cître ofițerul de presă al Inspectoraturlui de poliție local, Lilia Harea, în jurul orei 17:00 forțele de ordine au fost alertate despre faptul că, un automobil s-a tamponat cu ambulanță pe traseu. La fața locului imediat s-au deplasat oamenii legii fiind solicitată și intervenția medicilor.

Ajunși, polițitii au stabilit preliminar că, un tânăr de 23 de ani, deplasându-se la volanul unui automobil în habitaclul căruia avea în calitate de pasageri o minoră de 16 ani, dar și doi tineri de 20 de ani, în circumstanțe deocamdată neclare, ar fi ieșit la depășire pe banda de contrasens acolo unde s-a tamponat frontal cu o ambulanță care se deplasa regulamentar. Ca urmare, a coliziunii, copila de 16 ani a suferit diverse leziuni fiind preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru acordare ajutorului specializat.

De menționat că, ambii conducători auto au fost testați pe loc cu aparatul Drager, care a a rătat că nici unul dintre aceștia nu se aflau în stare de ebrietate la momentul coliziunii. Pe caz a fost pornită o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele producerii accidentului rutier. Șoferul care va fi găsit vinovat de impact riscă sanțiune în funcție de gravitatea leziunilor suferite de victimă. Cercetările continuă.

Incident chimic în România! Scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă pe o autostradă

Traficul rutier este blocat, luni dimineaţă, pe DN 1, la Comarnic, din cauza unor scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă aflată pe DN 1. Zona este  evacuată pe o rază de 100 de metri, iar oamenii au primit mesaj Ro-Alert, scrie antena3.ro.

UPDATE 10.24 Operațiunea de transvazare a fost finalizată cu succes, a anunțat ISU Prahova. Echipajul CBRN a efectuat noi măsurători și nu mai sunt înregistrate scurgeri de substanță periculoasă.

UPDATE 9.52 Operațiunea de transvazare a început și se estimează că va dura aproximativ o oră.

UPDATE 9.15 La locul incidentului a ajuns a doua cisternă pentru transvazare.

Totodată, a fost amenajat un dig de nisip pentru a preveni și absorbi eventualele scurgeri de substanță.

UPDATE 8.50 „Ca urmare a unui eveniment rutier produs în această dimineață pe DN1 Brașov-București, la kilometrul 108+500 de metri, în zona localității Comarnic, județul Prahova, în care un ansamblu de vehicule a suferit defecțiuni, circulația rutieră a fost oprită pe ambele sensuri.”, a transmis IPJ Brașov.

Polițiștii le recomandă șoferilor ruta alternativă DN1A – Brașov – Cheia – Ploiești.

UPDATE La ora 7.58 a fost transmis mesaj Ro-Alert de alertă extremă, pentru incident chimic, cu posibile degajări de substanțe toxice.

„Adăpostiți-vă în locuine, evitați activitățile în aer liber, închideți ușileși ferestrele, astupați gurile de aerisire și opriți funcționarea instalațiilor de ventilație”, a transmis ISU Prahova.

Mesajul a fost transmis în română și engleză.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, se evacuează persoane pe o rază de 100 metri, iar pe direcţia vântului (SE) – pe o distanţă de aproximativ 500 metri.

„Este defectă o vană centrală ce nu poate fi oprită, se va încerca obturarea acesteia până la sosirea echipajului CBRN de la USISU Ciolpani”, transmite ISU. 

Nesterovschi a fugit în Transnistria cu mașina Ambasadei Rusiei

Ambasada Federației Ruse la Chișinău l-a ajutat pe deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi să ajungă în regiunea transnistreană, într-o operațiune coordonată de serviciile speciale ruse, transmite IPN.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a prezentat, într-un briefing de presă, imagini video cu Alexandr Nesterovschi, care intră pe teritoriul ambasadei pe 18 martie, ora 20:15, cu o seară înainte de pronunțarea sentinței de condamnare, de unde, a doua zi dimineața, a fost transportat în regiunea transnistreană cu un vehicul cu numere diplomatice.

VIDEO: https://www.facebook.com/share/v/1BWWRUjbLA/

Astfel, la momentul pronunțării sentinței de 12 ani de detenție în penitenciar de tip închis, Nesterovschi nu se mai afla pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, a precizat directorul SIS.

Alexandru Musteața a mai spus că deputatul se află și în prezent în regiune, sub protecția serviciilor speciale ruse.

SIS a prezentat cronologia evenimentelor și modul de operare în cazul extragerii lui Nesterovschi.

Conform informațiilor obținute, în seara zilei de 18 martie, Nesterovschi s-a urcat într-un automobil Hyundai Tucson, condus de o persoană cunoscută. La ora 20:15, vehiculul a fost observat staționând pentru scurt timp în apropierea Ambasadei Federației Ruse, după care și-a continuat deplasarea. După șapte minute, același automobil s-a întors în apropierea Ambasadei, iar șoferul a coborât și a discutat la interfon cu o persoană din cadrul misiunii diplomatice. Câteva minute mai târziu, acesta a făcut un semn cu mâna către mașină, moment în care Alexandr Nesterovschi a coborât de pe bancheta din spate, a traversat strada în grabă și a intrat în incinta Ambasadei. Ulterior, în jurul orelor 21:00 – 01:00, a fost sesizată o activitate intensă a diplomaților ruși în afara orelor de program.

În dimineața zilei de 19 martie, la ora 11:19, un microbuz Mercedes Sprinter cu numere diplomatice a părăsit Ambasada Federației Ruse. La ora 12:16, acesta a fost observat la postul intern „Gura Bîcului”, deplasându-se cu viteză spre regiunea transnistreană, fără a respecta regulile de circulație sau procedurile impuse de așa-numitele autorități transnistrene.

În urma analizelor SIS, transportul a fost atent coordonat de reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse, iar destinația finală a fost așa-numitul Consulat mobil al Rusiei din Tiraspol.

Expertiza SIS relevă că acțiunile respective reprezintă o operațiune a serviciilor speciale ruse de extragere a cetățeanului Aleksandr Nesterovschi. Utilizarea acoperirii diplomatice, și anume prin implicarea ambasadei și a mijlocului de transport cu numere diplomatice, s-a făcut pentru a limita capacitatea de acționare a autorităților naționale ale Republicii Moldova, a mai spus directorul SIS.

Informațiile obținute de Serviciul de Informații și Securitate au fost transmise decidenților și instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor necesare.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, alături de copii de 1 iunie. Cum au celebrat sărbătoarea
Articolul anterior
,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă
Articolul următor
Close menu