Cetățenii vor putea accesa online mai multe servicii publice

În 2023, Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, toate din subordinea vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, vor continua eforturile pentru modernizarea serviciilor publice digitale.

Tot mai multe servicii ar urma să poată fi accesate online

Astfel, se propune ca tot mai multe servicii de stare civilă, de asistență socială, servicii cadastrale, din domeniul transporturilor, precum și caziere contravenționale și judiciare să poată fi accesate online.

De asemenea, în cazul localităților rurale, cei din domeniu vor să extindă rețeaua de centre unificate de prestări servicii, care au ca scop alfabetizarea digitală a persoanelor care necesită ajutor sau ghidare. De la 17 centre ce activează în prezent la sate, se propune ca numărul acestora să ajungă la peste 80. Aceste acțiuni fac parte din Planul Guvernului pentru anul 2023, supus joi, 19 ianuarie, consultărilor publice. La dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai societății civile, companiilor private de profil, ai partenerilor de dezvoltare. 

În curând, actele de studii de orice tip vor putea fi disponibile și în format electronic, cu aceeași valoare juridică. La fel în domeniul educației, se lucrează la crearea unui centru de predare și învățare la distanță în cazul școlilor care duc lipsă de anumiți profesori. În sănătate se caută soluții pentru digitalizarea fișelor medicale și a rețetelor, iar în justiție, în anul curent, va începe digitalizarea serviciilor oferite de notari, la început pentru un registru al procurilor, totodată va fi fi creat un registru al interdictiilor.

„Tehnologiile au pătruns în toate domeniile, cu atât mai mult în administrația publică, cea care își dorește transparență, eficiență și beneficii pentru cetățeni, care deseori sunt nevoiți să facă multe drumuri la anumite ghișee aflate în centrele raionale. Transformarea digitală este o preocupare colectivă a întregului Cabinet de Miniștri”, a declarat vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Oficialul a adăugat că printre prioritățile sale din acest an figurează aprofundarea cooperării cu România și schimbul de instrumente și aplicații digitale. Republica Moldova este mai avansată la unele capitole și poate împărtăși din experiența sa, a menționat Iurie Țurcanu. La rândul ei, România stă mult mai bine la capitolul securitate cibernetică, domeniul în care Guvernul de la Chișinău are nevoie de fortificare.

Au încins grătarul și au sărbătorit cu muzică răposații. S-a întâmplat astăzi, în Moldova

Cu mesele pline de bucate, romii din diferite regiuni ale Republicii Moldova au sărbătorit Paștele Blajinilor. La Soroca romii au întins mese copioase cu bucate preparate acasă, buchete de flori, ouă cu pietricele, plăcinte, dar și băuturi alese, transmite www.stiri.md.

La Glodeni aceștia au încins grătarul și au sărbătorit cu chef răposații. De asemenea, romii din Chișinău și Florești s-au remarcat prin pomenile luxoase, bucatele sofisticate, pască grandioasă, rațe umplute, miel sau pește la cuptor și muzică ce răsuna tare.

foto: captura www.stiri.md; www.protv.md

A 5-a oară președinte, Putin trăiește o nouă poveste de dragoste. Cine e femeia care i-a furat inima

Proaspăt învestit în funcție pentru cel de-al cincilea mandat, Vladimir Putin trăiește și o nouă poveste de dragoste. Liderul de la Kremlin s-ar fi despărțit de iubita gimnastă și ar trăi o nouă poveste de iubire cu fiica unui senator, cu 32 de ani mai tânără. Deși s-ar fi despărțit încă de la începutul anului, Alina Kabaeva a fost prezentă la ceremonia de învestitură și a vorbit în cuvinte elogioase despre Putin, potrivit digi24.ro.

Printre miile de invitați la ceremonia de inaugurare, presa internațională a identificat-o și pe Alina Kabaeva. Frumoasa gimnastă pentru care Vladimir Putin a divorțat de soție și alături de care a trăit o relație secretă aproximativ două decenii.

Cei doi s-ar fi despărțit, la începutul anului, dar Kabaeva are doar cuvinte de laudă pentru președinte și tatăl celor doi copii ai ei. Kabaeva a participat la inaugurare împreună cu lotul de gimnaste pe care îl antrenează.

Alina Kabaeva: O operațiune militară specială este în desfășurare, nu este ușor, este complicat, dar este minunat că oamenii au venit la alegeri, l-au susținut pe președinte, i-au susținut politicile, iar noi, în calitate de alegători, vedem că liderul nostru nu se bazează pe țări străine, ci se bazează pe propriul popor. Aceasta este cheia tuturor succeselor și victoriilor noastre.

Kabaeva a vorbit și despre viitorul Rusiei la Jocurile Olimpice, dar presa speculează că declarația a făcut trimitere și la relația ei cu Vladimir Putin.

Alina Kabaeva: Un atlet este la fel ca un războinic. Dacă îți spune conducerea să mergi, atunci trebuie să mergi. Dacă îți spune conducerea să nu te duci, atunci nu te duci. Dacă antrenorul mi-a spus că este imposibil, fie că vreau sau nu, atunci este imposibil!

Presa internațională spune că Vladimir Putin are deja o altă iubită. Ar fi înlocuit-o pe gimnasta olimpică cu Ekaterina Mizulina, în vârstă de 39 de ani. Blonda fermecătoare este cu 32 de ani mai tânără decât președintele rus. Mizulina este fiica unei senatoare și foarte activă în online, fiind implicată și în politică. Ea a condus represiunea de către Rusia a conținutului online anti-război, dar este și un foarte activ susținător al legislația anti-LGBT din țară.

Un aeroport din Italia a introdus FaceBoarding la îmbarcarea în avion, un sistem de recunoaștere facială

Aeroportul Milano Linate nu face excepție de la avansarea tehnologică, introducând recent un serviciu inovativ numit FaceBoarding.

Acesta permite pasagerilor să utilizeze exclusiv recunoașterea facială pentru accesul la controalele de securitate și la îmbarcarea directă în avion de la poarta de îmbarcare, scrir rotalianul.com

FaceBoarding, care nu este obligatoriu, a fost dezvoltat de SEA, compania care administrează aeroporturile din Milano Linate și Malpensa, în colaborare cu Thales, o firmă specializată în sisteme de securitate biometrică.

Serviciul este un sistem sigur, simplu și rapid, care oferă o alternativă la procedurile tradiționale de check-in și îmbarcare, propunând un parcurs fluid și fără necesitatea prezentării documentelor fizice la fiecare etapă.

Pasagerii nu vor fi obligați să utilizeze acest serviciu, va fi un traseu care va merge în paralel cu cel clasic. Îl vor putea folosi cei care s-au înregistrat anterior.

Utilizatorii trebuie să urmeze câțiva pași, precum citirea Politicii de confidențialitate și acordarea consimțământului pentru prelucrarea datelor personale, înregistrarea cărții de îmbarcare și a documentului electronic.

Ulterior, ei se identifică printr-un proces de recunoaștere facială la o cameră dedicată, ceea ce le permite să acceseze apoi coridoarele speciale către avion.

În viitorul apropiat, SEA plănuiește să simplifice și mai mult procesul prin introducerea unei aplicații mobile care va elimina necesitatea prezentării fizice la chioșcurile de înregistrare, permitând înregistrarea facială direct de pe dispozitivul mobil.

Această tehnologie este deja adoptată de companii aeriene precum Ita Airways și Sas, deschizând calea pentru o experiență de călătorie mult mai rapidă.

FaceBoarding promite nu doar eficiență, dar și un nivel ridicat de securitate, asigurându-se că doar pasagerul înregistrat poate avea acces la avion.

O fetiță născută din mamă moldoveancă și tată italian are un talent extraordinar: La doar 9 anișori, a fost admisă la Conservatorul din Milano
Articolul anterior
Topul melodiilor ascultate de moldoveni în ultima săptămână! Ce preferințe au
Articolul următor