Cheltuieli din buget de peste 1 milion de lei, din cauza nerespectării legislației muncii de către Ministerul Justiției

Curtea de Conturi a constatat nerespectarea legislației muncii de către Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune, ce a cauzat declanșarea unor litigii judiciare și restabilirea în funcție a persoanelor prin hotărârile instanței de judecată, cu suportarea cheltuielilor suplimentare din buget în sumă de peste 1 milion de lei. Constatările au fost făcute în Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2021, scrie bizlaw.md.

Scopul auditului public extern a constat în oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că rapoartele financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2021 nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative, cauzate de fraude sau erori, precum și emiterea unei opinii.

Pentru anul 2021, Ministerului Justiției i-au fost aprobate alocații în cuantum de 934,8 mil. lei, care pe parcursul anului au fost precizate în sumă de 820,4 mil. lei, sau cu 114,4 mil. lei mai puțin. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 93,8 % (769,6 mil. lei).

În opinia de audit, Curtea de Conturi a relevat următoarele deficiențe:

Neaplicarea regulilor generale de evaluare și înregistrare  în cazul a 35 de terenuri cu suprafața totală de 82,02 ha de către 12 instituții din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor  a condiționat denaturarea semnificativă a soldului subclasei „Active neproductive”, acesta fiind subevaluat cu suma de 105,9 mil. Lei;

Necapitalizarea valorii lucrărilor de reparație capitală a clădirilor și altor obiecte reconstruite/reparate de către 9 instituții penitenciare din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, a determinat supraevaluarea soldului investițiilor capitale în curs de execuție cu 44,5 mil. lei, subevaluarea valorii clădirilor cu 45,3 mil. lei și a construcțiilor speciale cu 6,2 mil. Lei;

Casarea și trecerea neregulamentară  la cheltuieli de către Administrația Națională a Penitenciarelor a stocurilor de materiale circulante au condiționat supraevaluarea soldului subclasei „Bunuri-cheltuieli privind utilizarea stocurilor” cu 7,7 mil. lei.

Auditul a mai constatat nerespectarea legislației muncii de către Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune, ce a cauzat declanșarea unor litigii judiciare și restabilirea în funcție a persoanelor prin hotărârile instanței de judecată, cu suportarea cheltuielilor suplimentare din buget în sumă de 1,1 mil. lei.

Neaplicarea regulilor generale de evaluare și înregistrare de către Inspectoratul Național de Probațiune a 6 bunuri imobile cu valoarea totală de bilanț de 0,7 mil. lei nu a asigurat contabilizarea regulamentară a acestora, fiind înregistrate ca obiect unic în evidența contabilă. De asemenea, nu au fost evaluate și înregistrate regulamentar de către Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și 7 instituții din subordine, precum și Inspectoratul Național de Probațiune 75 de clădiri și construcții cu suprafața totală de 7572,2 m2, fără valoarea de bilanț, fapt care a afectat, soldul subclasei „Mijloace fixe” din rapoartele financiare consolidate.

În anul 2021, în cadrul Ministerului Justiției s-a atestat un  nivel redus de executare a unor investiții capitale, auditul identificând unele problematici și deficiențe în procesele de construcție și de reconstrucție a unor obiective investiționale, nefiind valorificate resursele bugetare pentru investiții capitale în sumă totală de 121,0 mil. lei, alocate pentru construcția și reconstrucția sediilor judecătoriilor și penitenciarelor.

Referitor la realizarea obiectivului investițional „Reconstrucția Penitenciarului nr.10 – Goian”, auditul a relevat că, deși la finele anului 2019 s-au finalizat lucrările de construcție și reconstrucție în valoare de 38,2 mil. lei, până la finele anului 2021 nu a fost efectuată regulamentar recepția finală a lucrărilor, precum și darea în exploatare a obiectului.

Referitor la lucrările de construcție la obiectivul investițional „Construcția Casei de arest Bălți”, se remarcă că, etapa a doua a executării lucrărilor urmează a fi inițiată după efectuarea procedurii de achiziție a lucrărilor, pe parcursul anului 2021 fiind  contractate serviciile de actualizare a documentației de proiectare aferente etapei a II-a de construcție, în sumă de 1,3 mil. lei, raportul de expertiză fiind prezentat autorității contractante către finele lunii decembrie.,

Curtea de Conturi a menționat că, probele de audit obținute au fost suficiente și adecvate pentru a oferi o bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31.12.2021.    

Volodimir Zelenski: „Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune. Niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat duminică pe conaţionalii săi, cu ocazia Paştelui ortodox, să se unească în rugăciune unii pentru alţii şi pentru soldaţii din prima linie a frontului, spunând că Dumnezeu – care are un „steag ucrainean pe umăr” – va face ca viaţa să învingă moartea, potrivit Reuters, citat de agerpres.ro.

„Să ne rugăm unii pentru alţii. Când ne apropiem cu toţii unii de alţii, nu mai suntem străini unii de ceilalţi”, afirmă Zelenski îmbrăcat într-o cămaşă tradiţională ucraineană- vîşivanka- şi pantalonii săi de tip militar într-o înregistrare video postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Aflat în faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani, un monument spiritual şi arhitectural al credinţei ţării, Zelenski a declarat că Ucraina luptă de 802 zile împotriva Rusiei pentru victorie.

„Şi noi credem: Dumnezeu are un însemn (chevron) cu steagul ucrainean pe umăr. Deci, cu un astfel de aliat, viaţa va învinge cu siguranţă moartea”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Creştinii ortodocşi, inclusiv bisericile ortodoxe din Ucraina şi Rusia, sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au celebrat deja această sărbătoare majoră pe 31 martie.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său în Ucraina.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de când Putin a ordonat invadarea ţării vecine în februarie 2022. Deocamdată nu se întrevede niciun sfârşit al războiului, aflat acum în al treilea an.

Volodimir Zelenski, care este de origine evreu, i-a chemat pe ucraineni să se roage mai întâi pentru toţi soldaţii care vor sărbători Paştele în tranşee, pentru ca aceştia să se întoarcă acasă în viaţă, şi pentru pământ şi popor, al căror spirit „nu poate fi înfrânt” şi care, a adăugat el, vor vedea Ucraina liberă într-o zi.

„Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune”, a spus Zelenski. „Şi niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”, a adăugat el.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În fiecare an, pe 6 mai, credincioșii creștin-ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Legenda spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului Diocletian.

separator

În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor, însă Sfântul Gheorghe s-a împotrivit acestui ordin.

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu ,,răul”.

În 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, „Union Jack”.

Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei.

În tradiția populară Sfântul Gheorghe este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. În spiritualitatea populară, între Sfântul Gheorghe și Sfântul Dumitru există o înțelegere cosmică. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sf. Gheorghe ia cheile de la Sf. Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață.

În dimineașa zilei de Sf. Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeza la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi.

În ajunul zilei de Sf. Cheorghe, fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofa plină cu apă. Exista și obiceiul ca în dimineața zilei, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Femeile căsătorite mergeau în pădure și culegeau plante doar de ele știute, mulgătoare, untul vacii, pe care le adăugau în hrana animalelor, în credința că vacile vor da mult lapte și de bună calitate.

Nimeni nu avea voie să doarma în această zi deoarece se credea că acel care încălca interdicția, avea să fie somnoros întregul an.

Dintre toate obiceiurile enumerate, în comunitățile sătești contemporane se mai păstreaza doar obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri verzi.



Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Succes uimitor pentru un florist din Moldova care a câștigat aur la un prestigios concurs din Londra
Articolul anterior
Procurorul General al Ucrainei a trimis în judecată primul dosar de viol comis de un militar rus în timpul războiului
Articolul următor