China a stabilit un obiectiv oficial de creștere economică de „aproximativ 5%” pentru 2023, încercând să revigoreze a doua cea mai mare economie a lumii, după un an de creștere slabă, din cauza măsurilor împotriva pandemiei.
China vrea să își extindă bugetul pentru apărare cu 7,2%, marcând o ușoară creștere față de creșterea din anul precedent, transmite protv.ro.
Ambele cifre pentru anul viitor au fost făcute publice la deschiderea adunării anuale a Congresului Național al Poporului (CNP), organul legislativ al țării, la care participă aproape 3.000 de delegați, la Beijing, pentru următoarele opt zile.
„Economia Chinei înregistrează o redresare constantă și demonstrează un potențial vast și un impuls pentru o creștere viitoare”, a declarat premierul demisionar Li Keqiang în fața delegaților, în timp ce a prezentat, duminică, la deschiderea congresului, un raport privind activitatea guvernului.
Economia a adăugat în China peste 12 milioane de locuri de muncă în mediul urban anul trecut, iar rata șomajului urban a scăzut la 5,5%, potrivit raportului de lucru, care a subliniat accentul pus de China pe asigurarea unei creșteri stabile, a ocupării forței de muncă și a prețurilor pe fondul inflației globale și a stabilit obiectivul privind PIB-ul.
China a dezvăluit, de asemenea, bugetul său militar anual pentru 2023, care va crește cu 7,2%, la aproximativ 1.550 miliarde de yuani (224 miliarde de dolari), într-un proiect de raport bugetar publicat duminică.
Majorarea cheltuielilor marchează al doilea an consecutiv în care creșterea anuală a cheltuielilor militare depășește 7% și depășește creșterea de 7,1% de anul trecut, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice și a unei curse regionale a înarmării. Ca și în alți ani recenți, cifra rămâne mult sub expansiunea de două cifre, semnificativă din punct de vedere simbolic.
„Forțele armate ar trebui să intensifice antrenamentul și pregătirea militară în toate domeniile, să dezvolte noi orientări strategice militare, să aloce mai multă energie antrenamentului în condiții de luptă și să depună eforturi bine coordonate pentru a consolida activitatea militară în toate direcțiile și domeniile”, se arată în raportul de lucru al lui Li.
Obiectivul privind PIB-ul și cheltuielile militare sunt printre cele mai atent urmărite în cadrul lucrărilor din ziua de deschidere, cifra privind obiectivul privind PIB-ul fiind monitorizată în special în acest an, în condițiile în care China iese din politica sa de „zero-Covid zero”, care o secătuiește din punct de vedere economic. Noua cifră pare modestă față de ceea ce unii analiști au prezis că ar putea fi un obiectiv mai robust pentru anul viitor.
Reuniunea CNP este un eveniment politic anual cheie, care are loc în paralel cu o întâlnire a celui mai important organism consultativ politic al Chinei, aceste evenimente fiind cunoscute împreună sub numele de cele două sesiuni.
Aceasta este prima ediție a celor două sesiuni de când liderul chinez Xi Jinping și-a asigurat, în octombrie, un al treilea mandat în fruntea ierarhiei Partidului Comunist Chinez. Xi urmează să intre în cel de-al treilea mandat de președinte, un titlu în mare parte ceremonial, în timpul congresului.