China pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” și va anula o întrevedere între liderii militari, precum și două reuniuni de securitate, a anunțat Ministerul chinez de Externe, invocând „disprețul” de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziției Chinei față de această vizită.

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” și va anula o întrevedere între liderii militari, precum și două reuniuni de securitate, a anunțat Ministerul chinez de Externe, invocând „disprețul” de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziției Chinei față de această vizită, transmite digi24.

China și SUA, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfășurat anul trecut la Glasgow. Cele două țări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acțiunilor climatice în următorul deceniu și să desfășoare reuniuni periodice pentru ”a combate criza climatică”.

Printre celelalte măsuri de represalii anunțate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranților ilegali, precum și cooperare judiciară, cea asupra criminalității transfrontaliere și asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancțiuni economice împotriva Taiwanului și a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta față de măsurile „provocatoare” adoptate de Beijing împotriva Taiwanului – referire la respectivele manevre militare – și a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenția EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacție a Chinei drept „iresponsabilă și contrară” obiectivului Beijingului de „a menține pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Orașul Nikolaev intră în stare de asediu pentru două zile
Articolul anterior
Cod galben de caniculă pentru următoarele zile
Articolul următor