Moscova își intensifică propaganda şi vorbeşte despre pretinse „operațiuni ucrainene sub steag fals”, pentru a distrage atenția de la lipsa unor progrese pe front.
Este concluzia la care au ajuns experții Institutului american pentru Studiul Războiului. În ultimele ore tot Kremlinul a acuzat Ucraina de atacuri cu drone pe teritoriul rusesc și de plănuirea unui atac cu substanțe chimice, transmite stirileprotv.ro.
Asemenea teorii înșelătoare se vor înmulți, cred analiștii, pe măsură ce contraofensiva ucraineană capătă contur. Nu există însă consens, în privința momentului în care Ucraina își va lansa asalturile. Acum, sau când ajung tancurile din occident.
Preşedintele chinez şi omologul sau din Belarus, aflat în vizită la Beijing, au emis o declarație comună în care au cerut încetarea focului în Ucraina şi negocieri de pace. Vizita lui Aleksandr Lukashenko în China a înteţit însă temerile că liderul de la Minsk ar acţiona ca un intermediar care va încerca să obţină ajutor militar pentru Moscova.
Patrick Ryder, general: ”Dacă Beijingul ar furniza arme letale Rusiei, asta ar extinde în mod semnificativ conflictul”.
Antony Blinken, secretar de stat SUA: ”China nu poate să avanseze propuneri de pace şi, în acelaşi timp, să alimenteze războiul declanşat de Rusia. Am avertizat foarte clar China în legătură cu implicaţiile şi consecinţele unei asemenea decizii. Statele Unite n-ar ezita, de exemplu, să sancţioneze companii ori indivizi din China care încalcă sancţiunile ori sprijină în vreun fel efortul rusesc de război”.
Beijingul a ripostat tăios.
Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului de externe chinez: ”În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, China a promovat activ negocierile de pace şi a făcut presiuni pentru o rezolvare politică a crizei. SUA n-au niciun drept să dicteze în privinţa relaţiilor noastre cu Rusia! Nu vom accepta niciodată presiuni din partea americanilor”.
Analiştii occidentali consideră totuşi puţin probabil ca Beijingul să ajute militar Rusia. O asemenea decizie „ar schimba complet jocul, şi nu doar pentru războiul din Ucraina”. Ar pune China într-o poziție de adversitate mult mai directă cu Statele Unite și NATO, şi ar accelera decuplarea de Occident. Cu toate acestea, potrivit istoricului Ian Bremmer, China „ar putea folosi această amenințare pentru a forța un acord de pace, pentru a obține concesii din partea Occidentului în alte domenii sau pentru a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina”.
Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării acuză Ucraina de multiple tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă, precizând că acţiunile au eșuat. Unul dintre incidente ar fi avut loc la 110 km de Moscova lângă o staţie Gazprom, iar în Belgorod o dronă ar fi intrat pe fereastra unui apartament.
Nu este însă deloc exclus ca bătălia cu drone să facă parte din scenariul prin care Kremlinul vrea să ţină propria populaţie în alertă şi, prin urmare, convinsă de justeţea războiului patriotic de supravieţuire, pe care Putin susţine că-l duce în Ucraina.
Tot aşa s-ar explica şi faptul că Putin a promulgat legi care protejează limba rusă de împrumuturile din limbi străine. Iar astăzi au fost prezentate în parlamentul rus noi amendamente legislative care înăspresc și mai mult legislația privind cenzura, prevăzând până la 15 ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate și a organizațiilor militare precum Wagner.
În altă ordine de idei, apar indicii că Ucraina se pregătește să declanșeze mult așteptata ofensivă de primăvară împotriva forțelor ruse de invazie. Însuşi preşedintele Zelenski a declarat că „e iminentă mobilizarea luptătorilor pentru eliberarea pământului ucrainean”.
Declaraţia ar putea fi una de pură propagandă, dacă n-ar fi coroborată de postarea unuia dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război din Ucraina. Neil Hauer, colaborator al CNN, The Guardian ori CBC, a scris că un blackout mediatic urmează să intre în vigoare în Donbas și în regiunea Zaporojie. De asemenea, efective mari de soldați ucraineni sosesc de câteva zile în Est.
În sfârşit, în cadrul unei audieri în Congres, responsabili de la Pentagon au dat asigurări că Ucraina foloseşte în mod corespunzător armele şi echipamentele livrate de Washington în ultimul an.
Pat Ryder, purtător de cuvânt Pentagon: ”Până acum nu am descoperit nicio dovadă de irosire ori gestionare necorespunzătoare a asistentei militare oferite Ucrainei!”.