Chinezii, îndemnaţi de Guvernul de la Beijing să-și facă rezerve de hrană

Guvernul chinez a îndemnat populaţia să-şi constituie rezerve de hrană, în contextul în care China se confruntă cu o intensificare limitată a epidemiei covid-19, care perturbă comuncările, relatează AFP.

A woman wearing a protective face mask is seen on a crossroad following the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), in downtown Shanghai, China March 17, 2020. REUTERS/Aly Song

Un aviz afişat pe site-ul Ministerului chinez al Comerţului luni seara îndemna ”gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate, pentru a face faţă nevoilor zilnice şi cazurilor de urgenţă”.

Acest aviz nu precizează motivul acestui apel şi nici dacă ţara este ameninţată de o penurie alimentară.

Ministerul îndeamnă, de asemenea, diverse autorităţi locale să faciliteze producţia agricolă şi fluxul de aprivizionare, să supravegheze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

În perioada de vârf a epidemiei covid-19 în China, la începutul lui 2020, lanţurile de aprovizionare au fost perturbate de plasarea în carantină a mai multor părţi ale ţării şi de blocarea multor axe rutiere.

Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, în februarie, puterea comunistă se teme de o nouă intensificare a epidemiei covid-19 şi a luat, în ultimele săptămâni, măsuri radicale, în urma apariţiei unor focare sporadice de covid-19 în nordul ţării.

Cel puţin şase milioane de persoane au fost plasate în carantină, în marele oraş Lanzhou, situat la 1.700 de kilometri vest de Baijing.

Numărul cazurilor constate rămâne, însă, foarte mic faţă de bilanţuri înregistrate în alte părţi ale lumii.

Numai 71 de noi contaminări au fost anunţate marţi, în ultimele 24 de ore, după ce luni s-au anunţat 92 de cazuri, cel mai grav bianţ zilnic de la jumătatea lui septembrie.

China a fost afectată vara trecută de inundaţii, care au perturtbat producţia agricolă şi au condus la o scumpire a preţurilor.

Modificările climatice sunt susceptibile să crească frecvenţa acestui tip de catastrofe naturale.

China este primul importator de poduse alimentare, osituaţie care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice, ca cele în curs cu mari furnizori precum Statele Unite, Canada sau Australia.

Luna trecută, preţul a 28 de mărfuri alimentare a crescut cu 16% faţă de luna precedentă, potrivit presei chineze de luni, care citează date oficiale.

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a îndemnat concetăţenii să economisească hrana şi a denunţat o irosire a alimentelor.

China a fost lovită, în istoria sa, de episoade de foamete, mai ales la sfârşitul anilor ’50 şi începutul anlor ’60, când colectivizarea terenurilor impusă de către regimul comunist s-a soldat cu zeci de milioane de morţi în regiunile rurale.

sursa

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

Poliția anunță despre reținerea unui individ, condamnat în dosarul ,,Furtul Miliardului”, care era anunțat în căutare

Ofițerii INI anunță reținerea unui bărbat de 43 de ani, condamnat în dosarul penal intitulat ,,Furtul Miliardului” și care era anunțat în căutare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit circumstanțelor, acesta acționa în calitate de complice, asigurând funcționalitatea unei întreprinderi comerciale pe teritoriul Republicii Moldova în interesele unui grup criminal. Respectiv, acesta participa la spălarea mijloacelor bănești sustrase prin escrocherie din sistemul bancar al Republicii Moldova, în sumă totală de peste #două_miliarde_jumătate_de_lei, ceea ce constituie proporții deosebit de mari. Precizăm că, de către Curtea de Apel Chișinău, la 23 noiembrie 2023, inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii și condamnat la 5 ani de închisoare.

Pfizer înregistrează profituri record de 36 miliarde de dolari în urma vânzării de vaccinuri anti-Covid-19
Articolul anterior
Cum vor fi recuperate cele șapte zile suplimentare din vacanța de toamnă
Articolul următor