În Chișinău a fost inaugurată Scara de granit din Parcul „Valea Morilor”. Foto

Scara de granit din Parcul „Valea Morilor” a fost ieri inaugurată, după reconstrucție. Lucrările au durat mai bine de un an și au fost efectuate cu susținerea financiară a municipiului București, care a locat aproape 1 milion de euro.

separator
Reconstrucția obiectivului a început în luna mai 2018 și a constat în reabilitarea fundației și a pereților de sprijin ai celor 232 de trepte, amenajarea a patru căi secundare de acces spre scară, precum și montarea corpurilor de iluminat pe bază de LED de-a lungul construcției, scrie moldpres.md.

Reabilitarea scărilor de granit a fost posibilă datorită unui grant de circa 920 mii euro oferit de Consiliul local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 3,5 milioane lei, suplimentar, pentru o serie de lucrări aferente construcției. Alte 5 mln de lei au fost alocate din bugetul local pentru renovarea Scuarului dedicat eroilor MAI căzuți la datorie, obiectiv amplasat în preajma scării de granit.

La inaugurarea scării au fost prezenți mai mulți oficiali, inclusiv din România. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că această realizare completează multiplele proiecte desfășurate în țara noastră cu suportul României. „Relațiile dintre Republica Moldova și România sunt unele speciale, bazate pe o comunitate de limbă, istorie, cultură și tradiții. Ele au la baza lor parteneriatul pentru integrare europeană a Republicii Moldova. Prin tot ceea ce facem, dorim să aducem un pic de Europă către dvs.”, a spus diplomatul.

La eveniment a fost prezent și primarul sectorului 1 al municipiului București, Dan Tudorache, care s-a arătat mulțumit de lucrările efectuate. „Am vrut să demonstrăm că noi, cei din București, cei din România, îi sprijinim pe frații noștri din Chișinău. Erau puțini cei care credeau în acest proiect. Sperăm și în continuare să putem sprijini astfel de proiecte”, a comunicat Dan Tudorache.

Primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci a mulțumit Primăriei sectorului 1 București pentru susținerea financiară acordată și și-a exprimat speranța că Scara din parcul „Valea Morilor” va deveni un loc în care chișinăuienii vor petrece cât mai multe clipe frumoase.

Locuitorii capitalei prezenți la inaugurarea Scării au apreciat lucrările efectuate.

O jurnalistă de la TVR, jefuită în plină stradă, în timp ce-și ducea copilul la grădiniță

Polițiștii Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă al Direcției de Poliție Chișinău au reținut un bărbat de 27 de ani, suspectat de comiterea unui jaf pe strada Bogdan Voievod din sectorul Rîșcani al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Victima, o femeie de 36 de ani, a declarat că, în timp ce se deplasa pe stradă împreună cu copilul, un individ s-a apropiat și i-a smuls geanta, în care se aflau acte de identitate, bani și telefonul, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Datorită reacției prompte a polițiștilor și măsurilor operative întreprinse, suspectul a fost identificat și reținut în scurt timp.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, având antecedente penale pentru infracțiuni similare.

Dacă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 7 ani.

TVR Moldova a scris astăzi că este vorba de o jurnalistă din cadrul instituției sale, împreună cu copilul său, care au scăpat doar cu o sperietură, întrucât polițiștii au intervenit prompt și au prins făptașul.

Anunțul Celulei de criză de la Guvern: Consumul de energie electrică continuă să fie asigurat pe deplin

Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 1 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, consumul va fi asigurat în totalitate și pentru ziua de astăzi, 2 ianuarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Începând cu 1 ianuarie 2025, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept și a livrat doar un volum nesemnificativ de energie electrică pe 1 ianuarie, între orele 00:00-01:00. Astfel, consumul este acoperit din surse interne – precum centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.

Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse: 

  • Import al energiei electrice (RO) – 49,27%
  • SA „Termoelectrica” – 30,37%
  • Energie regenerabilă – 12,42%
  • SA „CET-Nord”– 5,61%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46%
  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5%
  • Centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr – 0,37%

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 1 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. La moment, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica” instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului planificat.

Aferent malului stâng, acoperirea consumului urmează a fi efectuată de către Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Din datele disponibile public, Centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște.

Ieri, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. 

Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender. 

În regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 școli, 147 grădinițe și 130 clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii.

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă și gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

„Moldovagaz” se arată dispusă să ajute regiunea transnistreană să cumpere gaz din UE

Compania „Moldovagaz” a anunțat, astăzi, că, împreună cu „Energocom”, este dispusă să ofere întreprinderii „Tiraspoltransgaz” asistența necesară pentru achiziția de gaze naturale pe orice platformă europeană, în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice, scrie veridica.md.

Potrivit unui comunicat al „Moldovagaz”, președintele interimar al consiliului de administrare a companiei, Vadim Ceban, a adresat o scrisoare în acest sens conducerii „Tiraspoltransgaz”

Vadim Ceban a precizat că gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova.

Administrația separatistă de la Tiraspol nu a comentat deocamdată oferta „Moldovagaz”.

Președinta Maia Sandu a declarat, anterior, că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor de către Gazprom.

Cele mai vizitate capitale din lume în 2019
Articolul anterior
Moldoveanul Daniel Frumusachi a ajuns în Cartea Recordurilor Guiness
Articolul următor