Chișinăul anunță obiective mari după forumul de la Tallinn

Oficiali din Republica Moldova au participat, în perioada 10 – 12 aprilie la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”. Evenimentul a fost găzduit de orașul Tallinn, capitala Estoniei, scrie evz.ro.

Invitați au mai fost reprezentanți ai Biroului pentru integrare europeană din Ucraina, Armenia, Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Republica Moldova, concluzii după participarea la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”

Direcția comunicare și instruiri a Biroului pentru Integrare Europeană a comunicat că delegația din Moldova a prezentat progresele făcute în ultima perioadă în implementarea reformelor administrative și evoluțiile privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, potrivit sursei citate, au fost puse în discuție cele mai stringente provocări în parcursul de aliniere la prevederile legislației europene, precum și impactul războiului din Ucraina asupra procesului de aderare la Uniunea Europeană.

„În cadrul Forumului, oficialii statelor baltice au manifestat sprijinul lor ferm pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și au salutat progresul semnificativ în domeniul reformelor. De asemenea, aceștia au declarat că vor susține inițiativa organizării primei Conferințe Interguvernamentale UE-Republica Moldova, pe durata președinției belgiene”, anunță sursa citată.

Conform comunicatului respectiv, delegația de la Chișinău a reafirmat „angajamentul ferm de a avansa cu pași siguri spre integrarea europeană și a mulțumit pentru sprijinul partenerilor europeni, subliniind oportunitatea valoroasă privind schimbul de bune practici și consolidarea parteneriatului cu statele membre ale UE”, după cum informează newsmaker.md.

Maia Sandu, mesaj după ajutorul acordat Ucrainei de SUA

Altfel, Maia Sandu a salutat aprobarea, în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acest sprijin crucial va consolida Ucraina împotriva agresiunii și va spori securitatea regională”, a comunicat Sandu.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Poșpoi, a declarat la rândul său că pachetul este o dovadă a angajamentului SUA față de victoria Ucrainei. „Mulțumesc pentru sprijin!”, a mai scris ministrul de Externe de la Chișinău.

Reacția NATO la informația că SUA vor să retragă 10.000 de militari din România și alte state din Europa de Est

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marţi că SUA ar trebui să-şi menţină prezenţa militară în Europa la nivelul actual, relatează Reuters, citat de protv.ro

Armata americană are peste 100.000 de soldaţi desfăşuraţi în Europa, dar secretarul american al apărării Pete Hegseth le-a transmis colegilor săi europeni să aibă în vedere că această prezenţă nu va dura la nesfârşit.”

Sfatul meu este să menţină această postură a forţei aşa cum este acum”, a spus generalul Cavoli în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor a SUA.

Deşi Statele Unite şi-au suplimentat cu circa 20.000 de soldaţi efectivele în Europa după invazia rusă în Ucraina, Cavoli a insistat că el nu recomandă diminuarea acestei desfăşurări. „Am recomandat consecvent în această perioadă să menţinem forţele pe care le-am suplimentat şi voi continua să fac acest lucru dacă voi fi întrebat”, a asigurat generalul american.

Posibilitatea relocării trupelor americane

Întrebat dacă există planuri de relocare a unor trupe americane desfăşurate în prezent pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că nu recomandă nici astfel de schimbări. „Amplasamentele principale unde avem aceste forţe acum, ele acolo sunt şi acolo intenţionez să le păstrez”, a precizat el.

În timpul audierii, congresmeni atât republicani, cât şi democraţi au estimat că o eventuală decizie a preşedintelui Donald Trump de retragere a unor trupe americane din Europa ar fi o greşeală. Dar o hotărâre în acest sens va avea ca fundament „interesele enunţate de Trump”, a spus la aceeaşi audiere Katherine Thompson, asistentă a secretarului apărării.

Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, a relatat marţi postul NBC News, citând şase oficiali europeni şi americani ce s-au exprimat pe acest subiect.

Reacția lui Xi Jinping după ce Trump a impus tarife de 104% Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri „întărirea legăturilor strategice cu țările învecinate” în prima sa apariție publică de când președintele american Donald Trump a crescut tarifele pentru țara asiatică la 104%, informează EFE.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, și-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătățească relațiile cu țările vecine „prin gestionarea adecvată a diferendelor” în vederea „întăririi legăturilor în lanțurile de aprovizionare”, a informat agenția oficială de presă Xinhua, transmite agerpres.ro.

La întâlnire, Xi a subliniat că relațiile Chinei cu vecinii săi sunt „la cel mai bun nivel al istoriei moderne”, dar că, în același timp, Beijingul intră „într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare și cu evoluțiile globale”.

Liderul chinez a mai susținut că diplomația chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei „comunități a viitorului comun”, unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susține că „prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a națiunilor”.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-și „întărească” „simțul responsabilității” și să mențină „o diplomație de vecinătate a prieteniei, sincerității, beneficiului reciproc și incluziunii”.

La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui „susțină țările din regiune în menținerea propriilor căi de dezvoltare și să gestioneze în mod corespunzător conflictele și diferendele”.

„Trebuie să construim o rețea de interconectare la nivel înalt și să consolidăm cooperarea în lanțurile industriale și de aprovizionare”, adaugă textul reuniunii, precum și „să menținem în comun stabilitatea regională și să cooperăm în domeniul securității și al aplicării legii”.

Liderul chinez nu a menționat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump.

Președintele SUA a ordonat marți un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezești, ducând taxele totale pe mărfurile chinezești la 104% și confirmând o escaladare rapidă a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Beijingul anunțase anterior un tarif de 34% pentru produsele americane, după ce Trump impusese aceeași cotă pentru mărfurile chinezești.

Evghenia Guțul a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Timp de 2 săptămâni am fost deținută ilegal în Penitenciarul nr. 13! Sper că procurorii își vor da seama de greșeala lor și că toți cei implicați vor fi trași la răspundere pentru reținerea și plasarea mea ilegală în penitenciar”, a declarat Guțul, transmite moldova1.md.

Amintim că Evghenia Guțul a fost reținută marți, 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii susțin că bașcanul ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o altă ședință de judecată în cauza în care Guțul este învinuită de finanțarea ilegală a partidelor sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, unde Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea procurorilor privind arestul preventiv al Evgheniei Guțul pentru 30 de zile.

Un bărbat din Hâncești, reținut pentru răpirea a  două automobile, în aceeași zi. Înainte să o abandoneze, pe una a incendiat-o
Articolul anterior
Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional
Articolul următor
Close menu