Chişinăul dă replică Tiraspolului, care s-a plâns la ONU. Gazprom e responsabil de reducerile volumelor de gaze naturale

Tiraspolul a greşit a adresa. Astfel a reacţionat Guvernul de la Chişinău la acuzaţiile administraţiei separatiste, potrivit cărora Chişinăul ar fi redus volumele de gaze naturale către regiunea transnistreană. 

Tiraspol | Moldova | Britannica

„Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Reintegrare. 

Reacţia reprezentanţilor guvernului vine după ce liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a trimis scrisori către OSCE şi ONU, în care se plânge că stânga Nistrului recepţionează zilnic 2,3 milioane metri cubi de gaze naturale, în loc de 3,9 milioane metri cubi. Tiraspolul acuză Chişinăul pentru aceste reduceri. 

Krasnoselski ţine să accentueze că, din cauza acţiunilor Chişinăului, în stânga Nistrului a fost instituită stare de urgenţă în economie. Astfel, întreprinderile au fost nevoite să-şi sisteze activitatea şi au fost reduse temperaturile în încăperi. Liderul separatist face referire şi la întreruperile de livrări de energie electrică de la centrala Cuciurgan către dreapta Nistrului, despre care spune că ar fi principala sursă de venit pentru bugetul Tiraspolului. 

De cealaltă parte, Chişinăul transmite că demersurile aşa-zisei administraţii din regiunea transnistreană trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea, șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.

sursa: www.publika.md

Facebook va avea un flux dedicat exclusiv prietenilor

Meta anunţă că va lansa o secţiune numită Friends în aplicaţia Facebook, unde vor fi afişate exclusiv postări ale prietenilor.

Preocupată de ameninţarea venită din partea TikTok, Meta s-a concentrat în ultimii ani pe „descoperirea conţinutului”, aducând în feed-urile utilizatorilor săi de Facebook şi Instagram conţinut din întreaga reţea.

Acum, recunoscând frustrarea utilizatorilor nemulţumiţi că ratează postări importante ale prietenilor din această cauză, Meta vine cu un compromis, transmite News.ro.

Fără să schimbe modul în care funcţionează fluxul principal, Facebook va grupa tot conţinutul creat de prieteni într-o secţiune specială, numită Friends.

Noua secţiune nu trebuie confundată cu fluxul care există deja în Facebook şi care afişează doar postări ale prietenilor, dar în ordine invers cronologică.

Secţiunea Friends va funcţiona aşa cum funcţiona Facebook la începuturi, organizând postările prietenilor, inclusiv Reels şi Stories, cu ajutorul algoritmului.

Meta spune că aceasta va fi doar una dintr-un şir mai lung de funcţii care vor readuce farmecul original al reţelei sociale.

Instituțiile publice vor fi obligate să afișeze datele în format deschis

Membrii Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică au analizat un nou proiect de lege care reglementează accesul și reutilizarea datelor publice. Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, are scopul de a face informațiile din sectorul public mai ușor de accesat și utilizat.

Noua lege prevede ca instituțiile să publice datele într-un format deschis, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru dezvoltarea de servicii inovatoare, transmite Știri.md.

De asemenea, anumite seturi de date valoroase vor fi disponibile gratuit, iar accesul la informații dinamice și în timp real va fi simplificat.

Totodată, pentru protecția datelor cu caracter personal, documentul include măsuri care asigură un echilibru între transparență și respectarea drepturilor individuale.

De asemenea, dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare la un an după publicarea în Monitorul Oficial. Între timp, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării va coordona implementarea noilor reguli, iar Agenția de Guvernare Electronică va analiza necesitățile de modernizare a platformei guvernamentale de date deschise.

Proiectul urmează să fie supus votului în Parlament.

Donald Trump a anunțat tarife vamale de 20% pentru produsele din UE, din China – 34%. „Punem în sfârșit America pe primul loc”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat taxe vamale de 20% pentru Uniunea Europeană, miercuri, în cadrul unei declarații de presă în care a prezentat un tabel cu „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a face „să renască” industria americană și de a pune capăt „jefuirii” SUA, transmit Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Foto: Hotnews.ro

Liderul american a anunțat tarife vamale de până la 49%, cum este cazul Cambodgiei, potrivit NBC News. China este vizată de taxe vamale de 34%, în timp ce pentru Japonia vor fi de 24%, iar pentru India, de 26%, pentru Republica Moldova vor fi de 31%.

Donald Trump, care a descris măsurile drept un act de „reciprocitate”, susține că SUA a fost „jefuită” și „violată” de „țări apropiate și îndepărtate” deopotrivă, atât de națiuni „prietene”, cât și de altele „inamice”, transmite News.ro.

„Contribuabilii noștri au fost jefuiți timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat președintele SUA.

Tarife vamale de 25% pentru toate mașinile fabricate în afara SUA

Trump a confirmat că de la miezul nopții va intra în vigoare și taxa de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate, notează CNN.

„Niciuneia dintre companiile noastre nu i se permite să meargă în alte țări (…). În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în termeni de comerț”, a continuat liderul SUA.

„Astfel de dezechilibre îngrozitoare ne-au devastat baza industrială și ne-au pus în pericol securitatea națională”, a mai susținut el.

Reuters și NBC News au menționat câteva dintre tarifele vamale pe care le-a anunțat președintele Trump:

Cambodgia – 49%

Vietnam – 46%

China – 34%

Indonezia – 32%

Taiwan – 32%

Elveţia – 31%

India – 26%

Coreea de Sud – 25%

Japonia – 24%

Malaezia – 24%

UE – 20%

Marea Britanie – 10%

Brazilia – 10%

Singapore – 10%

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac a primit „Ordinul Republicii”! Premiul i-a fost adus la Paris chiar de Maia Sandu
Articolul anterior
„Kazahstan, tu urmezi!”. La canalul Russia 1 se anunță că „următoarea problemă va fi Kazahstanul”. Soloviov: „Sunt o mulțime de cetățeni ruși acolo”
Articolul următor
Close menu