Cinci lucruri care s-ar putea întâmpla în continuare în Ucraina

La aproape o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, avansarea trupelor ruse în unele orașe cheie, inclusiv în capitala Kiev, pare să fi încetinit. Până unde poate merge acest război și care sunt cele cinci lucruri la care ne putem aștepta în continuare?

Joi, 24 martie, va fi exact o lună de la invadarea Ucrainei, din ordinul lui Vladimir Putin. O lună în care orașe întregi au fost devastate și se confruntă cu catastrofe umanitare, o lună în care sute de civili au fost uciși, în timp ce peste 3,5 miloane de oameni au fost nevoiți să fugă din Ucraina.

Până unde poate merge acest război? CNN enumeră cinci lucruri la care ar trebui să fim atenți în săptămânile următoare:

1. Rusia și-ar putea intensifica bombardamentele

Experții avertizează că, cu cât Rusia primește mai multe lovituri la sol, cu atât este mai probabil să-și intensifice atacurile aeriene și să utilizeze alte arme „de rezistență” care să îi expună mai puțin pe soldații ruși.

Armata Ucrainei susține că în 28 de zile de război ar fi reușit să producă pagube considerabile forțelor rusești. Potrivit Ucrainei, peste 15.600 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți, capturați sau au dezertat.

De partea cealaltă, un tabloid apropiat de Kremlin a publicat luni – cel mai probabil din greșeală – un material despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina, vorbind despre 9.800 de militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană. Pasajul respectiv a fost șters imediat.

Asemenea pierderi, dacă cifrele se dovedesc reale, ar explica atât stagnarea trupelor la sol, cât și intensificarea bombardamentelor aeriene asupra orașelor cheie.

2. În timp ce atenția este îndreptată spre Kiev, Rusia ar putea încerca să încercuiască soldații ucraineni aflați în estul țării

Se vorbește foarte mult despre încetinirea ofensivei rusești, ceea ce poate să fie adevărat sau nu doar dacă ne raportăm în primul rând la obiectivele stabilite de Moscova.

Este probabil ca Rusia să încerce să cucerească, cel puțin, unele porțiuni din estul Ucrainei. Oricum, zone precum Donețk și Luhansk, regiunea Donbas, au fost controlate de separatiști susținuți de Rusia încă din anul 2014, de la anexarea Crimeei. Chiar dacă ambițiile Rusiei se pot extinde dincolo de Donbas, acesta ar fi punctul central, spun experții.

3. Multe discuții despre discuții

Un scenariu este că războiul din Ucraina ar putea deveni un conflict prelungit. Este probabil ca Rusia să fi pierdut un număr semnificativ de soldați, arme și echipamente în război și, deși s-a angajat în conflicte de lungă durată în trecut, nu își va dori o armată total distrusă.

„Negocierile sunt singurul domeniu în care lucrurile arată puțin mai promițător, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina au spus în ultima săptămână că se îndreaptă spre o discuție reală pe fond”, a declarat pentru CNN Keir Giles, expert în probleme de securitate.

4. Ar putea exista „deportări” masive ale ucrainenilor în Rusia. Este îngrijorător

Rusia a deschis așa-zise „coridoare umanitare”, susținând că le va permite locuitorilor din Mariupol să plece, în timp ce a continuat însă atacurile aeriene care au devastat orașul port la Marea Azov. Mii de oameni au fost transportați de către forțele ruse în Rusia.

Ria Novosti, agenția de presă prin care Kremlinul își transmite narativele, a anunțat că aproape 60.000 de locuitori din Mariupol au ajuns pe teritoriul Rusiei „în deplină siguranță”. Autoritățile din Mariupol au acuzat Moscova că îi duce pe ucraineni în Rusia împotriva voinței lor.

5. Alte milioane de ucraineni ar putea fugi din țară, lăsând o națiune făcută bucăți

Soarta războiului este una, dar soarta Ucrainei este alta.

Peste 3,5 milioane de ucraineni au părăsit deja țara, de la invazia Rusiei. Majoritatea sunt femei și copii, ceea ce înseamnă că familiile sunt sfâșiate. Războiul a declanșat cea mai mare mișcare de refugiați pe care a văzut-o Europa de la al Doilea Război Mondial. Aceste cifre cresc cu aproximativ 100.000 de oameni pe zi. Dacă includem numărul de persoane strămutate în interior, 10 milioane de ucraineni și-au părăsit deja casele. Adică aproape un sfert din populația țării.

sursa: www.hotnews.ro

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Micul oraș ucrainean care a blocat marile planuri ale Rusiei de a ajunge la Odesa
Articolul anterior
VIDEO devenit viral! Ucrainenii fortifică Odesa pe ritmurile lui Bon Jovi
Articolul următor