Cinci sate din Ialoveni rămân fără clase liceale. Elevii vor fi transportați gratuit către alte instituții din regiune

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal în raionul Ialoveni. Instituția a precizat că susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în 5 licee și de a desemna LT „Aurel David”, din satul Bardar și LT Țîpala în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor, cu condiția asigurării transportării gratuite a acestora de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate.

Potrivit comunicatului emis de autorități, pe data de 15 august 2023, Direcția Generală Educație Ialoveni a adresat MEC un demers prin care solicită opinia ministerului referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2023. Demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

  1. LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri;
  2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
  3. LT Ruseștii Noi – 16 cereri;
  4. LT Zîmbreni – 16 cereri;
  5. LT Horești – 18 cereri;
  6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
  7. LT Țîpala – 17 cereri.

„Examinând situația cu privire la admiterea în instituțiile vizate, Comisia raională de admitere în învățământul liceal a decis, la 15 august 2023, să desemneze LT „Aurel David”, satul Bardar ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Ruseștii Noi și LT „Dimitrie Cantemir din Văsieni”. Un alt liceu –  cel din Țîpala, a fost propus ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Horești și LT Zîmbreni.

Decizia Comisiei raionale  de admitere este bazată pe prevederile Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, adoptată în anul 2017. Punctul 14 din metodologie prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au  cel puțin două clase de a X-a

În opinia Comisiei raionale de admitere, LT Ruseștii Noi, LT „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, LT Horești, LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici, LT Zîmbreni nu întrunesc condițiile prevăzute de Metodologie.

Analiza relevă că distanța pentru transportarea elevilor variază între 4 km și 12 km. Numărul elevilor este sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural. Rata de promovabilitate în 4 din cele 5 instituții vizate nu atinge 100%.

În consecință, Ministerul Educației și Cercetării susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în cele 5 instituții și de a desemna LT „Aurel David”, din satul Bardar și LT Țîpala în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate”, menționează reprezentanții instituției, într-un comunicat.

Vino cu toată familia în Parcul ”Alunelul”! Duminică, 19 mai, de la mic la mare, sunteți așteptați la o sărbătoare specială în aer liber

Vino, duminică, cu toată familia în parc! Pretura sectorului Buiucani, în comun cu Direcția Protecția Copilului Buiucani și Oficiul Stării Civile Buiucani vă invită să sărbătorim, de la mic la mare, Ziua Internațională a Familiei într-un mod special, la aer liber, în Parcul „Alunelul”.

În data de 19 mai, 2024, între orele 13:00 și 18:00, sunteți așteptați la un program cultural-artistic variat, dedicat întregii familii. Vor fi momente artistice susținute de artiști locali, ateliere creative pentru copii, precum și alte surprize plăcute.

În scenă vor urca interpreți îndrăgiți: Mariana Mihăilă și Aurel Chirtoacă, iar buna dispoziție va fi susținută de ansamblurile etnofolclorice ”Șoimanii” și ”Dorurele”.

Sunteți așteptați cu drag!

Ce trăsături fizice moștenim de la mamă și ce trăsături de la tată

Te-ai întrebat vreodată de ce se pare că ai trăsături sau abilități specifice cu totul diferite de membrii familiei tale? Ei bine, se pare că unele dintre aceste trăsături pot fi fost moștenite de la un singur părinte – fie mama ta, fie tatăl tău. 

1. Culoarea părului — Moștenite de la mamă

Unele caracteristici fizice, cum ar fi culoarea părului, textura părului, linia părului, pielea și venele varicoase, sunt, de asemenea, legate de cromozomul X și tind să fie moștenite de la mama ta.

2. Înălțimea — Moștenită de la tată

Sunteți familiarizat cu expresia „e înalt ca tatăl său”? Aparent, această afirmație este susținută de știință. Înălțimea unei persoane este determinată de cel puțin 700 de variații genetice moștenite de la ambii părinți. Cu toate acestea, gena înălțimii fiecărui părinte pare să funcționeze într-un mod ușor diferit, scrie Tabu. De exemplu, genele tatălui sunt importante în stimularea creșterii și, prin urmare, a înălțimii.

3. Tipare de somn — Moștenite de la mamă

Obiceiurile tale de somn pot fi, de asemenea,  moștenite de la mama ta. Un studiu a constatat că mamele le transmit copiilor ritmurile circadiene (ciclurile naturale ale somnului și trezirii) mai mult decât tații. Aceasta înseamnă că, dacă mama ta este o bufniță de noapte sau o pasăre timpurie, s-ar putea să fii și tu.

4. Dinți strâmbi — Moșteniți de la tată

În cazurile în care tatăl are sănătatea dentară precară, copilul este mai probabil să viziteze cabinetul stomatologului mai des decât colegii săi, chiar dacă mama lui are o dantură grozavă. 

5. Dispoziție și emoții — Moștenite de la mamă

Un studiu publicat în The Journal of Neuroscience a constatat că sistemul corticolimbic al creierului, responsabil de reglarea emoțiilor și asociat cu tulburările de dispoziție, este mai probabil să fie transmis de la mamă la fiică.

6. Gropițe – Moștenite de la tată

În multe culturi, gropițele sunt văzute ca un semn al frumuseții și atractivității. Cu toate acestea, oamenii de știință descriu gropițele ca pe un defect cauzat de scurtarea mușchilor faciali. Se presupune că gropițele sunt moștenite, deoarece sunt o trăsătură genetică dominantă și sunt mai frecvent moștenite de la tată.

7. Amprente — Moștenite de la tată

Nu există 2 amprente exact la fel, deoarece sunt un model unic. Cu toate acestea, amprentele unui bebeluș pot să semene cu cele ale tatălui lor! Tiparele de amprentă sunt trăsături genetice moștenite de la tații noștri.

8. Strănut — Moștenit de la tată

Mulți dintre noi cunosc cel puțin o persoană care strănută necontrolat când se uită la soare sau la alte lumini strălucitoare. Ei bine, aceasta este  o altă trăsătură genetică de care este responsabil tatăl. Această afecțiune este cunoscută sub numele de sindrom Achoo și este mai probabil să fie transmisă din partea tatălui.

sursa

Fuego a spus adevărul despre viața sa intimă. De ce nu a ajuns în fața altarului până acum

Fuego, unul dintre cei mai populari și apreciați artiști ai momentului, este cunoscut pentru vocea sa puternică și talentul său incredibil la microfon. Totuși, în ciuda succesului său în cariera sa, publicul a rămas în întuneric în ceea ce privește viața sa amoroasă. 

Viața profesională a acestuia este știută de toată lumea, însă în ceea ce privește viața amoroasă artistul a preferat mereu să mențină discreția. 

Cu toate acestea, Fuego a vorbit despre traseul său sentimental și a dezvăluit motivul pentru care nu a ajuns în fața altarului până acum.

Fuego este un artist apreciat și asta pentru că își dedică majoritatea timpului vieții profesionale. Acesta are numeroase concerte, acordă multă atenție meseriei sale, iar viața amoroasă a trecut în plan secund. Deși multe dintre melodiile lui vorbesc despre familie și iubire, până la cei aproape 48 de ani, artistul nu și-a găsit aleasa.

Este drept că nici nu a căutat-o în tot acest timp. Spre deosebire de mulți oameni, focusul cântărețului nu a fost niciodată în plan sentimental. Nu a simțit nevoia de a se încadra în șablonul clasic, așa că nu a forțat lucrurile și a lăsat totul să se întâmple când este menit. Deși nu caută în mod special, artistul este deschis unui căsătorii, însă până acum destinul nu a avut plănuit asta pentru el.

„Eu nu mi-am planificat niciodată viața în etape clare, concrete și-am lăsat-o mereu să mă surprindă. Cu atât mai puțin o voi face acum. Dacă sunt sănătos, viața are o mulțime de momente interesante pregătite pentru mine, fără a face eu ceva în mod firesc în această privință!”, declara Fuego într-un interviu tv.

„Scopul relației nu a fost căsătoria”

Chiar dacă nu a ajuns în fața altarului până acum, viața sentimentală a lui Fuego a fost una plină. Artistul a avut mai multe relații de lungă durată, însă a preferat să nu le expună în spațiul public. Una dintre legăturile importante din viața cântărețului a fost cea cu femeie pe nume Ana Maria Ciaușu. În urmă cu mai bine de 10 ani, cei doi formau un cuplu și toată lumea se aștepta ca aceștia să facă pasul cel mare.

Fuego și Ana Maria Ciaușu s-au iubit timp de patru ani și aveau planuri mari de viitor. Cei doi își doreau copii împreună, însă soarta a avut alte planuri pentru ei. Din păcate, femeia a pierdut două sarcini în timpul relației. Deși la momentul respectiv toată lumea credea că se vor căsători, aceștia au decis să o apuce pe drumuri separate. După câțiva ani în care au format un cuplu și-au spus adio, dar au rămas în relații foarte bune.

sursa

Reforma domeniului de asistență socială: familiile vulnerabile vor beneficia de mai multe ajutoare
Articolul anterior
Sporuri salariale în funcție de performanță. Noi reguli de evaluare a personalului didactic din învățământul general
Articolul următor